fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

De ce scriu

D

Sunt extrem de pasionat de cunoaștere. Cred cu tărie că civilizația și dezvoltarea umanității se bazează pe fundamentul educației. În același timp, sunt extrem de curios, o calitate ce probabil vine la pachet cu cunoașterea. Iar cunoașterea obținută prin educație, dincolo de faptul că poate fi o unealtă pentru a învăța abilități ce pot fi transformate în beneficii materiale, este pur și simplu extrem de atrăgătoare pentru mine. Este „sexy” chiar dacă uneori nu are o valoare materială. Iubesc filosofia, biologia, istoria, psihologia, economia, marketing-ul. Foarte multe domenii sunt de interes pentru mine, iar asta derivă din pură curiozitate.

Cât despre curiozitate ca și concept în sine, fie o ai, fie nu o ai. Însă o poți dezvolta din aproape în aproape atunci când îți lipsește cu desăvârșire – începând de la o pasiune sau ceva care te fascinează.

Nu am cum să explic matematic, dar totul se reduce la a conștientiza necesitatea curiozității, tocmai pentru că funcționează precum un motor care te ține în priză – să citești, să explorezi, să te documentezi, să cunoști oameni, să acumulezi experiențe sub centură. Toate astea îți oferă perspectivă asupra unui anumit domeniu sau asupra realității în ansamblu.

Apoi, nu ai cum să schimbi oamenii. Dorința de transformare trebuie să vină întotdeauna de la celălalt, iar totul începe prin curiozitate. Poți avea soluții geniale, scurtături fantastice și sfaturi extraordinare, dar dacă omul din fața ta nu este curios să afle mai multe și nu caută să afle mai multe, i le oferi degeaba.

Scriu acest „disclaimer” ca să înțelegi filosofia mea. Nu scriu ca să conving, scriu pentru că vreau să împărtășesc ideile, valorile și principiile mele cu ceilalți, cu cei mai curioși din societate. Scriu pentru a transmite mai departe fărâme din mintea mea.

Ceea ce scriu nu este pentru toată lumea, știu asta

  • Este pentru acei oameni care vor să fie mai buni și pentru acei oameni care, la rândul lor, iubesc cunoașterea.
  • Este pentru acei oameni în care curiozitatea arde precum un vulcan care stă să explodeze.
  • Este pentru aceia care pun la îndoială normalul.
  • Este pentru oamenii care nu inventează scuze.
  • Este pentru oamenii de acțiune, dar care preferă să muncească inteligent.
  • Este pentru oamenii care nu văd viața ca pe o destinație, ci ca pe o călătorie.
  • Este pentru oamenii care gândesc structural și caută cu orice preț imaginea de ansamblu.
  • Este pentru oamenii cărora nu le e frică să își schimbe paradigmele de gândire.
  • Și este pentru aceia care își pun întrebări cu privire la existența umană și înțeleg că arena lumii materiale este doar o parte din ecuație.

Dincolo de toate astea, scriu pentru că o văd drept o responsabilitate. Și eu am învățat enorm de la alții, unii care au publicat informație gratuită pe internet, alții care au scris cărți, alții chiar și-au rupt din timpul lor pentru o conversație cu mine sau alții pe care i-am plătit cu bani grei la conferințe sau cursuri.

Cred în puterea cunoașterii și îmi doresc că puștiul acela de 17 ani care poate că mă citește să primească un impuls pentru a se apuca de treabă, așa cum am primit și eu la vârsta lui. Îmi doresc ca antreprenoul la început de drum să ia o fărâmă din cunoștințele mele sau din bucățile de mindset pe care le-am aruncat în scrierile mele.

Îmi doresc ca cel care își schimbă cariera, în special când pleacă dintr-un domeniu precum medicina, ca mine, să știe că există un drum și pentru el. Îmi doresc ca cel care își pune întrebări privind existența umană să găsească idei ce pot fi rumegate. Apoi îmi doresc să cunosc oameni, printre cititori, care împărtășesc aceleași valori, principii sau idei ca mine. Îmi doresc o comunitate de oameni interesanți în jurul meu. E întotdeauna o plăcere să discut cu o minte curioasă, nu doar pentru că pot învăța ceva nou, ci și pentru că poate fi o provocare.

„Generating, disseminating and preserving knowledge”

Ascultam cartea Team of Teams, de Stanley A. McChrystal când am auzit cuvintele din subtitlu. Mi-am scos imediat telefonul și le-am notat frenetic, observând ulterior că sunt împrumutate din declarația cu misiunea universității MIT. Dincolo de asta, le-am notat pentru că a fost o alinere perfectă cu gândirea mea.

Conținutul meu nu e foarte comercial.

E conținut de nișă, pentru cei care iubesc să meargă în profunzimea conceptelor și ideilor într-o lume superficială.

Iar misiunea mea este aceeași ca cea a americanilor de la MIT.

Scriu pentru că vreau să generez cunoaștere, vreau să o diseminez și vreau să păstrez aici. Scriu pentru că am o responsabilitate morală pentru cei care vin din urmă.

Simplu.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri