Pe Netflix există un documentar numit „Behind The Curve”, fiind dedicat celor ce cred că Pământul este plat. Pe la jumătate se discută despre o conferință care urma să aibă loc în Raleigh, Carolina de Nord (documentarul a fost filmat în 2017). La un moment dat sunt afișate prețurile biletelor: 150 $ pentru intrarea normală și 250 $ pentru intrarea VIP.
Compania Tiffany & Co. vindea la un moment agrafe de aur pentru hârtie cu 1500 $ bucata.
În 2017, când am condus prima dată pe autostrăzile din California și Nevada, am văzut un lucru extrem de interesant. Șoferii singuri în mașină trebuiau să plătească extra pentru dreptul de a folosi banda de viteză a autostrăzii (cu scopul de a optimiza traficul).
Mai departe, dacă un cuplu are o problemă de infertilitate, poate folosi o mamă surogat (care să poarte sarcina). Prețurile diferă în funcție de țară.
În Africa de Sud puteai merge la un moment dat să împuști un rinocer pe cale de dispariție dacă plăteai câteva sute de mii de dolari. Țara începuse să permită unor fermieri să vândă vânătorilor dreptul de a ucide un număr limitat de rinoceri, totul pentru a le oferi fermierilor un stimulent pentru creșterea și protejarea speciilor pe cale de dispariție.
Uniunea Europeană are o piață a emisiilor de dioxid de carbon. Din cercetările mele, dreptul de a emite în atmosferă o tonă metrică de dioxid de carbon costa la un moment dat 10,50 $.
Mă abonasem în trecut la newsletter-ul unui tip pe nume Andrew Henderson. Acolo am aflat că sunt foarte multe țări care îți oferă cetățenie dacă mergi cu o sumă minimă de bani pentru a investi. Suma pornește, de regulă, de la circa 100.000 $ și poate ajunge până la câteva milioane. În SUA, de exemplu, celebrul „green card” (dreptul de a locui acolo permanent) poate fi obținut începând cu suma de 500.000 $.
Creativitatea e esența
Odată ce Cortina de Fier a căzut și pe măsură ce multe țări au renunțat la comunism în perioada Războiului Rece și ulterior, planeta s-a transformat radical datorită globalizării. Comerțul a înflorit, iar digitalizarea societății ne-a schimbat tuturor viețile la un nivel fundamental.
„De ce?”, poate te întrebi.
Economia de piață este un instrument valoros și eficient pentru organizarea activității productive. Este un mod de viață în care valorile pieței s-au infiltrat în fiecare aspect al efortului uman. Și este un loc în care relațiile sociale s-au transformat după imaginea pieței.
Asta ne-a dus pe toți într-un moment în care aproape totul poate fi cumpărat și vândut.
Astăzi, logica cumpărării și vânzării nu se mai aplică numai bunurilor materiale.
Astăzi, orice poate fi vândut.
Însă fiecare dintre noi trăim în realitatea propriilor bule și nu realizăm cât de vastă este piața internațională. Chiar și în interiorul geografic al țărilor, nu neapărat la nivel global, există oameni care sunt extrem de diferiți de mine și de tine. Există oameni cu variate busole morale și oameni cu valori, principii și tipare de gândire extrem de diferite.
Scriu rândurile astea pentru că prea mulți oameni sunt captivi în propria minte și în propriile convingeri.
În realitate, cu suficientă încredere în propriile forțe, poți crea o piață din nimic.
Totul e posibil, trebuie doar să vrei și să perseverezi.