Citind titluri de știri, urmărind ce se întâmplă la nivel internațional în diverse newslettere și reflectând asupra unor experiențe personale de viață, mă impresionează cât de mulți lideri par să fi uitat sau să nu fi învățat niciodată regula de aur a leadership-ului. A fi lider e un privilegiu care se câștigă, nu un drept. Liderii care înțeleg că a-i conduce pe alții este un privilegiu înțeleg că leadership-ul este, în primul rând, un serviciu.
Mulți oameni care ajung în poziții de conducere uită că rolul este despre a-i servi pe cei de sub tine și ar trebui privit cu reverență. Da, nu-i ușor să ajungi lider. Uneori drumul e sinuos până acolo, cu mult efort, fiind presărat adesea cu jocuri politice, nopți nedormite și evenimente neprevăzute. Dar asta nu înseamnă neapărat că meriți să fii lider.
Am văzut și văd în continuare în jurul meu oameni care nu sunt demni de pozițiile pe care le au. Ca lider, nu ai dreptul să îi conduci pe alții, ai privilegiul de a-i conduce pe alții. Poziția de conducere este despre a-i servi pe alții, fie că vorbim aici despre clienți, angajați, investitori, o echipă, un oraș sau o țară întreagă.
Și sunt două surse din care poți „face” leadership.
- Din ego. În situații neprevăzute, în urgențe, în momente de colaps sau când lucrurile se destramă (temporar sau definitiv), pentru acest tip de lider totul se rezumă la modul în care răspunde – cu „eu”. Sacrifică jucători din propria echipa și se agață de poziție, ferindu-se de asumarea responsabilității.
- Din respect. Atunci când vine furtuna și apar situații tensionate, momente de cumpănă, tipul acesta de lider spune „noi”. Joacă împreună cu echipa și nu se ferește. Este omul care știe că are o răspundere, atât pentru obiectiv, cât și pentru proprii oameni.
Ca lider ai privilegiul de a te afla într-o poziție în care poți direcționa, modela și concentra potențialul oamenilor către un rezultat specific. Ca lider, ești responsabil, pe lângă „fișa de post”, de următoarele:
- timpul unei persoane
- eforturile unei persoane
- visurile și speranțele unei persoane
- ambițiile unei persoane
- gândurile și perspicacitatea unei persoane
- simțul de sine și de valoare al unei persoane
Cu cât numărul de persoane este mai mare, cu atât apasă mai mult pe umerii tăi.
Esența
A fi lider este despre a-i servi pe ceilalți, dar ce înseamnă să fii un lider care conduce dintr-un loc modest de privilegiu versus dintr-o poziție de „îndreptățire”?
- Respect. Câștigă-l. Poate că ți-ai obținut promovarea, dar trebuie să câștigi și respectul, întotdeauna. Respectul nu vine odată cu promovarea sau rolul de lider.
- Modestie. Înlătură-ți ego-ul suficient de mult ca să poți fi capabil să înveți de la alții, fie că este vorba de echipă, angajați, clienți sau cetățeni (în cazul politicii). Recunoaște-ți greșeala, dar întreabă și ce poți face diferit.
- Serviciu. Fii în slujba celorlalți. Pune-i pe alții pe primul loc și asumă-ți responsabilitatea pentru toate lucrurile care intră în răspunderea ta, inclusiv oamenii.
- Recunoștință. Fii recunoscător pentru rolul în care te afli și pentru că ai fost pus în poziția de a-i conduce pe alții – este o onoare. Apoi arată-le asta oamenilor, apreciază-le munca și sacrificiile atunci când simți că trebuie să o faci. Fii sincer.
- Umor. Ca lider, trebuie să poți râde de tine, să găsești elementul amuzant în situații dificile și să îi ajuți pe ceilalți să facă același lucru. E o lecție pe care am luat-o de la Richard Branson, fiind practic întreaga lui filosofie de viață.
Concluzia? Nu uita un lucru simplu.
A fi lider este un privilegiu care se câștigă, nu un drept implicit.