fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

5 lucruri neplăcute, dar vitale despre viață

5

Viața e frumoasă sau oribilă. Depinde pe cine întrebi, când și unde. Însă indiferent cât de întunecată e situația, întotdeauna există un unghi pozitiv din care putem privi lucrurile. În ideea asta, uite cinci idei care înglobează imaginea de ansamblu a vieții și care funcționează ca un fel de piloni pentru modul în care înțelegem realitatea omului și intricațiile sale.

Suntem creaturi profund imperfecte și defectuoase

Dorințele noastre sunt nestatornice, adesea egoiste și izvorăsc uneori dintr-o poziție în care credem că ni se cuvin lucruri în mod implicit. Supraevaluăm tot ceea ce ne poate aduce fericire și ne lăsăm hipnotizați de cei din jurul nostru care au (sau credem că au) tot ceea ce își doresc. Suntem obsedați de statut, orgolioși și adesea răi.

Tocmai din motivul acesta ar trebui să ne privim cu suspiciune propriile visuri, idei și dorințe. Trebuie să ne antrenăm constant să apărăm ceea ce este corect, să ne punem semne de întrebare în fața furiei proprii și să renunțăm la lucrurile, ideile sau visurile care ne fac să ne simțim bine, dar care probabil ne dăunează.

Da, este dureros.

Dar nu există evoluție în plan personal fără durere, ea este elementul fundamental.

Durerea e inevitabilă, Suferința e opțională

Durerea este o constantă universală în viață. Indiferent cât de multe obținem, indiferent cât de multe reușim să realizăm, indiferent despre ce arii ale vieții vorbim, întotdeauna căutăm mai mult. E natura umană. Întotdeauna vom experimenta durere, disconfort, dezamăgire și frustrare și nu putem face absolut nimic pentru a le preveni.

Ceea ce putem controla este însă semnificația pe care o atribuim durerii noastre.

Ea determină dacă durerea ne face să suferim sau nu.

Dacă decidem că durerea despărțirii înseamnă că suntem nevrednici de iubire, atunci vom suferi. Dacă decidem că despărțirea înseamnă că partenerul nostru nu a fost persoana potrivită pentru noi, atunci vom gestiona durerea într-un mod mai sănătos și nu ne va impacta la fel.

Toate convingerile noastre ne vor dezamăgi la un moment dat

În funcție de ce semnificație alegem pentru a ne interpreta durerea, vom genera povești care să ne ajute să luăm cele mai bune alegeri în viitor. Cu alte cuvinte, dacă decid că am succes pentru că lucrez din greu, atunci mă voi încuraja să lucrez din greu. Dacă decid că oamenii sunt răi, atunci mă voi feri de interacțiuni sociale. Dacă deci că bogații sunt răi, atunci voi fi sărac.

În cele din urmă însă, fiecare poveste pe care o inventăm da greș în fața testului realității. Orice alegem să credem pe baza experiențelor noastre din trecut nu va reuși în cele din urmă să ne protejeze de durere în experiențele viitoare. Iar noile eșecuri ar trebui apoi să ne motiveze să căutăm un nou sens, convingeri diferite și povești mai bune pentru a ne gestiona durerea într-un mod mai inteligent.

Nu ni se cuvine nimic, însă lecțiile contează

Viața e un privilegiu. Nu ni se cuvine fericire în mod implicit. Tot ceea ce este în jurul nostru se întâmplă pentru că… se întâmplă, iar noi ar trebui să fim recunoscători pentru fiecare secundă pe această planetă.

Mintea umană nu poate să nu gândească în termeni de cauză și efect. Învățăm pentru un examen, luăm o notă bună. Lăsăm totul pe ultima sută de metri, luăm o notă proastă.

Și realitatea este că toți facem lucruri. Uneori rezultatele sunt bune, alteori rezultatele sunt extrem de slabe. Indiferent ce se întâmplă, indiferent că un hoț ne fură pașaportul când suntem în afara țării și indiferent că pierdem o sumă mare de bani sau oportunități, tot ce ne rămâne să facem este să luăm taurul de coarne (durerea) și să învățăm din acel dans brutal.

Ca să fim mai buni data viitoare.

Totul e finit, dar asta aduce sens

Suntem mai aproape de moarte cu fiecare moment care trece. Fiecare secundă care se scurge ne micșorează timpul rămas în care ne putem bucura de pierderi, de câștiguri și de intensitatea emoțiilor. Iar finitudinea timpului pe planeta asta vine la pachet cu alegeri. Trebuie să prețuim un lucru peste altul, o relație peste carieră, o prietenie peste bani, o plăcere pe termen scurt pentru o investiție pe termen lung.

Timpul trece, iar calitatea alegerilor ne dictează calitatea vieții.

În fiecare moment trebuie să alegem.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri