fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Spune-mi la ce spui „da” ca să-ți spun cine ești

S

Warren Buffet spunea că diferența dintre oamenii de succes și oamenii de un succes extraordinar constă în faptul că cei din urmă spun „nu” la aproape orice. Acum ceva mai mult timp, Aristotel spunea că „suntem ceea ce facem în mod repetat”. Iar doi psihologi contemporani au venit cu conceptul de „self-signaling” când vine vorba de alegerile pe care le facem.

În fiecare zi, minut după minut, spunem „da” la ceva. De fiecare dată când consumăm un anumit tip de mâncare, spunem „da”. De fiecare dată când dăm scroll pe social media, spunem „da”. Și chiar acum, în timp ce citești rândurile astea, spui „da”.

Dacă privești situația și din alt unghi, de fiecare dată când spui „da” unui lucru, spui „nu” unui infinit de alte posibilități. Fiecare alegere vine cu un cost al oportunității. A spune „da” nu e gratis.

Alegerile și identitatea

Acțiunile ne solidifică identitatea. Fiecare alegere pe care o facem se cimentează în interiorul minții noastre și devine parte din personalitate, așa cum notează cei doi psihologi menționați la începutul articolului, R. Bodner și Drazen Prelec, într-un studiu din 2005.

Cheia e să fim conștienți de acțiunile pe care le facem și să ne antrenăm capacitatea de a ne observa comportamentele și gândirea. Absolut fiecare lucru pe care îl facem semnalizează subconștientului ce tip de persoană suntem. Deși ne place să credem că identitatea noastră e pură și separată, bine plasată într-un colț numai de noi știut, adevărul e chiar opusul.

Dacă te trezești dimineața devreme pentru a alerga, îți vei spune că ești o persoană care se trezește devreme pentru a alerga. Dacă începi fii atent la dietă, îți vei spune că ești o persoană care e atentă la alimentație. Prin deciziile pe care le iei, concluzia minții tale va fi următoarea: „Sunt genul de persoană care face X, Y sau Z.”

Nicholas Taleb spune că ceea ce faci este cea mai pură definiție a sistemului tău de valori. Gandhi spunea că „acțiunea exprimă prioritățile” și tot el a mai tras o concluzie importantă: „Să crezi în ceva și să nu trăiești conform acelui ceva, este necinstit”. Grant Cardone spune același lucru, ești ceea ce faci.

Starea de conflict interior în care nu trăiești conform valorilor pe care le ai și ești necinstit cu tine se cheamă disonanță cognitivă. Dacă nu expui în mod transparent proiecția personalității tale, îți pierzi încrederea în tine. Încrederea de sine nu e altceva decât produsul congruenței și alinierii.

Fii mai selectiv

Cele mai multe lucruri din jurul nostru sunt un „nu” categoric. E ușor să refuzi dacă nu te învață nimic o anumită experiență sau circumstanță. Dacă nu e un „da” însoțit de entuziasm, gândește-te de două ori.

Cine ești azi depinde de alegerile și deciziile pe care le-ai luat ieri.

Cine vei fi mâine depinde de alegerile și deciziile pe care le iei astăzi.

Tu decizi cine vrei să fii. Iar decizia e una reală doar dacă acționezi. Dacă realitatea și cuvintele rostite de tine nu se aliniează, nu e o decizie autentică. Dacă nu te miști așa cum ai spus, nu e o decizie.

Vechea ta identitate este dată de alegerile și deciziile cărora le vei spune „da” mâine. Dă drumul trecutului. Nu-l lăsa să te definească.

Lasă viitorul să îți altereze identitatea.

Cu alegeri noi.

Cu un alt cocktail de „da” și „nu”.



2 comentarii

idei, principii, strategii, gânduri