
Termenul „dezvoltare personală” are o conotație foarte largă. Pentru mine înseamnă mentalitatea de a căuta oportunități în mod constant, mentalitatea de a învăța din eșecuri și lucruri noi în fiecare zi. Dezvoltarea personală nu este, în mod clar, doar despre optimism și motivație. Nu este doar despre partea roz a vieții. E despre cum să evoluezi ca om.
Prima carte de dezvoltare personală am citit-o în 2008 și se numește The Game, fiind scrisă de Neil Strauss. A fost un punct de reper esențial pentru adolescentul Mihai de la acea vreme. Atunci am înțeles prima dată mentalitatea de a căuta în mod constant să te îmbunătățești și tot atunci am înțeles că nimeni nu se naște învățat.
Acela a fost momentul când am realizat că totul e posibil, trebuie doar să experimentezi, să acumulezi abilități și să te „miști”. În următorii ani am continuat să citesc biografii și cărți de how-to, însă toate informațiile acelea nu aveau valoare mare, dintr-un singur motiv.
Nu aplicam. Citeam mult, chiar dezbăteam variate subiecte cu o parte din prietenii mei, însă nu îmi asumam riscuri și nu mă „mișcam”. Eram doar un student la medicină și credeam că eram blocat pe drumul acela pentru totdeauna.
Lucrurile au început să se cristalizeze la finalul lui 2012, atunci când am început să alerg și… nu m-am mai oprit. Am alergat de atunci zeci de maratoane și semi-maratoane, am făcut IronMan și pot spune că sportul de anduranță m-a schimbat fundamental la nivel de identitate. Am devenit mai bun, mai performant, mai încrezător în abilitățile mele.
Dar a trebuit să mă mișc pentru asta.
Și la propriu, și la figurat.
În 2014 am pornit ceea ce avea să devină Marsilian cu fratele și actualul meu partener de business, Dragoș. Amândoi citeam dezvoltare personală și aveam mentalitatea că puteam face lucruri remarcabile dacă urma să muncim pentru ele.
Concluzia acestei introduceri lungi e foarte simplă. Nu există nimic excepțional fără planificare.
Rezultate = Planificare + Execuție
Am obiceiul ca la fiecare final de an să pun pe foaie tot ceea ce am realizat în anul precedent. Notez cine am fost, cum am fost, cu cine am fost, unde am eșuat, unde am câștigat și ce pot îmbunătăți. Apoi trasez linii și obiective pentru anul următor. S-a întâmplat ani la rând să stagnez pe anumite planuri. Dar am perseverat și până la urmă am văzut îmbunătățiri.
Esența a fost actul de planificare în sine.
Cum obții mai mult control asupra a ceea ce urmează într-un nou an
Dacă există obiective pe care le tot amâni, planifică în detaliu execuția. Începe cu cele mai mici lucruri. Caută cauzele care te-au oprit și motivele pentru care ai eșuat în trecut. Ia o pauză de la societate și scrie pe o foaie.
Uite 5 pași care să te ajute în această aventură critică de planificare.
1. Notează-ți cel mai important proiect pentru anul care urmează. Care e cea mai mare misiune a ta în următoarele 365 zile? Ce vrei să obții? Care e cel mai important lucru? Deși tentația este să scrii 10 lucruri, renunță la idee. Sincer. Scrie un singur lucru care vrei să se întâmple până la finalul noului an.
2. Scrie-ți cele mai importante cinci valori personale. Te va ajuta să iei decizii mai bune și să cântărești mai ușor alegerile din viitor. Vei filtra automat totul în funcție de acești cinci piloni ai identității tale și vei fi mai aliniat în tot ceea ce te implici.
3. Setează-ți trei obiective esențiale în domenii cheie ale vieții tale (familie, dezvoltare personală, carieră, sănătate, bani, spiritualitate etc). Chiar dacă te vei concentra pe un proiect mare, e vital să știi încotro mergi pe toate planurile. E crucial să știi spre ce țintești și ai nevoie de echilibru.
4. Planifică fiecare trimestru din noul an, setând „livrabile” pentru fiecare interval de trei luni. Ce anume vrei să fie gata în fiecare trimestru? Scrie exact ce vrei să obții, însă atenție — NU fii optimist. Nu te aglomera. Fii cât se poate de realist.
5. Blochează intervale de timp pentru „livrabile” și notează pași de acțiune pe care să îi urmezi de la lună la lună. Apoi e important să te ții de treabă în prima lună a anului, pentru că ea dictează energia și disciplina pentru toate cele 12 luni.
Izolează-te pentru planificare
Cea mai sigură modalitate de a ajunge la finalul următorului an așa cum îți dorești, cu obiective atinse și rezultate cucerite, este să îți iei timp pentru tine și să îți scrii planurile într-o agendă, pe o foaie.
Personal, am amânat ani de zile decizia de a face asta pentru că era un act prea simplu. Nu credeam în puterea sa. Tindem să subestimăm lucrurile simple, crezând că succesul are nevoie de complexitate.
În realitate, acest prim pas e cel mai important. Rezultatele vin atunci când începi să te miști. Iar a planifica e primul pas spre o execuție de calitate. Planificarea reprezintă fundația pe care începi să lucrezi la obiective.
Ia-ți timp pentru tine, măcar câteva ore.
Pentru că fără planificare te vei învârti mereu în cerc.