idei, principii, strategii, gânduri

Banii ca parametru al succesului

B

Banii sunt un subiect sensibil pentru că majoritatea dintre noi, cel puțin într-o anumită măsură, ne asociem valoarea de sine și identitatea cu jobul și suma de bani pe care îi câștigăm. Banii reprezintă, la propriu, o evaluare de piață a abilităților și competenței noastre ca oameni și, prin urmare, cu toții ne foim puțin inconfortabil pe scaun ori de câte ori discuția ajunge la bani. Dar care e valoarea reală a numerarului sau cifrelor digitale care ne arată cât avem în cont?

Banii reprezintă doar o formă de valoare, printre multe altele. Ca mulți alții, eu am învățat asta pe pielea mea de-a lungul anilor, urmărind mai multe zerouri într-o epopee personală ce m-a ajutat să trag concluzii puternice.

Dacă ar fi să menționez și alte forme de valoare, aș alege timpul. Aș alege cunoașterea, aș alege fericirea și alte emoții pozitive, banii reprezentând adesea doar vehiculul de schimb între aceste forme de valoare care contează cu adevărat în viață. Iar banii nu sunt cauza bogăției, sunt efectul. În mod similar, atunci când oamenii presupun că banii reprezintă cauza problemelor lor, se înșală. Banii sunt, de obicei, doar cel mai vizibil efect al problemelor lor.

Banii sunt fluizi. Valoarea lor se maximizează numai atunci când este pusă în mișcare. Prin urmare, banii reflectă valorile și intențiile proprietarului. Pe aceeași notă, cei mai mulți oameni consideră, total greșit, că a fi bogat este despre a deține o mulțime de lucruri sau despre faimă sau statut. În realitate, a face credite pentru mașini scumpe, pentru a călători sau pentru a petrece în cluburi extravagante și în hoteluri luxoase nu te face bogat.

Te face doar snob.

Materialism

Ani de zile, din adolescență până aproape de vârsta de 25 de ani, filmul meu preferat a fost Fight Club. Apoi m-am maturizat și am început să înțeleg nuanțele de gri ale filmelor într-un mod mai rafinat. Însă altundeva vreau să ajung cu ideea asta.

Există o veche zicală din Fight Club: „Lucrurile pe care le deții ajung să te dețină”, materialismul, în general, fiind o capcană psihologică extraordinară. Indiferent cât deții, indiferent cât cumperi, indiferent cât câștigi, boala lui „mai mult” nu dispare niciodată. În timp, ajungi să lucrezi mai mult, să îți asumi riscuri mai mari, renunțând la tot mai multe părți din viața ta.

Iar la un nivel fundamental, banii sunt neutri. Reprezintă doar un vehicul pentru schimbul de experiențe între două persoane. Îți câștigi banii creând experiențe pentru alții. Apoi îți cheltui banii pentru a primi experiențe în schimb.

Chiar și atunci când cumperi produse materiale, precum o mașină sport sau un colier cu diamante, nu cumperi doar bunurile fizice, ci întreaga experiență de a conduce mașina respectivă sau de a purta colierul respectiv. Cumperi experiența puterii, vitezei sau statutului social asociat cu aceasta. Cumperi un ornament pentru identitatea ta, cunoașterea felului în care se simte să deții și să observi dacă te face fericit sau nu.

Inclusiv atunci când cheltui bani pe mâncare, cumperi amânarea senzației de foame. Îți cumperi sănătate și fericire temporară. Iar când cumperi o excursie în altă țară, cumperi oportunitatea de a experimenta ceva nou și de a întări relațiile cu cei apropiați, dacă mergi cu ei.

Valoarea lucrurilor pe care le cumperi nu e pur monetară. Lucrurile reprezintă întotdeauna un fel de teleportare către o anumită experiență.

Descărcare

Ego – Unii oameni lucrează în medii în care se simt neputincioși, nesemnificativi sau inutili. Oamenii aceștia caută să scape de nesiguranță cheltuind banii pe simboluri de statut superficial. Își câștigă banii prin insecuritate și apoi își cheltuie banii pentru a-și înăbuși nesiguranțele, nereușind însă să acumuleze bani.

Stres – Alți oameni câștigă bani prin mult stres. Lucrează într-un job cu presiune imensă sau într-un rol în care sunt criticați sau amenințati în mod constant. Apoi își cheltuie banii pe ameliorarea stresului pentru a compensa rigoarea pe care o creează jobul. Acești oameni ajung într-un ciclu constant de generare și de ameliorare a stresului, nereușind nici ei să acumuleze bani.

Durere – Alți oameni trec prin durere pentru a-și câștiga existența. Poate fi fizică (lupte profesionale) sau poate fi emoțională/psihologică (joburi degradante, joburi dure, șefi sau colegi de muncă abuzivi). Oamenii aceștia își cheltuie banii pe ameliorarea durerii – alcool, droguri și alte diversiuni, neacumulând nimic pe termen lung.

Capacitatea de a acumula capital apare atunci când modul în care îți cheltui banii nu compensează modul în care îi câștigi. Bogăția apare atunci când modul în care câștigi bani este aliniat cu modul în care cheltui bani – când banii îi câștigi printr-o experiență pozitivă și îi cheltui pe alte experiențe pozitive.

Valoarea reală a banilor se maximizează într-un mod sănătos atunci când îi folosești ca instrument intermediar spre succes, mai degrabă decât ca finalitate, pentru un succes aparent, temporar. Când canalizezi banii către experiențele și valorile pe care le consideri mai importante, când îi folosești pentru a construi o afacere inovatoare, când îți alimentează creativitatea, când îți susțin familia sau îți îmbunătățesc sănătatea și satisfacția personală.

Cu alte cuvinte, banii capătă o valoare reală atunci când îi folosești ca și vehicul, nu destinație.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri