fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Succes = greșeli revizuite

S

Dacă întrebi acum o sută de oameni ce anume i-a ajutat să evolueze sau să își atingă obiectivele, povestea celor mai mulți va fi despre provocări care au trebuit gestionate și greșeli din care au învățat lecții. Cele mai multe povești vor fi despre „struggle” pentru că nu există reușită fără dedicare, transpirație și atenție direcționată.

Ai spune că, știind toate astea, am îmbrățișa mai mult greșelile și momentele dure prin care trecem, observându-le drept oportunități naturale și productive pentru viitorul nostru.

Dar nu e așa.

Ne temem de greșeli

Încercăm să le ocolim, căutăm să le ascundem chiar și atunci când, inevitabil, se întâmplă. Suntem aruncați de pe traseul mentalității potrivite de către o percepție greșită — propulsată de societate — că ceilalți acționează dintr-un izvor de perfecțiune. Cădem pradă ideii că atunci când facem o greșeală, avem o problemă, nu o oportunitate.

Păcat, pentru că acționând în maniera asta ne tăiem singuri legătura cu un catalist puternic pentru schimbare, îmbunătățire și succes.

Când ne gândim la succes, mintea noastră merge direct spre rezultatul dorit. Succesul e obiectivul suprem, produsul final, ținta decisivă. Chiar dacă atingerea lui vine cu satisfacții pe măsură, există un întreg proces de la dorință la rezultat pe care tindem să îl tratăm superficial.

Greșelile sunt o parte esențială a oricărei transformări. Nu doar că subliniază umanitatea cu care operăm în absolut orice ne implicăm, dar sparg întreg procesul, ajutându-ne să săpăm mai adânc în dimensiunile sale în timp ce ne redirecționează spre direcții mai constructive.

Provocarea e să învățăm să acceptăm răvășeala schimbării în absolut orice am face.

Uite o perspectivă diferită asupra greșelilor și modul în care ne ajută.

1. Greșelile ne împing să învățăm

Ne izbesc de pe axa rigidă a confortului și ne eliberează de iluzia faptului că metoda prin care am început e cea mai bună, ca să nu mai zic singura. Chiar dacă știm asta la nivel de subconștient, greșelile ne ajutăm să absorbim adevărul rapid.

Mantra trebuie să fie: „Ori câștig, ori învăț”.

2. Greșelile ne forțează să nu mai fim atât de duri cu noi

Ne oferă șansa de a ne detașa de alegerile pe care le-am făcut și ne forțează să aruncăm o privire nejudicativă asupra modului în care s-a derulat procesul. Dacă suntem prea duri cu noi ne îndepărtăm de ceea ce trebuie să facem.

De ce lucruri aveai nevoie și nu le-ai primit? Ce rezerve (de răbdare, atenție, somn, creativitate) au fost la nivel minim? Ce abilități ți-au lipsit? Ce parte a strategiei a funcționat greșit? Cum ai putea să ajustezi procesul data viitoare?

3. Greșelile ne eliberează de frică

E incredibil ce poate face frica. Frica ne forțează să dăm totul când vine vorba de energie, timp și atenție. Mintea noastră devine compulsivă prin prisma temerii. Și apoi totul se încheie. Când te lovești de ceea ce ți-a fost frică, presiunea dispare. Monstrul care a tot lovit ușa minții tale a dispărut. L-ai înfruntat și nu a fost chiar atât de rău, chiar ți-a oferit lecții puternice.

Pe măsură ce greșești mai mult realizezi că asta e direcția corectă.

Obstacolul e calea, cum ar zice Ryan Holiday.

4. Greșelile ne resetează motivația

De multe ori ajungem să trăim pe pilot automat. Avem obiceiuri bine puse la punct, automatizări grație tehnologiei și un nivel decent de organizare. Suntem oameni. Însă când ieșim de pe pilot automat pentru că greșim, ne gândim brusc de două ori la ceea ce facem. Uneori trebuie să găsim soluții repede.

Greșelile sunt hrană pentru creativitate și motor pentru acțiune.

Totul e un experiment imens

Greșelile ne obligă în mod constant să ne amintim că totul e un joc. Cu cât jucăm mai pasional, cu atât ne lovim de mai multe provocări și greșeli de proporții colosale. Însă asta ne ține în priză. Greșelile ne forțează să rămânem flexibili și atenți. Angrenați în jocul vieții, nu blocați într-o rutină.

Fără greșeli nu am evolua.

Fără greșeli nu am mai avea motive să trăim.

Fără greșeli… viața nu ar avea gust.6 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri