Zburasem în Miami pentru un eveniment de business al unui antreprenor american pe nume Grant Cardone. Scaunul tare, de plastic, nu-mi permitea să stau relaxat, pe spate, așa că eram aplecat puțin în față. Era forfotă în jurul meu, mulți participanți care își luaseră băuturi se așezau în anticipația începerii conferinței. Ne aflam pe un stadion de baseball semi-acoperit și aproape toate locurile erau ocupate în jumătatea spre care era orientată scena. Era o improvizație interesantă și sălbatică în același timp, să organizezi un eveniment de business cu 25.000 de oameni pe un stadion.
Pentru o primă impresie memorabilă, la un moment dat toate privirile s-au îndreptat undeva în sus. Grant Cardone se parașutase din avion pentru a ajunge direct pe scenă. Tot stadionul a explodat într-un ropot de aplauze și strigăte, de parcă am fi fost la un meci de fotbal. Mi-am dat seama imediat că urma o combinație ciudată de discursuri și mult, mult show.
Am avut dreptate.
Mi-am luat câteva lecții destul de interesante de la cei care au vorbit pe parcursul acelui weekend. Îmi aduc aminte că au fost o serie de lucruri pe care le-am notat. Puneau în lumină anumite concepte despre viață sau business din unghiuri pe care nu le mai analizasem astfel.
Uite câteva care mi-au plăcut.
- „As a parent, praise your child’s effort, not the result. He’ll learn to enjoy the process and will be independent of the others’ definition of success.” (Jesse Itzler)
- „As an employer, hire your weaknesses.” (Sara Blakely)
- „If you have a finish line, you will be finished.” (John Maxwell)
- „Proximity is power. Choose your entourage wisely. Work on your network. Lunch with people better than you.” (John Maxwell)
Uitându-mă peste notițele mele de atunci realizez că mereu este loc de mai mult și mereu există spațiu pentru astfel de lecții. Așa că, în general, notez diverse lucruri pentru posteritate. Chiar dacă pe unele le-am mai auzit, funcționează ca un „reminder” excelent și mă pot ghionti uneori în direcția potrivită când le reparcurg.
În continuare notez câteva idei despre succes pe care mi le-am salvat de-a lungul timpului. Sunt convins că pot funcționa ca un impuls pentru unii cititori.
1. „Cum îți petreci fiecare zi” este egal cu „cum îți petreci viața”. Fiecare zi este o miniatură a vieții. Planurile și visurile pe care le avem în minte nu se pun, nu intră în ecuație. Cum trăiești astăzi este adevărata oglindă a vieții tale. Nu contează care e situația ideală în mintea ta, contează cum o trăiești acum, zi de zi. Morala de aici? Schimbările nu sunt schimbări reale decât în momentul în care devin stil de viață, nu doar un moft temporar.
2. Istoria îi amintește pe cei care au ajuns pe piață primii. Este mai important să îți scoți creația în lume decât să o faci perfectă. Valabil pentru artiști, antreprenori, inovatori, visători. În lumea vitezei, execuția și rezultatele nefinisate sunt mai importante ca perfecțiunea.
3. Nu te afli într-un joc video (din ce știm până acum). Nu există avertismente când ești pe cale să faci ceva prostesc sau dacă mergi în direcția greșită de prea mult timp. Trebuie să își creezi propriile avertismente.
4. Ai de luat o decizie importantă și nu știi ce să faci? Fă lucrul de care îți e teamă. E normal să îți fie frică de schimbări mari și de „un nou normal”. E omenesc să contemplezi asupra alegerii pe care o ai de făcut. Din pură experiență, spun doar că pasul înainte (în pofida fricii) este întotdeauna decizia bună – în fața opțiunii de a stagna.
5. Disciplina e superioară motivației. Disciplina poate fi antrenată și oferă o doză de control, dar motivația e trecătoare. Nu ai cum să ajungi prea departe dacă te bazezi doar pe impulsul trecător, de moment, al motivației.
6. Dacă asculți oamenii de succes vorbind despre metodele lor, amintește-ți că toți oamenii care au folosit aceleași metode și au eșuat nu au făcut videoclipuri și cursuri despre asta. Începe printr-o analiză puternică a propriei persoane și caută să-ți pui în valoare propriile talente și abilități. Pleacă din interior spre exterior, nu de la toată poluarea vizuală și fonică ce există în lume. Nu porni din exterior spre interior. Definește-te pe tine. Pune la îndoială tot ce auzi și vezi („Take it with a grain of salt”, cum ar zice americanii). Descoperă singur ce funcționează pentru tine.
7. Cel mai bun sfat este personal și vine de la cineva care te cunoaște foarte bine. În rest, tot ceea ce citești, tot ceea ce auzi, tot ceea ce preiei din exterior este un spectru extrem de larg și nu te poate ajuta, adesea, prea mult.
8. Fă realizarea lucrurilor cât mai ușoară posibil. Găsește cel mai simplu mod de a începe să faci sport. Găsește cel mai simplu mod de a începe să scrii. Găsește cel mai simplu mod de a începe să înveți. Indiferent despre ce e vorba, caută simplitate și posibilitatea de a intra automat, lin în activitatea respectivă. Oamenii îngreunează lucrurile mai mult decât trebuie și asta îi frustrează în timp. Exemple? Mergi la o sală de forță care e foarte aproape de locuința ta, ca să ușurezi procesul. Eu fac minim 30 de flotări pe zi de peste zece ani – știu că nu durează mult și pot face asta oriunde. Dacă aș fi țintit spre 100, probabil că aș fi renunțat din prima lună.
9. Îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare prin exersare și efort mult mai eficient decât îți poți îmbunătăți inteligența prin exersare și efort. Dacă îți poți comunica foarte clar ideile, ai un mare avantaj față de toți cei care nu pot comunica extrem de clar – chiar dacă sunt peste tine ca inteligență. Ceea ce e simplu și ușor de înțeles va câștiga întotdeauna în fața a ceea ce e complex și greu de înțeles.
10. Cultivează-ți reputația de om de încredere. Reputația bună este valoroasă tocmai pentru că este rară (ușor de distrus și greu de construit). Indiferent ce faci, „always show up”.