fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Conversații superficiale vs. Conversații profunde

C

Ai conversații pe care încă ți le amintești ani mai târziu pentru că au avut un impact semnificativ asupra ta? Pentru că au avut o însemnătate mare? Sau pentru că au fost extrem de profunde? Cât de des ai în mod constant conversații pe care ți le amintești un an mai târziu? Și câte conversații ai care se pierd într-un ocean de nimic?

O metodă de a verifica importanța unei conversații este să te întrebi următoarele, indiferent că vorbim de o discuție în online sau în realitate.

  • Ce învăț de aici?
  • Cât de benefică este?
  • Cum mă ajută acest timp investit?

Cum te ajută discuțiile despre vedete și știri mondene? Ce înveți din discuțiile banale despre job, vreme, alți oameni și activități? Cât de benefic e să te cerți cu alți oameni pe subiecte neimportante și asupra cărora nu ai control? Cât de benefic e să comentezi la activitatea de pe social media a altor oameni, doar de dragul de a comenta?

Există o conexiune de câteva secunde, dar cât de mult contează în toată ecuația?

În ce măsură va conta acea interacțiune ziua următoare sau luna viitoare?

Cât de mult contează că ți-ai rupt momente din timpul tău pentru ceva ce nu îți vei mai aminti prea ușor?

Există mereu un cost al oportunității atunci când intri în discuții mărunte și triviale. Poate experimentezi o conexiune, dar e subțire și „uitabilă”, precum un spray care se evaporă după ce conversația se încheie.

Atenție, conceptul pe care îl descriu nu e o extremă. Nu e un îndemn spre antisocialitate, ci un îndemn spre mai multă conștientizare a unui obicei care îți poate frâna evoluția — actul de a vorbi de dragul de a vorbi.

Revenind, ia în calcul întrebările următoare.

  • Care e granița de trivialitate și unde se află pragul peste care nu mai ai nevoie de lucruri mărunte în conversații?
  • La ce glume poți spune „pas”, chiar și atunci când ai o remarcă de care ești mândru?
  • Ce critici ai putea ignora?
  • Ce certuri ai putea evita?
  • În ce dezbateri ai putea să nu intri?
  • Ce știri ai putea să nu comentezi?
  • Ce bârfe pot fi ocolite?
  • Ce evenimente pot avea loc și fără tine?
  • La ce poți renunța?
  • Ce cuvinte pot rămâne în mintea ta?

A „scana” în permanență calitatea interacțiunilor sociale pe care le ai e un exercițiu care îți antrenează disciplina și controlul de sine. Atunci când alegi tăcerea și ești mai selectiv în ceea ce împărtășești cu alții, faci o alegere.

Câștigi instant timp, îți aperi atenția, îți îmbunătățești relațiile, observi mai mult, devii mai productiv, mai disciplinat, mai conștient de abilitățile proprii.

Spațiul liber pe care îl poți umple

Dacă depui efortul și decizi să mergi în direcția asta, vei observa un gol atunci când scazi numărul de conversații superficiale din viața ta. Și s-ar putea să fie mai adânc decât pare la prima vedere.

Invitația e să umpli golul respectiv cu ceva valoros și cu însemnătate pentru tine, fie că alegi conversații mai profunde, fie că te orientezi spre alegeri prin care să devii mai bun sau mai autentic.

E primul pas spre o viață memorabilă, o viață în controlul tău, mai plină de ceea ce contează pentru tine. Sau mai plină de ceea ce vei descoperi că e mai important pentru tine, dar nu știai până acum.

Concluzia?

În ce altceva ți-ai putea investi timpul și energia atunci când renunți la interacțiuni sociale superficiale?



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri