fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Responsabilitatea morală de a deveni cea mai bună versiune a ta

R

Dincolo de toate greutățile vieții, dincolo de realitatea dură a societății în care trăim, există un fundament simplu care trebuie „ranforsat” perpetuu datorită greutății pe care o oferă. Poate funcționa ca o busolă pentru unii și ca un senzor pentru alții. Este un element poetic și idealist în contrast cu materialismul excesiv din zilele noastre, dar poate fi fundația pentru o lume mai bună.

Intrând direct în pâine, se rezumă la următorea idee.

Este responsabilitatea ta morală să îți maximizezi abilitățile și talentele.

Este responsabilitatea ta să dai tot ce ai mai bun și să devii cea mai bună versiune a ta.

Probabil că ești bun doar la câteva lucruri, ca cei mai mulți oameni. Poate că ești cel mai bun sau printre cei mai buni la un singur lucru. Iar asta e în regulă, suntem oameni, nu roboți, și funcționăm pe arii de expertiză destul de înguste.

Problema? De fiecare dacă când nu faci lucrurile la care ești bun (sau cel mai bun), această decizie, voluntară sau involuntară, este o pierdere pentru societate și pentru tine.

A doua problemă? Sunt alți oameni care sunt buni (sau cei mai buni) la anumite lucruri. Indiferent că vorbim despre fotbal, gătit, fizică, marketing sau medicină, a nu-i ajuta în ceea ce fac, fie prin a le cumpăra serviciile sau produsele, fie prin a le oferi alt fel de sprijin, înseamnă o pierdere pentru societate și pentru ei.

Orice carte de business vorbește despre eficiența angajării și despre creșterea perpetuă a cifrelor. Orice carte de afaceri vorbește despre dezvoltare și îmbunătățire. La finalul trimestrului sau la finalul anului, rezultatul de pe hârtie contează. Iar la economie înveți că specializarea pe o arie îngustă duce la rezultate mai bune în carieră. Este vorba de cerere și ofertă, până la urmă.

Dar dincolo de toate astea, dincolo de cifre brute, ideea explicată în termeni etici oferă o imagine fantastică dintr-un complet alt unghi al problemei.

Ai o responsabilitate morală să faci lucrul la care ești cel mai bun pentru că este aportul tău la o societate mai bună. Apoi ai o responsabilitate morală să îi sprijini pe alții în lucrurile la care ei sunt cei mai buni pentru că acela este aportul lor la o societate mai bună.

Suntem cu toții împreună în chestia asta numită viață.

Fie că îți vine sau nu să crezi, aportul fiecăruia dintre noi cântărește colosal la nivel macro.

Tu și eu avem responsabilitate de a onora această dinamică, tocmai pentru că societatea este un lanț imens de „tu” și „eu”.

Dă tot ce ai mai bun.

O faci nu doar pentru tine, ci pentru întreaga societate.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri