fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Scopul unui lider nu este să-i conducă pe alții

S

Poți să faci ce face majoritatea. Poți să eviți critica, poți să alegi confortul și calea ușoară. Poți să iei decizii ghidat de ce se întâmplă în exterior, fără să îți verifici „busola” interioară. Și poți să faci lucrurile diferit, să urmezi o viziune personală și să îți atingi obiectivele indiferent cât de inconfortabilă devine călătoria și indiferent ce părere are majoritatea. Dar nu le poți face pe amândouă. Nu poți să fii un om împlinit dacă îți conduci viața după cum dictează așteptările celorlalți.

Suntem învățați, de la o vârstă tânără, să gândim cum gândește majoritatea. Suntem școliți să știm ce este „normalul” și suntem pedepsiți atunci când ne abatem de la reguli. Suntem învățați să ne comportăm ca majoritatea și să vorbim ca majoritatea.

Suntem învățați să ne încadrăm în standarde și să urmăm dogmele nescrise ale grupurilor sociale.

Însă în tot acest proces ne pierdem într-un univers creat după un șablon.

Ne deconectăm de la pasiunile și talentele care ne fac cu adevărat speciali. Ne sfidăm originalitatea și devenim ca toți ceilalți într-o încercare ieftină de a fi acceptați și apreciați. Ne pierdem încrederea în instincte și ne neglijăm intuiția. Ne ofilim energia cu activități triviale. Ne îngropăm potențialul cu amânări constante și lipsă de acțiune. Ne oprim din a ne urma cu sfințenie principiile și valorile. Ne îndepărtăm de dorințele noastre cele mai arzătoare.

Facem toate astea uitând că cea mai importantă entitate la care lucrăm în viață suntem noi. Fiecare dintre noi este responsabil pentru trecut, prezent și viitor. Fiecare dintre noi este dator să fie propriul său lider, pentru că doar așa putem avea o societate mai bună. Da, dacă o singură zală dintr-un lanț se rupe, tot lanțul se desface.

Iar a deveni un lider nu înseamnă a arăta calea celorlalți. A fi lider înseamnă a-ți exprima mai mult adevărul propriu. Este despre a fi autentic atunci când este ușor, dar mai ales în timpul unui moment dificil.

A deveni lider nu este despre impactul și influența asupra celorlalți. Acesta e un pas secundar și opțional. A fi lider este despre a ne cuceri pe noi înșine, în primul rând. Este despre calitatea materialului propriu, despre sculptarea unui caracter puternic și transparent. Pentru că doar astfel putem fi lideri adevărați în societate.

Prin ceea ce suntem, nu doar prin ceea ce spunem.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri