„Maria, trebuie să muncești din greu dacă vrei să obții ce-ți dorești”, am spus eu în timp ce am apăsat pedala de accelerație în traficul greu. Semaforul se făcuse verde. Am obiceiul acesta de a intra pe modul de „discurs motivațional” uneori când sunt cu sora mea. O fac dintr-o responsabilitate morală, dat fiind faptul că este cu 15 ani mai tânără decât mine. Îi povestesc lucruri despre viață, lucruri pe care eu aș fi vrut să le aud la vârsta ei, lecții pe care eu le-am învățat. Apoi încerc să îi stârnesc curiozitatea prin variate întrebări.
Aproape de următorul semafor am apăsat ușor frâna. Muzica din habitaclu anula orice zgomot exterior, dar noi nu am mai scos un cuvânt. Probabil că eram obosiți. Maria terminase antrenamentul de atletism, iar eu avusesem multe ședințe în ziua aceea. Atunci mi-am dat seama că tocmai îi dădusem un sfat greșit surorii mele.
„Uite ce zisei mai devreme”, am adăugat eu întorcându-mă spre ea. „Poți să muncești din greu, dar prost. Trebuie să și gândești din greu pentru că poți să ajungi la același rezultat cu mai puțin efort”, am spus eu către adolescenta care habar nu aveam dacă mă asculta.
Însă îmi promisesem că îmi voi face datoria de frate mai mare, orice ar fi fost.
„Hard thinking”
Ideea centrală a acestui text este incredibil de simplă. Legenda spune că trebuie să muncești din greu („hard work”) pentru a obține ce-ți dorești. Inclusiv celebrul vis american te îndeamnă să fii harnic.
Însă chiar dacă pare un clișeu absolut într-un ocean de informație specializată, cred cu tărie că este vital să reiterez ecuația „muncă + gândire”, nu doar „muncă” drept epitom corect pentru a obține ce-ți dorești.
Cu toții plecăm cu un handicap imens în viața de adult pentru că școala ne învață să memorăm, nu să gândim. Ne învață să fim obedienți, nu autonomi. Și ne învață, la pachet cu cultura românească, să ne victimizăm, nu să ne asumăm responsabilitatea.
În realitate, gândirea este mult mai importantă ca munca brută. Tot ce avem în societate astăzi, toată tehnologia de care ne bucurăm, toate inovațiile, s-au născut prin creație. Prin efort cerebral.
Poți să muncești 8 ore la o soluție sau poți să gândești o oră ca să ajungi la o soluție a cărei implementare durează o oră. Poți să muncești din greu pentru rezultate mediocre sau poți să gândești și să muncești inteligent pentru rezultate remarcabile.
Cea mai grea muncă
În definitiv, persoana care gândește din greu „muncește” mai mult ca tine. Persoana care găsește scurtături „muncește” mai mult ca tine. Persoana cu o strategie mai bună „muncește” mai mult ca tine. Și persoana care gândește din greu „muncește” cu mai puțin stres psihic și fizic ca tine.
Morala?
Adesea cea mai grea muncă este să gândești o modalitate mai bună de a ajunge la același rezultat.