„Vreau ce e mai ieftin”, mi-a spus mama la restaurant, uitându-se spre meniu. În momentul respectiv m-am teleporat fără să vreau înapoi în timp, în momentul în care i-am auzit prima dată pe ai mei părinți spunând „Trebuie să tăiem cheltuielile” într-un moment dificil. Câțiva ani și câteva zeci de cărți citite mai târziu, pe la 18 ani, mi-am dat seama că trebuiau să spună, în schimb, „Trebuie să facem mai mulți bani”. Mentalitatea lor nu mai era pe aceeași lungime de undă cu mentalitatea mea.
Părinții mei nu sunt săraci, dar nici bogați. Însă uneori mentalitatea cu care au crescut într-o lume comunistă și săracă este greu de schimbat, uneori ieșind la iveală, ca în ziua aceea de la restaurant. Le atrag uneori atenția și mergem mai departe în timp ce eu sper, în adâncul meu, că vor vedea la un moment dat lucrurile diferit.
Un text despre paradigme și tipare de gândire
Acesta nu este un text despre săraci și bogați. Există foarte mulți oameni săraci din cauza circumstanțelor, dar cu o mentalitate bogată și există foarte mulți oameni bogați, care au moștenit ceea ce au, dar cu o mentalitate săracă.
Este un text despre ceea ce ne face săraci sau bogați, atât material, cât și spiritual, emoțional sau social, de exemplu. Este despre tipare de gândire, despre decizii și paradigme despre viață în ambele tabere. Le-am scris în antiteză pentru ca diferențele să fie mai ușor observabile.
- Un om cu o mentalitate bogată înțelege că primul obiectiv este să obții un surplus de resurse. Apoi, obiectivul este să folosești acel surplus pentru a accelera lucrurile: educația, afacerea, procesele.
- Un om cu o mentalitate săracă vede imediat un surplus ca o oportunitate pentru consum.
Termen lung vs. Termen scurt
Un om cu mentalitate bogată caută să-și petreacă timpul, resursele și energia într-o direcție care continuă să dea roade mult timp după ce efortul a fost investit. Mentalitatea bogată se referă la pornirea de pe loc și crearea de momentum, crearea de sisteme care continuă să genereze valoare pe cont propriu chiar și după ce tu, personal, nu mai muncești.
Un om cu mentalitate săracă urmărește doar rezultatele pe termen scurt. Își vinde timpul pe bani și se oprește acolo, fără să investească în el sau în alte active pe termen lung.
Un om cu mentalitate bogată, în schimb, este dispus să investească resurse fără să aibă nicio recompensă imediată.
Gândul imediat al mentalității sărace este „Eu ce primesc acum?”.
- „De ce să plătești bani pentru a zbura la conferința respectivă, de ce să plătești hotelul și petreci timp acolo când oamenii ăia nici măcar nu te plătesc?”
- „De ce să plătești bani să alergi un maraton? De ce să plătești bani ca să suferi?”
- „De ce să plătești bani pentru un curs? Să se îmbogățească alții pe seama ta?”
Relații, reputație, apreciere și îndreptățire
Un om cu mentalitate bogată caută să construiască relații bazate pe încredere, valori comune și respect reciproc. Un om cu mentalitate bogată îi ajută pe ceilalți și cultivă relații fără așteptări în schimb.
Un om cu mentalitate săracă vede totul ca fiind tranzacțional, tinde să fie defensiv și nu ajută fără să ceară ceva în schimb înainte.
Un om cu mentalitate bogată înțelege că reputația sa este totul, că încrederea și respectul se câștigă încet, printr-un efort dureros și nu neapărat confortabil și că ambele se pot pierde într-o clipă.
Un om cu mentalitate săracă crede că poate scăpa ușor dacă își compromite reputația pentru a face un ban rapid.
Un om cu mentalitate bogată știe că lumea nu este corectă și gestionează problemele rapid și practic. Știe că lumea nu îi datorează nimic, că universul este indiferent față de existența sa și că modul implicit pentru viață este suferința și moartea. Iar toate succesele ar trebui apreciate ca atare, cu recunoștință.
Un om cu mentalitate săracă este consumat de nedreptatea lumii și pierde timpul plângându-se despre aceasta. Simte că lumea îi datorează ceva și nu va fi recunoscător nici pentru puținul pe care îl are.
Un om cu mentalitate bogată sărbătorește succesele altora. Îmbrățișează competiția și de multe ori se împrietenește cu ea.
Un om cu mentalitate săracă simte gelozie și amărăciune cu privire la succesele altora. Se uită la toate ca la un joc cu sumă zero.
Cunoștințe, colaborare, competiție și renunțare
Un om cu mentalitate bogată înțelege că nu poate ști niciodată totul și că ceva poate fi învățat de la toată lumea.
Un om cu mentalitate săracă crede că știe totul și că perspectivele opuse sunt greșite înainte de a le auzi.
Un om cu mentalitate bogată înțelege că nu poate face totul sigur și că, chiar dacă ar putea, ar crea o valoare mai mare concentrându-se pe punctele sale forte. Apoi știe că echipa potrivită este mai mare decât suma părților sale. Și va avea încredere în oamenii, cu riscul să fie dezamăgit.
Un om cu mentalitate săracă se amăgește gândindu-se că poate face totul singur dacă muncește suficient de mult. Îi va fi greu să plătească pentru valoarea adăugată a altor oameni sau să angajeze și să delege. Și nu va avea încredere în oameni, temându-se de dezmăgire.
Un om cu mentalitate bogată îmbrățișează concurența și știe că fierul ascute fierul.
Un om cu mentalitate săracă este descurajat de concurență. Se plânge că „cineva a reușit deja în domeniul acesta” sau că „evident că o să mă ajungă din urmă, aș putea să renunț acum”.
Un om cu mentalitate bogată renunță strategic. Planifică în avans să renunțe atunci când își dă seama că potențialele câștiguri ale unui efort sunt fie inaccesibile cu resursele actuale, fie nu merită durerea muncii necesare.
Un om cu mentalitate săracă renunță ca reacție la durere și disconfort pe termen scurt.
Efort, constanță și ambiție
Un om cu mentalitate bogată rămâne pe traseu atunci când efortul devine greu, cu condiția ca rezultatul să merite. Înțelege ideea de „noapte neagră”, înțelege că drumul spre orice lucru care merită făcut va fi greu la un moment dat, uneori atât de greu încât abia te mai poți ridica să continui. Înțelege că recompensele sunt culese de către cei care „împing” prin dificultăți tocmai pentru că voința de a împinge și de a îndura este un combustibil redus în societate.
Un om cu mentalitate săracă rămâne pe traseu din cauza încăpățânării. Acordă prea multă importanță costurilor pierdute și încearcă să le recupereze, neștiind uneori când să renunțe. Iar în „noaptea neagră” va tinde să renunțe.
Un om cu mentalitate bogată înțelege că nu există „am reușit”. Nu există niciodată o finalizare. Viața este definită de provocări și învățare. Constant. Nu există linie de finiș.
Un om cu mentalitate săracă crede că într-o zi va ieși la pensie și nu va mai face nimic. Crede că toată munca este pur și simplu despre „paying your dues” către o viață ușoară. În mod ironic, acesta este fix genul de mentalitate care înăbușă ambiția și impulsul necesare pentru a ajunge vreodată la punctul de a avea acel tip de viață ca opțiune.