fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Energia, un element cheie în setarea de priorități

E

În silvicultură există mai multe tipuri de tăieri care sunt aplicate pomilor fructiferi. Prin operațiile de tăiere se poate schimba poziția ramurilor în coroană, a mugurilor pe ramură, precum și raportul dintre tulpină și radacină. Toate astea se fac în vederea unei dirijări mai bune a plantei, dar și în vederea creșterii și rodirii. Tăierea constă în scurtarea sau suprimarea de la bază a unor lăstari sau ramuri. Reține această ultimă frază.

Deși unele tăieri au un efect general, precum cele care duc la formarea coroanei, unele au un efect local, imediat, cele de a căror importanță depinde modul de fructificare. Cu alte cuvinte, un pom fructifer ale cărui ramuri sunt tăiate din timp își va dirija energia spre fructe, nu spre ramuri noi.

Poate te întrebi de ce vorbesc despre silvicultură.

Tehnica descrisă în introducere e o analogie interesantă pentru dezvoltarea personală. Atunci când obținem rezultate preliminare într-o anumită zonă a vieții poate fi util să uităm de ele. Să punem activitatea pe pauză.

Să renunțăm.

Abordarea asta poate salva energie pentru o altă încercare, mai puternică, în altă direcție, în loc de a rămâne în zona de confort cu vechile rezultate.

Despre direcționarea energiei

În cazul meu, după șapte ani investiți în medicină, după șapte ani în care obținusem rezultate excelente și mă transformasem ca om, am decis să pun totul pe pauză și să închid acel capitol din viața mea. Fără nivelul de detaliu pe care l-am învățat în domeniul medical, fără etica muncii dobândită acolo și fără toate experiențele cu care a venit la pachet medicina poate nu aș fi ajuns în punctul în care să „absolv” o etapă cheie a vieții.

Cu toate acestea, deși știu că aș fi un medic foarte bun dacă aș alege să profesez, am lăsat domeniul în urmă.

Asta mi-a eliberat energie pentru a mă concentra pe business, pe dezvoltarea mea personală, călătorii și explorare în variate alte domenii. Dacă aș fi continuat cu medicina, aș fi fost tot mai prins în mrejele ei. Aș fi plantat și mai multe semințe acolo, ca să mă exprim metaforic. Aș fi investit enorm. Iar asta ar fi însemnat mai puțină energie pentru antreprenoriat, la pachet cu rezultate mai slabe per total.

De-a lungul anilor, dar mai ales când mi-am luat inițial concediu fără plată pentru anul sabatic, am tot primit întrebarea: „Dar nu puteai să faci și medicină și business în același timp?”

Puteam.

Dar cu rezultate slabe de ambele părți, pentru că energia mea e una singură și reprezintă una dintre cele mai prețioase resurse pe care le am, alături de timp.

Poate fi extrem de dificil să faci asta.

Să „tai ramuri” pentru a ajuta fructele să crească în alte zone ale vieții tale poate să fie dureros. Poate părea contraintuitiv să aplici tehnica asta pe ceva ce funcționează satisfăcător, sperând că ceva mai bun va crește în locul său.

Dar dacă nu faci alegerea, îți vei împiedica creșterea. Vei direcționa și mai multă energie în plantarea de semințe pe vechea rută și practic te vei mulțumi cu ce ai. Dacă vrei să rămâi acolo unde ești acum, tehnica nu e necesară. Însă dacă vrei să obții rezultate mai bune, să explorezi mai mult și să crești ca om, „tăierea ramurilor” e o practică inteligentă.

Pentru a elibera timp și energie pentru creștere în direcții noi, trebuie să sacrifici ceea ce este doar satisfăcător. Trebuie să renunți la unele lucruri din viața ta. Trebuie să setezi priorități, să alegi ce e mai important și te concentrezi ca laserul.

Nu e altă cale.

Asta îți va deschide ușile spre rezultate remarcabile.

Asta îți va da o șansă să ajungi la ceea ce este cu adevărat frumos.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri