Stephen King a popularizat o frază foarte interesantă în lumea scriitorilor: „Trebuie să ucizi ceea ce iubești cel mai mult”. Se referă la procesul de editare — indiferent cât de mult îți place un paragraf, o propoziție sau un concept, dacă nu își găsește locul în povestea ta, trebuie îl ștergi.
Trăim într-o societate consumeristă, puternic influențată de ideologia capitalistă. Noțiunea de „mai mult” e boala secolului 21. Însă răspunsul, de cele mai multe ori, se află în „mai puțin”.
Uite un obicei simplu pe care să le ștergi din viața ta dacă vrei să îți atingi obiectivele mai ușor, mai rapid și cu mai multă claritate.
Procrastinarea, ucigașul de obiective
Procrastinarea, obiceiul de a amâna lucrurile până în ultimul moment posibil, poate fi o problemă imensă atât în carieră, cât și în viața personală. Efectele secundare sunt extrem de variate, de la oportunități pierdute, ore de lucru nebune, stres, copleșire, până la frustrare sau chiar vină.
Pattern-ul acestui obicei poate fi declanșat în multe moduri, deci nu întotdeauna procrastinăm din același motiv. Uneori suntem copleșiți de un număr mare de sarcini, iar alteori procrastinarea ne oferă o „scăpare”. Uneori ne simțim obosiți.
Mai departe enumăr câteva dintre rădăcinile procrastinării și câteva soluții.
1. Lipsa de abilități
Procrastinarea datorată lipsei de abilități e extraordinar de frecventă. De-a lungul timpului m-am lovit mult de problema asta — când nu delegam anumite sarcini, dar nici nu aveam abilitățile potrivite, le tot amânam.
Dacă nu ai suficiente skill-uri pentru a finaliza un task la un nivel rezonabil de calitate, tinzi să procrastinezi pentru a evita un eșec. Ai trei opțiuni viabile pentru a trece peste acest pattern: te educi, delegi sau elimini.
2. Lipsa de motivație
Cu toții trecem prin momente temporare cu lipsă de motivație, dar dacă devine o problemă cronică atunci necesită o privire din alt unghi. De cele mai multe ori e necesar să faci zoom-out și să îți descoperi scopul în viață.
Știu, o scriu de parcă ar fi ceva extraordinar de simplu. Nu e, dar nu există altă soluție. Până când nu vei găsi un scop care să te inspire, nu îți vei atinge niciodată potențialul. Motivația va rămâne mereu scăzută.
Centrează-ți eforturile în jurul unui scop care să te inspire și vei reduce enorm tendința de a procrastina. Vorbind dintr-un alt unghi, procrastinarea cronică e un mare semn de avertizare care ne spune: „Mergi în direcția greșită. Schimbă direcția!”.
3. Lipsa de disciplină
Trecând la nivelul următor, chiar și atunci când ai motivație se poate întâmpla să confrunți task-uri pe care nu vrei să le faci. În situațiile de genul, disciplina de sine funcționează ca un sistem de backup. Atunci când te simți motivat nu ai nevoie de prea multă disciplină, dar îți sare în ajutor atunci când vrei să finalizezi ceva și nu ai chef să depui efortul. Dacă disciplina de sine e scăzută, procrastinarea va fi prea tentantă pentru a rezista.
4. Nivelul ridicat de stres
E greu să fii productiv atunci când ești stresat peste o anumită limită. Soluția e să blochezi ore în programul tău pentru activități care să reducă stresul — timp cu familia, prietenii, sport, plimbări în natură, jocuri video, practic orice funcționează pentru tine.
Ai grijă să nu cazi în extrema cealaltă. Dacă îți place ceea ce faci, ai grijă la modul în care cadrezi în mintea ta momentele de relaxare. Nu trebuie să „aluneci” în punctul în care ajungi să vezi munca efectivă ca fiind producătoare de stres.
5. sentimentul de Copleșire
Uneori se întâmplă să ai mai multe task-uri pe lista de to-do decât poți în mod rezonabil să faci. Asta duce la copleșire, iar în mod ironic te va face să procrastinezi fix atunci când îți permiți prea puțin. Practic, creierul refuză să coopereze cu un program care știe că e nerezonabil. Mesajul e simplu — stop, reanalizezi prioritățile și simplifici.
Opțiunile pentru a reduce sentimentul de copleșire includ eliminare, delegare și negociere.
6. Lenea
De multe ori procrastinăm pentru că suntem prea epuizați fizic, psihic sau emoțional pentru a lucra. Odată ce cădem în pattern-ul acesta, e ușor să rămânem în inerția inactivității. Atunci când simțim „lene” nivelul nostru de energie e prea scăzut în comparație cu energia necesară pentru a finaliza un anumit task.
Soluția e simplă. Ridică-te și mișcă-te. Fă sport. Mergi pe jos, mergi la sală, aleargă, sari coarda, fă flotări, mergi cu bicicleta. Orice tip de mișcare e soluția atunci când îți e lene, dar secretul e să începi cu un efort minim.
Nu uita — când nivelul tău de energie e ridicat, toate task-urile par mai ușoare.
7. Management slab al timpului
Atunci când nu ești organizat, tinzi să faci multe greșeli. Poți să dormi prea mult, poți să vezi prea multe filme, poți să petreci prea mult timp cu prietenii, poți să petreci prea mult timp pe un singură activitate care nu îți aduce beneficii. Dacă nu îți gestionezi timpul într-un mod foarte atent, riști să nu oferi prioritate lucrurilor care contează — și ajungi să le amâni la infinit.
Soluția e să pui un diagnostic pe obiceiurile proaste care îți fură timp. Poți înlocui obiceiurile respective cu altele sau le poți micșora frecvența.
Esența e simplă: fii cu ochii pe timp.
8. PerfecȚionism
Eu am amânat aproape patru ani lansarea site-ului MihaiVoinea.ro, în principal datorită perfecționismului. Credința că un lucru trebuie să fie perfect e o rețetă pentru stres și ajungem să asociem stresul respectiv cu task-ul în sine. Ne „programăm” să evităm fix ceea ce trebuie să facem.
Dacă amâni până în ultimul moment, clar nu mai ai suficient timp să ajungi la rezultatul dorit. Dacă nu iese cum ai vrut, ai putea să dai vina pe lipsa de timp — dar nu. Secretul e să ai mereu un deadline și să „livrezi” la timp, chiar dacă nu e perfect.
Perfecționismul se naște și atunci când te gândești la un proiect ca la un întreg gigantic. Înlocuiește acel mare proiect care „trebuie să fie perfect” cu un pas mic, dar imperfect.
Prima iterație trebuie doar să existe, nu să fie perfectă.
Concluzia
Câteva dintre rădăcinile pe care le-am enumerat sunt dificil de implementat. Dacă vrei să dresezi bestia procrastinării, vei avea nevoie de ceva mai mult decât un articol motivațional. Problema nu se rezolvă niciodată de la sine și nu există pastile magice. Trebuie să ai inițiativă și să faci pași constant, chiar dacă mici la început.
Partea bună — cu toate că este un proces dificil, rezolvarea procrastinării îți va oferi beneficii extraordinare pe termen lung. Vei deveni mai puternic, mai curajos, mai disciplinat, mai concentrat, mai activ și mai motivat.
Toate astea vor avea un impact substanțial în viața ta, dar e responsabilitatea ta să acționezi.