Dacă ai o problemă recurentă și te aștepți să apară din nou și din nou, rezolv-o. Apoi documentează soluția. Folosește soluția ori de câte ori apare problema. Modul acesta de gândire e frecvent utilizat în business, însă poate fi aplicat cu succes și în plan personal (îți recomand cu tărie să faci asta).
În august-septembrie 2020 am parcurs Camino de Santiago pe o distanță de aproape 720 kilometri. Am mers pe jos o lună întreagă alături de soția mea, plecând din sudul Franței și ajungând până aproape de Atlantic, în Santiago de Compostela.
Cu 24 ore înainte de plecare, văzând că temperaturile din nordul Spaniei atingeau și 35°C în săptămâna care urma, am decis să renunț la ghetele pe care le cumpărasem pentru călătorie și am comandat o pereche de sandale de trekking.
Nu mai purtasem sandale de când eram copil, însă ceea ce am cumpărat eu era hardcore. Talpă groasă și protecție superioară pentru degete. S-au dovedit a fi o alegere înțeleaptă, ajungând a parcurge jumătate din traseu în ele și încă se află într-o stare excelentă.
Mergând pe Camino mi-am dat seama că unele probleme pot fi rezolvate o singură dată. Dacă nu le rezolvi, revin cu recurență până în punctul în care pot produce consedințe grave.
Un exemplu e „pietricica din pantof”. Mergând pe drum de țară zile întregi, mereu îmi intrau pietricele în sandale. Trebuia să le scot imediat pentru că erau deranjante și chiar mă puteau accidenta.
It isn’t the mountains ahead to climb that wears your out. It’s the pebble in your shoe.
Muhammad Ali
Însă problema majoră nu erau pietricelele, ci rănile pe care le puteau produce sandalele. Pe drumul spre Spania le-am purtat fără șosete în aeroport, în avion și apoi pe autocarul spre orașul de start. Mi-au produs răni la nivelul pielii în zona tendonului lui Ahile.
Am decis instant să port șosete de fiecare dată când plecam la drum dimineața, având în vedere că urma să parcurgem între 18 și 30 kilometri în fiecare zi timp o lună. A fost metoda de a rezolva o problemă o singură dată — pentru a-mi asigura un minim de consecințe negative.
Uite alte exemple
- Dacă scrii o carte, o poți vinde toată viața. Rezolvi „problema” o singură dată. Mai departe, orice fel de asset similar poate fi capitalizat după aceeași logică.
- Dacă îți setezi ca toate fotografiile să urce în cloud, rezolvi pentru totdeauna problema backup-ului. E valabil pentru orice alt tip de fișiere.
- Atunci când călătorești frecvent în afara țării e mai bine să ai o asigurare de călătorie care să acopere un an calendaristic — rezolvi „problema” o singură dată, nu de 10-20 ori.
- Dacă ai interfonul stricat și stai la bloc, e mai bine să îl repari o singură dată în loc să tergiversezi reparația — pentru că e enervant să cobori pentru a deschide manual ușa (sau să arunci cheia) de fiecare dată când ai vizitatori.
- Plățile recurente sunt o soluție genială atunci când ai multe servicii de plată în fiecare lună. Le setezi pe toate într-o zi și gata. Rezolvi „problema” o singură dată.
- E mai bine să te trezești dimineața la primul sunet al alarmei, fără să apeși butonul snooze. Rezolvă „problema” imediat și învață cum să faci asta zi de zi.
- Dacă te simți stresat, frustrat, depășit de situație sau chiar anxios, știi cum să îți îmbunătățești starea de spirit? Să ai un proces exact pentru asta înseamnă să rezolvi problema o singură dată. Pentru că apoi poți aplica soluția instant.
- Faci sport în mod regulat sau trebuie să dai restart din când în când? Dacă iei pauze prea mari, trebuie să rezolvi „problema” din nou și din nou.
- Poți să ai o zi productivă atunci când vrei tu? Dacă nu, devine o problemă ce trebuie rezolvată de fiecare dată.
- Cum decizi ceea ce mănânci la micul dejun? Ai deja opțiunile stabilite sau trebuie să decizi în fiecare dimineață? Dacă trebuie să decizi, e un factor extrem de consumator de timp și energie.
- Știi la ce service repari mașina? Știi unde îți faci asigurarea? Știi unde îți schimbi cauciucurile? Dacă nu știi, atunci probabil pierzi timp de fiecare dată.
Nu trebuie să documentezi un proces pentru fiecare lucru mic. Uneori poate ești ok să decizi ceea ce consumi la micul dejun în funcție de impulsul de moment. Dacă procesul actual funcționează și nu ai nevoie de o soluție mai bună, e excelent. Dar dacă te împotmolești în probleme care te încetinesc în mod repetat și dacă te aștepți ca acele pattern-uri să continue, atunci poate că este timpul să iei o pauză de gândire pentru a găsi o abordare inteligentă.
Ideea de final
Să rezolvi o problemă e „eliberator”. Poți oricând să gândești neconvențional și să încerci soluții diferite dacă îți place varietatea, iar atunci când nu vrei să reinventezi roata poți avea o soluție tip „script” în care ai încredere.
Viața abundă în probleme interesante pe care trebuie sau nu trebuie să le rezolvi. Nu are nici un sens să „driblezi” aceleași probleme în mod repetat, mai ales dacă poți face asta o singură dată. Atunci când nu ești blocat în rezolvarea chestiunilor recurente, îți poți concentra energia în altă parte, în arii ale vieții mai importante sau mai benefice pentru tine.
Data viitoare când te găsești în fața unei probleme ce se tot repetă, pune pauză și întreabă-te următoarele.
- De câte ori trebuie să rezolv aceeași problemă în viitor?
- E o abordare inteligentă?
- Pot rezolva problema o singură dată pentru a nu o mai rezolva din nou, cel puțin în viitorul apropiat?