fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

„Amor fati”

Friedrich Nietzsche a venit cu un concept interesant în scrierile din perioada maturității sale. Conceptul se numește „recurență eternă” și reprezintă ideea conform căreia, într-o perioadă nedeterminată de timp, totul se întâmplă din nou și din nou, la infinit. Iar dacă asta este adevărat în teoria lui Nietzsche, atunci soluția lui e să îți iubești viața și să accepți inclusiv evenimentele negative.

Filosofia amor fati, care înseamnă „să-ți iubești destinul”, îi este adesea atribuită lui. Deși nu cred în determinism, sunt foarte atent la acea parte a conceptului în care alegi să nu te lași influențat de circumstanțe — pentru că poți controla modul în care interpretezi ceea ce numim „bine” și ceea ce numim „rău”.

Puterea de a-ți accepta soarta în loc de a lupta cu tot ceea ce ți se întâmplă e atât de imensă încât nu poate fi înțeleasă foarte ușor. Esența este să tratezi fiecare eveniment care ți se întâmplă ca având un scop, fiind responsabilitatea ta să transformi acest scop în ceva pozitiv și activ.

Depinde doar de tine cum vezi lucrurile și cum interpretezi „destinul”.

Am găsit amor fati în scrierile lui Marcus Aurelius, deși nu menționează explicit cuvintele astea. Spre exemplu, notează în Meditations că „un foc puternic creează flăcări și o lumină imensă din tot ceea ce e aruncat în el” — exprimă aceeași idee ca și Nietzsche. Același Marcus Aurelius își nota „să îmbrățișeze cu drag tot ceea ce îi este trimis de soartă”, definind omul bun ca fiind acela care „este fericit cu ceea ce i-a oferit natura”.

Absolut orice poate fi convertit în ceva pozitiv

Dacă analizezi orice film de Hollywood și orice carte de ficțiune de succes, ai să vezi că au un lucru simplu în comun. Viața eroului se schimbă brusc din pricina unor factori exteriori, fiind nevoit să plece într-o „aventură” pentru a repara lucrurile. Apar obstacolele și apare antagonistul. La final, cu cât obstacolele sunt mai mari și mai dificile, cu atât povestea e mai bună, iar filmul și cartea au un succes mai mare.

Avem tendința de a interpreta elementele negative care ni se întâmplă dintr-un unghi la fel de negativ. Pentru că trăim în era confortului și avem așteptări din ce în ce mai mari.

Realitatea este că oamenii iubesc poveștile provocatoare și adoră poveștile de tipul rags-to-riches.

Iar absolut orice poate fi transformat în ceva pozitiv cu atitudinea potrivită. Ai nevoie de creativitate să vezi lucrurile diferit. Ai nevoie să cauți mereu oportunități și direcții în care să te miști.

Mai presus de toate, ai nevoie să muncești atunci când ai atitudinea potrivită. Sau, așa cum îmi place mie să spun, ai nevoie să îți asumi responsabilitatea.

Orice eșec are în spate o lecție

Orice eveniment negativ are în spate o serie de lucruri din care poți învăța ceva. Poate te va împinge să înveți abilități noi, poate te va forța să cunoști oameni noi.

Orice „rău” oglindește un „bine” până la urmă.

În viață, evenimentele nu sunt negative sau pozitive. Sunt complet neutre. Universului nu îi pasă de soarta ta, este complet indiferent la violența care te poate lovi. Este indiferent la orice.

Ca ființe umane, lucrurile doar ni se întâmplă.

Mintea noastră e cea care le interpretează ca fiind negative sau pozitive. Iar straturile ancestrale de teamă pe care le avem cu toții ne creează tendința de a interpreta obstacolele din calea noastră ca fiind ceva mai mare—crize, dificultăți, piedici.

Secretul e să mergem în direcția opusă. Să conștientizăm teama și modul în care funcționăm by default. În loc să fim descurajați și supărați de orice fel de piedică, ar trebui să răspundem la provocări prin creativitate — pentru a transforma situațiile grele în oportunități.

În filosofia amor fati orice eveniment este văzut ca fiind pre-determinat. A trebuit să se întâmple. Atunci când te plângi că circumstanțele nu sunt cum ți-ai dorit tu, ieși din echilibrul normal al lucrurilor. Trebuie doar să accepți lucrurile pe care nu le poți schimba sau controla.

Tu alegi cum te simți. Conceptele de „pozitiv” și „negativ” sunt doar interpretarea ta, ele nu există în realitate.

Tu alegi dacă „îți iubești destinul” sau nu.



2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri