În fiecare zi avem alegeri de făcut. În fiecare zi alegem între comportamente avantajoase și comportamente dăunătoare. Un mod excepțional pentru a observa cele mai bune comportamente pentru noi este să le observăm prin filtrul selecției naturale. Așa cum natura caută să rafineze speciile pentru viitor, așa putem și noi să ne rafinăm comportamentele pentru un viitor mai bun.
Comportamentele reprezintă fundația și pilonul vieții, împreună cu mediul în care trăim. Toate celelalte niveluri superioare ale minții, precum abilități, convingeri, valori, principii, identitate, apartenență sau misiune sunt construite pe fundamentul numite comportamente.
Chiar dacă e mai simplu să facem schimbări la aceste trepte superioare pentru a influența comportamentele, aflate pe cea mai joasă treaptă, putem lucra și invers pentru a obține mai multă claritate — direct pe comportamente.
Fac o paranteză aici. Uite cum funcționează aceste niveluri.
Poți vedea cât de „înrădăcinat” e un comportament în mintea unui om, poți vedea pe ce treaptă se află, în funcție de cum se raportează la acesta. Un om care spune că „e fumător” ne arată că respectivul comportament face parte din identitatea sa — cu alte cuvinte, va fi mai greu să oprească un comportament nociv. La polul opus, un om care spune că „fumează” practic vede acest obicei ca fiind un simplu comportament — altfel spus, e doar o acțiune. Nu o asociază cu identitatea lui.
Cea mai importantă parte a comportamentelor e reprezentată de obiceiuri. Obiceiurile și rutinele reprezintă pilotul automat prin care ne trăim viața.
Cu alte cuvinte, ne ridicăm până la înălțimea obiectivelor pe care ni le setăm, dar cădem până la nivelul obiceiurilor noastre. Obiceiurile sunt un dealbreaker, ele ne ajută, ne încetinesc, ne opresc sau ne propulsează.
În realitate, natura acționează inclusiv la nivel de comportamente în procesul de selecție naturală, așa cum arată un studiu efectuat de Joseph Travis și David N. Reznick în 2018.
Uite descrierea selecției naturale, așa cum e explicată pe Wikipedia.
Selecția naturală este mecanismul fundamental al evoluției ființelor vii, care constă în șanse inegale ale indivizilor la reproducere cu succes și propagarea genelor sale, în dependență de însușirile organismului, dictate de acele gene, care îl fac pe acesta mai mult sau mai puțin adaptat la mediul său. Conform teoriei evoluției prin selecția naturală, natura produce spontan variații: • dăunătoare, • indiferente, • avantajoase. Variațiile avantajoase sunt selectate prin acest mecanism și sunt propagate la urmași. Variațiile dăunătoare se propagă la mult mai puțini indivizi, sau dispar complet.
Esența e următoarea.
Procesul de selecție naturală e extraordinar de lent. Folosind rațiunea, putem face o analiză a comportamentelor utile și a comportamentelor dăunătoare. Putem alege să avem mai mult control în tot ceea ce facem și putem alege să ne asumăm responsabilitatea.
Ce comportamente ne influențează viitorul și la ce comportamente putem renunța? Pe ce comportamente ar trebui să plusăm? Ce comportamente ar trebui să rafinăm pentru a deveni versiuni mai bune, mai performante ale noastre?
Cine vrem să devenim în viitor?
Toate răspunsurile le găsim în „selecția personală”, de care suntem responsabili.