fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Există un număr optim de obiective în viață?

E

Deseori tind să mă implic în prea multe proiecte, funcționând după mentalitatea clasică de antreprenor — „doar începe și dă-ți seama pe parcurs”. Într-o încercare de a-mi rafina alegerile și de a seta un număr mai mic de obiective, a trebuit să învăț să spun „nu” și să îngustez plaja de decizii. Asta m-a dus cu gândul la numărul „ideal” de obiective spre care ar trebui să tindă un om.

Cât de mult sens face întrebarea? Există un număr prea mare sau prea mic de obiective? Am putea să le împărțim pe categorii și să punem în ecuație mai mulți factori. Te invit însă să ai răbdare, promit să duc explorarea subiectului foarte departe.

  • Despre ce tip de obiective discutăm?
  • Cât de accesibile sau inaccesibile sunt obiectivele?
  • Cât timp și cât energie necesită efortul de a lucra activ spre anumite obiective?
  • Câte distrageri există în prezent?
  • Cât de mult se completează reciproc anumite obiective?
  • Câți bani sau câte alte resurse sunt necesare pentru un anumit scop?
  • Cât stres e implicat și cum îl vei gestiona?
  • Care sunt șansele de abandon?
  • Cât de aliniat ești cu obiectivul?
  • Cât sprijin ai din partea celor apropiați?
  • Câtă rezistență vei întâmpina în drumul spre țintă?

Răspunsul depinde de foarte mulți factori, mai ales dacă începem să cadrăm întrebarea în felul acesta. Adevărul e că sunt prea mulți factori, prea multă impredictibilitate și prea mult haos în societate pentru a crea o formulă universală pentru setare de obiective.

Căutarea unui răspuns numeric pare destul de dificilă

Să presupunem totuși că ajungem la un număr.

Numărul pe care îl cauți e 37.

Ar trebui să ai 37 de obiective în total, la orice moment dat.

Dar de ce 37 și nu 36 sau 38?

Pot insista că 37 e numărul cheie, iar tu vei fi curios să afli ce anume face din acel număr unul special. Eu pot să găsesc sau să inventez sute de motive pentru care 37 e numărul perfect de obiective pentru tine. Pot să îți spun că asta a funcționat pentru mine sau asta a funcționat pentru majoritatea oamenilor în societate — pentru că am găsit un studiu despre asta. Aș putea să inventez multe motive, multe chiar fără substrat, dar există șanse mari să nu te conving.

Ai găsi metode prin care să găsești ineficiențe sau puncte slabe în variatele situații și motive pe care ți le-aș prezenta.

Și ai avea dreptate.

Orice număr aș alege, e pur subiectiv.

Nu există un număr perfect pentru toată lumea.

Problema cu întrebarea din titlu e întrebarea însăși. Singura șansă e să modificăm întrebarea ușor, astfel ca problema care „trebuie rezolvată” să fie mai ușor de observat.

Obiective = Rezultate

Un obiectiv e un rezultat, astfel că întrebarea poate fi modificată pentru a deservi finalitatea în sine.

În cazul de mai sus, răspunsul ar fi „37 de rezultate”.

Dar nu are sens.

De ce ai vrea 37 de rezultate? Sau de ce ai vrea să pui o limită pe numărul de rezultate pentru care depui eforturi?

O manieră diferită și elegantă prin care poți schimba cadrul e să te gândești la obiective ca la rezultate, însă să le fixezi într-un cadru temporal.

„Câte rezultate ar trebui să obțin într-un an?” e un bun exemplu.

Conceptul de rezultat unic

Un cadru mai bun în care poți plasa întrebarea e să te gândești la faptul că, în orice moment dat, experimentăm un singur rezultat unic. Unul singur, care echivalează cu viața noastră în acest moment prezent.

Un singur rezultat care reprezintă imaginea de ansamblu a vieții noastre, care include starea fizică a corpului, starea minții, amintirile, emoțiile, relațiile, starea financiară, casa, toate dispozitivele tale și toate informațiile virtuale pe care le deții — tot ceea ce face parte din realitatea ta.

Dacă viața ar fi un joc video și acum am apăsa pe butonul de salvare, rezultatul vieții tale ar fi salvat în acel fișier de joc. Indiferent cât spațiu ar fi necesar, dacă am putea face asta și am putea restaura toate datele mai târziu, am putea să recreăm toată viața ta, identică, așa cum e acum. Am avea nevoie de un fișier foarte mare, bineînțeles, dar ar fi un singur fișier care ar defini rezultatul vieții tale la un moment dat.

Să întrebi câte obiective ar trebui să ai, cadrând întrebarea în ceea ce tocmai am menționat, ar însemna să te referi la câte elemente ar fi salvate în fișierul respectiv. Răspunsul depinde mult de cât de granular ești în gândire. Depinde mult de nivelul de detalii cu care ești confortabil.

Dacă extrapolăm viața noastră la conceptul de joc video, totul ar fi informație digitală. Asta înseamnă că tot ceea ce descrie greutatea, culoarea ochilor, tonusul muscular, abilitățile, cunoștințele, flexibilitatea sau creativitatea nu sunt altceva decât date despre caracterul tău — fix cum am defini un caracter într-un joc super realist.

Mai departe, dacă aplicăm aceeași logică la setarea de obiective, observăm rapid că întrebarea din titlu nu e utilă deloc. Putem defini un singur obiectiv, precum „vreau să călătoresc în 10 țări diferite la anul”, dar putem lua același obiectiv și l-am putea împărți în 10 obiective mai mici (un obiectiv diferit pentru fiecare țară diferită de pe listă) sau 50 de obiective mai mici (creând obiective multiple, variate pentru ce anume trebuie vizitat în fiecare țară, economisire, buget, mijloace de transport, cazări).

Orice obiectiv suficient de mare poate fi spart într-o mulțime de obiective mici.

Cu alte cuvinte, numărul de obiective depinde foarte mult de modul în care spargem conceptul de rezultat unic (viața noastră în orice moment dat) în date/bucăți de informație mai mici.

Folosind metafora jocului video, indiferent cum vedem bucățile de informație și indiferent câte obiective mai mici setăm, toate duc spre același rezultat. Se aplică la orice domeniu al vieții.

Indiferent ce facem, putem vedea că totul se combină într-un singur rezultat mare. Totul se rezumă la un singur fișier salvat — un singur rezultate mare, global, care reflectă viața noastră, cu toate ariile sale, la un anumit moment dat.

De ce să fii atent la imaginea de ansamblu

Sunt perfect conștient că am pătruns de adânc în concept și mă folosesc mult de metafore, dar e o direcție care merită explorată. Ceea ce derivă din micul joc de imaginație de deasupra nu e altceva decât ideea că orice obiectiv singular, privit individual, e echivalentul cu a privi spre întreaga viziune asupra vieții tale.

Cum ai defini acea viziune?

Chiar dacă are foarte multe detalii, fiecare e deosebit de important pentru că acel cumul de detalii face parte din imaginea de ansamblu. Face parte din rezultatul final, care e viața ta.

Cum ai defini detaliile, dacă dai zoom-in și le privești separat?

Detaliile care contează cu adevărat pentru tine sunt acolo?

Dacă ar fi să salvezi acum jocul și să poți privi pe un ecran rezultatul vieții tale, cum ai defini detaliile? Ce detalii sunt importante pentru tine? Găsești în acel „fișier rezultat”, în acel „instantaneu” lucrurile care sunt importante pentru tine, chiar dacă nu ai apucat să le dezvolți? Sau nu le găsești deloc?

Le vezi la Level 1 sau la Level 100?

Nu există un răspuns potrivit aici. Contează doar să înțelegi conceptul și să începi să lucrezi pe dezvoltarea acelor detalii pe care, poate, le tot amâni. Contează doar să ai puțin mai multă claritate. Contează doar să aplici conceptul în viața ta și să cauți acele direcții ce îți oferă mai mult sens și mai multă semnificație.

Concluzionând, întrebarea din titlu e o întrebare superficială. E o întrebare de Level 1 pentru că se referă la un număr scos din context. E o întrebare capcană și te ține departe de ceea ce ar trebui să explorezi cu adevărat — imaginea de ansamblu.

În realitate, în orice moment dat, există un singur rezultat.

Viața noastră cu toate variabilele și intricațiile sale.

Indiferent că vorbim de un număr aleatoriu de 37 de obiective, toate trebuie privite ca făcând parte din ceva mai mare. A-ți transpune obiectivele pe o listă numerotată e perfect ok, dar nu contează așa mult.

Nu contează numărul lor.

Contează doar „substanța” lor în viziunea de ansamblu.

Contează doar rezultatul final.

Viața ta în acest moment, rezultatul suprem.

Întrebarea mai bună este…

Cum ai redefini obiectivele ținând cont de imaginea de ansamblu?



2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri