Citesc foarte mult și am obiceiul să îmi notez diverse idei, concluzii sau concepte interesante. Pe de-o parte, reprezintă o sursă de inspirație, iar pe de altă parte reprezintă mici bucăți de informație prin care îmi rafinez continuu comportamentele și gândirea. Cred cu tărie în „fertilitatea” creierului, în capacitatea minții de a se adapta constant în funcție de conținutul pe care îl primește secundă după secundă.
Nu am o regulă exactă prin care îmi iau notițe. Uneori scriu concluziile mele la cald, pe măsură ce ascult sau citesc o idee. Ciocnirea informației din exterior cu interiorul minții mele produce, de regulă, o scânteie, uneori materializându-se printr-o altă perspectivă (adesea subtilă) de a vedea un anumit subiect. Alteori se întâmplă să am nevoie de timp ca să explorez profunzimea conceptului, să îl înțeleg și să îl integrez la un nivel fundamental în gândirea mea.
Indiferent despre ce e vorba, scopul este să notez idei bune pentru a le pune în practică sau pentru a le integra în viziunea mea despre lume atunci când sunt suficient de valoroase și se potrivesc „puzzle-ului”.
Se întâmplă ca uneori să rescriu aceleași idei fundamentale, dar sub altă formă. Nu contează atât de mult, pentru că adesea vin cu completări sau unghiuri diferite.
Uite trei exemple.
Repetiția deblochează valoare
- Valoarea primului antrenament crește pe măsură ce te antrenezi.
- Valoarea primului text crește pe măsură ce scrii.
- Valoarea primei conversații crește pe măsură ce relația avansează.
Ziua 1 nu are niciodată o valoare imensă de sine stătătoare, indiferent ce ai face. Însă dacă repeți indefinit „Ziua 1”, lucrurile se transformă, ajungând la exponențialitate.
Valoarea constă în repetiție și perseverență.
„Cum faci orice este cum faci totul”
Am auzit prima dată ideea asta la un autor american pe nume Ryan Holiday. Traducerea în engleză ar fi „How you do anything is how you do everything” în cazul în care vrei să cauți.
Însă la ce se referă?
Cu toții avem o imagine bună despre noi. Cu toții ne promitem constant că vom fi mai buni în viitor. Cu toții ne stabilim rezoluții la începerea unui an nou. Cu toții amânăm uneori când vine vorba de a face lucrurile așa cum ar trebui. Însă uităm că viața noastră este egală cu ceea ce facem acum. Viața noastră este egală cu rezultatele obținute în urma a ceea ce facem acum, repetat la infinit.
Visurile noastre și promisiunile pe care ni le tot facem nu înseamnă nimic – pentru că modul în care facem lucrurile acum este modul în care facem totul.
Adu-ți aminte. Repetiția din ideea anterioară funcționează și în sens invers.
Obiectivele noi nu generează rezultate noi
Când lipsește un proces care implică pași de acțiune, obiectivul (de unul singur) nu va genera rezultate. Lipsa execuției nu produce absolut nimic, niciodată.
Ceea ce duce la rezultate noi este un stil de viață nou. Un stil de viață e un proces, nu un rezultat. Tocmai din motivul acesta, energia ta ar trebui să fie orientată spre fundația și sistemul care pot genera rezultate mai bune: obiceiurile.
Obiceiurile sunt cel mai subestimat element din paleta de alegeri a omului.
Ajustare vs. Amânare în decizii
Cuvântul „decizie” are o conotație destul de serioasă. Cântărește mult în psihicul uman și vine cu un fel de presiune invizibilă. Nu e mereu ușor să iei o anumită decizie, tocmai pentru că există întotdeauna întrebarea „Dar dacă?” în fundalul minții. Există un infinit de scenarii posibile, iar fiecare decizie – importantă sau insesizabilă – are puterea de a fi impactantă pe termen lung (în moduri evidente sau subtile). Cu alte cuvinte, paralizia decizională e o chestiune extrem de reală.
În ideea asta, cu cât iei o decizie mai repede, cu atât poți face mai repede o ajustare.
Nimic nu e perfect, iar timpul costă.
Soluția? Mișcă-te rapid.