fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

5 pericole în dezvoltarea personală

5

De-a lungul timpului am cunoscut foarte mulți oameni care se „îmbătau” cu dezvoltare personală. Citeau enorm de multe cărți, consumau informație pe pâine și mergeau constant la diverse cursuri, dominați fiind de o viziune extrem de pozitivă asupra vieții. Optimism toxic îl numesc eu, pentru că dezvoltarea personală nu înseamnă numai roz, succes, progres și confort.

De fapt, cea mai mare provocare e să înveți cum să îți gestionezi emoțiile și gândirea atunci când treci prin inconfort, durere, eșecuri, tristețe și toată gama de sentimente „negative”.

Principiul cel mai important al dezvoltării personale este acela că trebuie să aplici ce înveți. Pe o parte te educi, pe cealaltă parte experimentezi.

Nu te oprești din citit niciodată, bineînțeles. Tonele de informație cu care hrănești mintea se acumulează în timp și începi să le organizezi. Ai o fundație pe care începi să îți construiești caracterul și să îți cizelezi acțiunile. E nevoie de timp pentru asta, dar e nevoie și de acțiune, pentru că acțiunea oferă feedback minții. Greșelile, durerea, inconfortul sunt incredibile pentru dezvoltarea unui om.

Pe ideea asta, am notat mai jos câteva puncte despre dezvoltarea personală și pericolele din spatele ei.

Uite la ce mă refer.

1. Dezvoltarea personală poate deveni o dependență

Cel mai mare pericol e să nu te poți motiva singur. Dacă ai nevoie de alți oameni pentru a te motiva, faci ceva greșit. Însă marea problemă apare când când dezvoltarea personală devine un obicei toxic, formându-ți un stil de viață în care te ține de atât de ocupat cu informația încât nu ai timp și voință să aplici, să experimentezi ce ai învățat.

Nevoia de motivație din exterior te poate face să cazi în capcana dependenței de conceptul de dezvoltare personală. Dacă folosești dezvoltarea personală (prin cărți, cursuri, video-uri) ca un trigger constant pentru acțiune, ar fi cazul să îți pui întrebări.

Nu uita că există o industrie imensă de self-help la nivel mondial, iar conținutul e rege. E în interesul tuturor să producă tone de conținut, tocmai pentru că asta aduce noi urmăritori și noi cumpărători. Dar nu te bloca la un anumit concept, la un anumit nivel sau la un anumit „producător” de conținut.

Ia bucăți de informație pe domeniul unde ai nevoie de ajutor la un anumit moment dat. Ia informație din mai multe locuri. Niciun „guru”, niciun autor și niciun speaker motivațional nu merge în direcția potrivită dacă nu te îndeamnă să reușești singur.

Nu uita, nu trebuie să existe dependență.

2. Dezvoltarea personală poate ranforsa sentimente de inferioritate și rușine

În funcție de mindset și în funcție de nivelul de dezvoltare emoțională și psihică, dezvoltarea personală te poate face să te simți mic. E valabil în special pentru acele momente când citești biografii sau povești de tipul rags-to-riches care sunt incomplete și sar etape.

Mai mult, până să ajungi să sapi în mintea ta și în emoțiile tale, până să descoperi ce anume îți cauzează emoția de bază numită rușine, dar și ce impact are asupra vieții tale, sentimentul poate fi copleșitor. Brené Brown e un cercetător american care a scris enorm pe subiectul acesta, având inclusiv o serie de discursuri video despre rușine. Recomand cu tărie materialele ei.

Esența e următoarea. Nu lăsa sentimentul de inferioritate să te oprească.

3. Dezvoltarea personală poate crea așteptări nerealiste

Sunt oameni care inspiră. Sunt povești impresionante pe care le citești și unde provocările nu par atât de dificile. Însă realitatea e total diferită.

Fiecare dintre noi avem drumuri unice în viață. Uneori poate să dureze decenii până să îți atingi anumite obiective, sau poate să dureze câteva luni. Uneori poate dura ani de zile să îți transformi caracterul, alteori ai parte de experiențe și oameni care îți scurtcircuitează procesul. Dar esența e aceeași — fiecare drum e diferit.

Cealaltă constantă în dezvoltarea personală e efortul. Munca.

Adevărul e că niciodată nu se poate exprima prin cuvinte amplitudinea durerii și stresului, nivelul inconfortului și incertitudinii, mărimea efortului sau dimensiunea riscurilor. Niciodată nu poți să pictezi un tablou perfect și niciodată nu o să poți transmite exactitatea emoțiilor întâlnite pe drum, prin cuvinte. Drumul prin eșecuri e pavat cu multe momente mici, dar esențiale, pe care adesea le uităm.

Concluzia acestui punct e simplă.

Drumul nu se termină niciodată pentru că viața e o călătorie. Mereu urmează altceva. După munți există alți munți, așa cum spune un vechi proverb. Nu te grăbi și nu seta așteptări nerealiste.

Bucură-te de drum, pas cu pas.

4. Dezvoltarea personală nu e (uneori) validată științific

Intuiția încă nu e un fenomen înțeles complet. Creierul uman e extrem de complex și sunt o tonă de factori care trebuie luați în considerare când luăm decizii. Poate că alegerile pe care le facem ne sunt influențate de mici întâmplări care ni s-au întâmplat în trecut. Poate că mimica interlocutorului ne declanșează o reacție în organism, una negativă în raport cu o experiență veche, dar pe care nu o observăm pe moment.

Nu toate conceptele din dezvoltarea personală sunt (momentan) validate științific, dar asta e ok. Niciodată nu trebuie să spunem „niciodată”. Am făcut progrese imense ca umanitate în ultimii 150 de ani și, în strânsă corelație cu punctul anterior, trebuie să abordăm totul pas cu pas.

În ideea asta, cea mai bună variantă e să observi ceea ce anume funcționează pentru tine și să testezi, să implementezi constant. Pe nutriție sunt enorm de multe studii, poți începe de acolo dacă partea de validare științifică e importantă pentru tine. Poți căuta studii despre mișcare, sport, corpul uman și longevitate.

Poți căuta studii pe leadership și luarea deciziilor. Poți căuta studii de psihologie. Poți căuta studii despre neuroplasticitate. Întotdeauna vei găsi referințe care să te ajute, dar nu uita că mai avem foarte multe de descoperit.

Nu desconsidera un lucru doar pentru că nu a fost (încă) validat științific. Personal, mă folosesc de intuiție zilnic și funcționează extraordinar — pentru mine. Cred cu tărie în neuroplasticitate și cred că orice eșec poate fi transformat într-o lecție pentru progres.

E responsabilitatea ta să vezi ce funcționează pentru tine, iar dacă funcționează, acționează. Nu aștepta validarea științei.

5. Dezvoltarea personală poate fi superficială

Acum ceva timp am scris câteva idei despre cele două tipuri de dezvoltare personală, prin imitație și prin creație. Atenție mare de unde îți iei informația și pe ce dimensiune se află — pe orizontală sau pe verticală. Ai grijă în ce direcție se duce cea mai mare parte a efortului tău. În profunzime sau spre superficialitate?

Carieră, bani, mașini, tehnologie, imobiliare — toate sunt pe orizontală. Poți pune un preț pe ele și le poți cuantifica relativ ușor.

Familia, prietenii, oamenii, toate momentele de „A-HA” pe care le avem, toate experiențele de calitate, toate cărțile care ne propulsează spre noi paradigme, toate introspecțiile, toate călătoriile și conversațiile cu oameni mișto sunt pe verticală. Tot ceea ce ne face mai buni e pe verticală. Tot ceea ce nu e superficial e pe verticală. Tot ceea ce ne transformă e pe verticală.

La început tindem să mergem mult pe orizontală și e absolut normal să facem asta. Acolo sunt cele mai multe lucruri materiale de care avem nevoie la început, exact ca în piramida lui Maslow. Acolo găsim securitate și acolo îndeplinim nevoile de bază ale ființei umane.

Dar e păcat să te oprești la lucruri materiale. Treptele următoare sunt despre a merge pe verticală în cât mai multe arii ale vieții. Sunt despre a explora în profunzime, despre a te cunoaște mai bine, despre a înțelege mai bine realitatea în care trăiești și despre a-ți înțelege „misiunea personală”.

Treptele superioare ale piramidei lui Maslow sunt despre tot ceea ce nu e superficial. În timp ce obiectele se pot cumpăra cu bani, împlinirea necesită o călătorie destul de lungă în profunzimea minții.

În final, nu desconsidera planul orizontal pentru că el asigură baza, fundația unei vieți de calitate. Dar nu desconsidera nici planul vertical, pentru că el reprezintă o aventură spre sens, însemnătate și împlinire în viață.

Măsoară constant rezultatele pe care le ai, asta e esența.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri