Sunt un tip perfecționist, iar pe lângă faptul că sunt adesea atent la cele mai mici detalii și intru mult în profunzime, uneori se întâmplă să urmez același tipar în multiple locuri simultan. Pic uneori în capcana „multitasking-ului de ansamblu”, adică nu canalizez bine energia pe termen scurt și mediu, alegând să fac transfer de perfecționism și pe orizontală, nu doar pe verticală. A trebuit să găsesc, așadar, o modalitate simplă de a afla care-mi sunt prioritățile în diverse situații.
Pe scurt, dacă vrei să vrei să afli care sunt prioritățile reale, scurtează termenul limită. Un deadline va prioritiza în mod natural. Nu e nevoie de tehnici complicate pentru a afla ce este cu adevărat important într-un proiect, într-o perioadă a vieții sau într-un business. Tot ceea ce trebuie să faci este să scurtezi deadline-ul, chiar dacă o faci ca exercițiu de imaginație.
Dacă vrei să știi ce anume este cu adevărat important în viața ta în următoarele trei luni, conform planificării pe care presupunem că o ai deja, pune un termen limită de trei săptămâni și vezi ce rămâne după ce tragi linie. Vei fi forțat să tai multe lucruri de pe listă după ce revizuiești planul, iar uneori e nevoie să parcurgi toate punctele de mai multe ori, eliminând pe rând ceea ce nu e cu adevărat important.
Din experiență, e un proces dureros atunci când micșorezi deadline-ul enorm, mai ales dacă există pe listă și proiecte de suflet. Din păcate, nu există altă cale. Însă impunerea de termene limită reprezintă cel mai scurt drum spre prioritățile reale. Și există două metode prin care putem face asta.
- Termene limită reale. Uneori e nevoie să mutăm deadline-uri, iar asta înseamnă o restructurare a întregii planificări, cu focus doar pe ceea ce e cu adevărat esențial – în special atunci când dispare mult timp din calendar. Uneori suntem constrânși de evenimentele din viață să ne adaptăm, iar când privim prin „lentila” asta realizăm că poate fi extrem de benefic să ajustăm planul. Dar dacă aflarea priorităților este scopul final, chiar și semnificația unui eveniment neplăcut poate fi transformată.
- Termene limită imaginare. A doua situație este favorita mea – când simulăm diverse scenarii prin simplul act de a muta deadline-ul mai aproape. Asta ne oferă mai multă claritate și control, tocmai pentru că știm unde să alocăm resurse cu o velocitate crescută. Este cel mai simplu exercițiu de a afla care sunt prioritățile reale.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să afli ce este cu adevărat esențial într-o zi normală de lucru, oferă-ți doar patru ore de muncă disponibile, în loc de 8, 10 sau 12. Uite un alt truc aici – poți delega ceea ce nu are prioritate sau nu e urgent pentru tine, totul prin prisma concluziei trase.
În final, pentru că îmi place întotdeauna să merg în profunzimea lucrurilor, te îndemn să faci următorul exercițiu. Dacă vrei să vezi ce este cu adevărat important pentru tine în viață, imaginează-ți că se va termina în următorii 10 ani.
Vezi ce rămâne de realizat.