fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Identitatea e fluidă

I

Prezentul este o chestiune efemeră, o iluzie parșivă. Tindem să ne atașăm de momentele frumoase și căutăm să le prindem, cumva, în palmă, ca să mai rămână puțin cu noi. Iar în vremurile dificile așteptăm ca timpul să treacă mai repede chiar dacă, în realitate, totul se rezumă la o simplă percepție. Mai mult, tindem să credem că vom rămâne mereu cine suntem în prezent, la nivel de convingeri, personalitate, identitate. Este o presupunere care tinde să ne ofere un echilibru sănătos, un simț de conservare a identității. Dar dacă această aparentă „constanță” nu există?

Imaginează-ți că fiecare identitate umană (cu toate substraturile sale) este o cutie imensă de vopsea la începutul vieții. Iar pe măsură ce omul trăiește experiențe, învață abilități, simte emoții și începe să își definească un caracter specific și o personalitate anume, nuanțe diferite de vopsea „cad” în cutia imensă, colorând tot mai mult „tabloul”. Uneori doar cu mici puncte de vopsea în altă culoare, alteori creând o adevărată pată sau doar linii în diverse nuanțe.

Dinamica experiențelor și amalgamul de trăiri începe să amestece ușor culorile, generând o adevărată capodoperă, o pictură fluidă ce reprezintă o anumită identitate.

Personalitatea oamenilor este, în viziunea mea, atât de fluidă precum o cutie de vopsea unde picură ușor și se amestecă variate culori. La un nivel fundamental, nuanța rămâne aceeași, dar mulți oameni se schimbă pe parcursul anilor și deceniilor. Este observația unui tânăr, așa că ia-o cu un drob de sare. Este o idee care, în opinia mea, merită rumegată și analizată.

Ca să explic mai bine, voi face referire la mentalitatea fixă și mentalitatea de creștere, cele descrise de Carol Dweck. Prima este descrisă prin convingerea că deja ai învățat tot ceea ce se poate învăța și prin rezistență în fața schimbării, iar a doua este dominată, pe scurt, de asumarea responsabilității și de așteptarea că vei continua să înveți și să te dezvolți.

Unde vreau să ajung?

Totul în jurul nostru este fluid, inclusiv natura, vremea, clima. Nimic nu-i constant. Doar percepția noastră este înșelată că totul pare relativ static.

Însă inclusiv un om cu o mentalitate fixă va avea o personalitate fluidă. Nimeni nu este cruțat de efectele experienței de viață și modul în care ne modelează mediul.

Cu toții devenim mai toleranți sau mai puțin toleranți, mai răbdători sau mai puțin răbdători, mai acizi sau mai puțin acizi, mai calzi sau mai puțin calzi, mai ambițioși sau mai puțin ambițioși.

Cu toții ne transformăm perpetuu, doar că nu conștientizăm această fluiditate incredibil de lentă așa cum conștientizăm simțurile corpului și prezentul în sine.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri