fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

De ce e important să plătești pentru valoarea adăugată

D

În 2000-2001, când părinții abia cumpăraseră pentru mine și fratele meu un computer second-hand, instalam jocuri de pe dischete sau CD-uri. A durat cam doi ani până când să primim un calculator nou pe care puteam instala lucruri mai performante și mai interesante. La vremea respectivă, prețurile programelor și jocurilor erau extrem de prohibitive pentru nivelul salarial din România. Cam toată lumea utiliza sisteme de operare piratate și cei mai mulți (din mica mea lume) instalau jocuri ale căror sisteme de securitate fuseseră sparte ­­– se folosea așa numitul „crack” pentru a evita plata.

Prin prisma unui puști care și-a petrecut adolescența la mijlocul anilor 2000, cultura României era una a pirateriei. Prin prisma unui om care a crescut într-o familie de clasă medie într-o societate destul de uniformă, adevărul este că extrem de puțini își permiteau să plătească pentru software.

În plus, auzeam de multe ori expresia „dacă e pe internet, e gratis.”

Această zicală avea să rămână mult timp în conștiința colectivă a românilor.

Schimbarea de paradigmă

Scriu textul acesta pentru că eu a trebuit să lansez un business online pentru a înțelege cât de important este să plătești pentru ceea ce percepi ca fiind valoare adăugată. În 2014, la momentul zero, când am plănuit să vindem abonamente pe prima noastră platformă educațională, a trebuit să ne asigurăm că putem crea un model de business al cărui conținut să nu poate fi piratat.

Paradoxal, puștiul care nu își permitea să plătească pentru jocuri și software cu câțiva ani în urmă, decisese să vândă, la rândul lui, online.

Mi-a luat ani de zile să înțeleg cu adevărat cât de importante sunt capitalul și cashflow-ul într-o afacere. Mi-a luat mult timp să înțeleg că modul prin care îți poți arăta respectul față de cei care creează și muncesc este să plătești pentru munca lor.

Pentru că doar astfel se pot dezvolta în continuare.

Afacerea și prietenii

Un alt lucru pe care l-am înțeles târziu este legat de favorurile între prieteni și cunoștințe. În bula în care am crescut eu am văzut destul de multe situații în care antreprenorilor (unii chiar la început de drum) li se solicitau diverse favoruri din partea celor apropiați.

Nu am o problemă când mi se cere un favor. Îmi place să ajut și sunt convins că și alți oameni sunt în aceeași situație. Însă lucrurile se schimbă fundamental în momentul în care devii proprietar de afacere și treci prin momente dificile. Responsabilitatea este imensă și nu poate fi descrisă în cuvinte. Oricât de mult aș scrie și oricâte epitete aș utiliza, un om care nu a trecut prin „focurile facerii” și nu a creat un business de la zero nu are de unde să știe că fiecare resursă trebuie maximizată.

Și tocmai din acest motiv scriu. Pentru că nimic nu e gratuit, iar unii oameni muncesc enorm pentru a produce relativ puțin.

Eu cumpăr de la prietenii mei care au afaceri. Plătesc pentru că vreau să susțin un business și nu mă aștept să primesc nimic gratut, tocmai pentru că știu cât de dificil este să clădești o organizație într-un mod organic, sănătos.

Mai multă valoare adăugată

Cashflow-ul este sângele unei companii.

Fiecare ban care intră în conturile unei firme este vital pentru creștere și dezvoltare. În ideea asta, motivul pentru care te îndemn să plătești pentru valoarea adăugată care te ajută cu adevărat este relativ simplu. Vei investi în servicii și produse și mai bune prin simplul act de a cumpăra.

O companie cu fondatori vizionari și management excelent va investi continuu în dezvoltare. Asta înseamnă o linie cu produse și servicii mai bune, mai performante. Asta înseamnă mai multă calitate. Asta înseamnă mai multă atenție.

Pentru tine. Pentru societate.

Nu aștepta nimic gratuit, pentru că practic condamni o companie la stagnare.

Adevărul este că valoarea adăugată costă bani pentru a fi produsă.

La asta se rezumă totul.

Cu toții am vrea ca lucrurile din jurul nostru să fie gratis, dar realitatea este mult mai dură ca așteptările noastre. Dacă tot ceea ce se produce în societate ar fi gratis, nu ar mai exista dezvoltare și inovație. Nu ar mai exista progresul de care ne bucurăm astăzi în fiecare secundă.

Plătește cu drag pentru produsele și serviciile care îți plac și care îți fac viața mai bună.

Susține-i pe cei care aduc un plus de valoare pentru a le oferi șansa de a aduce un plus de valoare în continuare.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri