Adevăratul caracter al unui om se vede atunci când ajunge într-o poziție de putere, însă mai este un moment cheie care relevă materialul din care e construit: deciziile dificile. Cu alte cuvinte, vor exista provocări ori de câte ori ne asumăm un nou angajament. Fără excepție, indiferent ce obiective ne fixăm, vor exista mereu momente în care planurile vor fi date peste cap. Iar modul în care reacționăm în fața lor e „dealbreaker” pe termen lung – pentru că ne definește ca oameni.
O mare parte din ceea ce înseamnă viață se află în afara controlului nostru direct, iar o influență externă ne va afecta în cele din urmă și ne va împinge să ne abandonăm planul original cel puțin temporar. Ar trebui să renunțăm? Ar trebui să amânăm?
Adesea e complet nejustificat să abandonăm prematur un plan în fața unui eșec minor. Dar a spune că ar trebui să urmăm întotdeauna planul original ar însemna să ignorăm imprevizibilitatea realității. În astfel de situații trebuie să ne exercităm integritatea în momentul deciziei. Nu putem, pur și simplu, să punem planul și obiectivul pe pilot automat și să presupunem că niciodată nu va fi necesară intervenția intelectului.
Adaptare
Integritatea în momentul alegerii forțate sau nu înseamnă că trebuie să ne revizuim intenția inițială și să o aplicăm situației în cauză, situație pe care probabil nu am prevăzut-o în primă fază. Cel mai important nu este să urmăm intenția literă cu literă, ci mai degrabă „spiritul” ei. Uneori e o alegere ușor de făcut, alteori poate fi foarte dificil.
De exemplu, să presupunem că îți fixezi ca obiectiv să faci sport în fiecare zi, dar te accidentezi după câteva zile. E mai bine să continui cu accidentarea sau ar trebui să îți acorzi timp ca să se vindece? În cazul în care a continua programul de mișcare îți poate deteriora mai departe sănătatea, categoric nu ar fi înțelept să continui până când nu te simți mai bine.
Dar poți totuși să onorezi spiritul intenției inițiale, dedicând o parte din timpul tău de recuperare pentru îmbunătățirea sănătății tale prin alte moduri, cum ar fi prin yoga, meditație sau prin a consuma alimente mai sănătoase. Mai mult, în funcție de locul accidentării, poți încerca sporturi mai „soft”, precum înotul sau ciclismul.
Claritate
A ști acel „de ce” din spatele acțiunilor tale este vital întotdeauna, tocmai pentru că îți oferă o claritate incredibilă. Când întâmpini obstacole, poți fie să continui, fie să găsești o altă modalitate de a satisface aceeași intenție. Deciziile devin mai ușoare.
Așadar, dacă planul tău era să faci exerciții zilnice înainte să te accidentezi, iar „de ce-ul” din spate este despre a-ți îmbunătăți sănătatea și autodisciplina, planul tău poate fi pus la încercare la un moment dat, dar intenția este cu totul altceva. E diferită.
E o linie fină între ceea ce se întâmplă în realitate și ceea ce se întâmplă în minte.
Intenția nu poate fi atinsă de nimic, pentru că tu o controlezi.
Integritatea în momentul deciziei nu înseamnă a crea scuze la întâlnirea unui obstacol care nu justifică abandonul. Înseamnă a-ți adapta planul la situația din față, respectând în același timp adevăratul spirit al intenției cu care ai început. Înseamnă a-ți urma „de ce-ul” prin căi alternative.
Exercitarea repetată a integrității în momentul deciziilor crește puterea propriului caracter, iar eșecul în mod repetat favorizează alunecarea spre multe alte viitoare momente de abandon și slăbiciune.
Întrebarea de final e simplă.
Ce alegi?