fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Cum inhibă stresul starea de flow

C

În psihologie, starea de flow e descrisă ca acel moment în care ești 100% implicat în ceea ce faci, fără să mai fii conștient de trecerea timpului și senzațiile de foame, sete sau somn. Este acea zonă cognitivă în care atenția este îndreptată covârșitor asupra unui singur lucru. Efortul minții se concentrează într-o unică direcție, amplificând exponențial capacitatea creierului de a procesa informație.

Starea de flow poate fi atinsă în orice circumstanță, însă, pe scurt, trebuie ca activitatea să îți placă suficient de mult pentru a te imersa complet, apoi trebuie să fie suficient de angrenantă pentru a te „ancora” acolo.

Personal, am identificat câteva situații în care intru extrem de ușor în această stare cognitivă – atunci când scriu, atunci când vorbesc despre subiecte de interes crescut pentru mine, când fac sport, când ascult muzică și când planific cu stiloul în mână.

Însă nu e deloc ușor să intri în starea de flow. Oceanul de distrageri din societatea actuală funcționează ca un zid lung și înalt spre acel ritm calm al vieții, cel cu care am fost obișnuiți în 99,99% din istoria noastră.

Uite la ce mă refer.

Dacă am presupune că starea de flow ar fi o baterie clasică Li-ion, atunci îngrijorările și stresul ar fi consumatorul principal al capacității respectivei baterii.

  • A lăsa telefonul pe standby = calm
  • A vorbi la telefon = stres

Ce se întâmplă, mai exact?

Stresul declanșează secreția de cortizol, hormonul care funcționează ca un fel de alarmă pentru organism. Este elementul cu o importanță de nedescris în evoluția antropologică a omului, pentru că el a fost motorul din spatele comportamentelor și reacțiilor de bază (în fața pericolului) care ne-au propulsat rasa mai departe.

Atunci când nivelul cortizolului crește, se întâmplă fix opusul a ceea ce este necesar pentru a atinge starea de flow. Indiferent că vorbim despre stres cronic (îngrijorări) sau stres acut (atunci când te atacă un câine), mecanismul e același. Mintea intră într-o stare de alertă în urma unui lanț de procese fiziologice al cărui scop este să pregătească corpul pentru „fight or flight” (luptă sau fugă).

Cu alte cuvinte, stresul transformă corpul într-un detector de radar pentru pericole. Însă flow-ul înseamnă tocmai închiderea detectorului de radar. Înseamnă relaxare și oprirea temporară a robinetului prin care curg problemele existențiale.

Meditează. Fă sport. Ia o pauză. Relaxează-te.

Redu stresul, pentru că închide ușa spre cea mai fascinantă parte a minții tale.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri