fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Nu batjocori un începător

N

Nu râde de un începător și nu îl ataca, în special când muncește din greu pentru a învăța, pentru a evolua și pentru a se dezvolta. Spun asta pentru că instinctul celor mai mulți oameni este să arate cu degetul, să blameze. Instinctul este să privească de sus și să glumească, să batjocorească, să râdă și să evidențieze groapa diferenței de abilități. Am văzut asta în sala de forță, am văzut asta în medicină, am văzut asta în business.

Sunt două filosofii aici. Unii ar spune că e bine să fii un „asshole” pentru că tragi o linie și împingi printr-o motivație negativă. Unii spun că e bine să fii extrem de dur.  

Alții ar spune că este mai bine să încurajezi orice fel de efort în prima fază. Alții consideră e mult mai important să lași omul să încerce, să dezvolte o pasiune și să treacă de cea mai dificilă parte: începutul. Apoi poți veni apoi cu rigoare, disciplină și atenție la detalii. Dar nu la început. Pentru că riști să ucizi sau să paralizezi un potențial geniu sau un talent nativ.

Eu tind să fiu în grupul al doilea.

A „scoate untul” dintr-un om nu trebuie să fie neapărat prin batjocură. Poți împinge pe cineva să dea tot ce are mai bun prin motivație pozitivă. Dar e teribil de greu, pentru că e nevoie să știi cum să vorbești și când să vorbești. E o abilitate soft pe care puțini o explorează.

E mai ușor să fii „asshole”, nu ai nevoie de niciun efort.

Tocmai din acest motiv cei mai mulți aleg calea ușoară.

Personal, am fost martor la transformări fenomenale ale unor oameni care au fost încurajați. Am văzut oameni care s-au ridicat peste așteptări pentru că le-a fost apreciată munca, indiferent de standard. Am văzut oameni al căror efort, mic inițial, a căpătat o forță uluitoare pe măsură ce erau sprijiniți.

Unde vreau să ajung cu asta?

  1. Motivația umană este un concept pe atât de puternic, dar tot pe atât de fragil.
  2. Nu știi niciodată care este potențialul oamenilor.

Să ataci un începător este ca și când i-ai spune unui copil să se comporte ca un adult. Să ataci un începător înseamnă să riști să ucizi posibilitate, pentru că nu știi niciodată ce se ascunde într-un creier uman. Nu îl ultimul rând, să ataci un începător înseamnă să uiți că esența progresului este munca. Înseamnă să uiți că ai fost și tu acolo, la un anumit moment dat.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri