Eram în primii ani de facultate când am citit cartea lui Tim Ferriss, The 4-Hour Workweek. Acolo am citit o comparație extrem de interesantă ce face referire la prioritizare și maximizarea efortului. M-a impactat atât de mult încât nu de puține ori m-am oprit din lucrurile pe care le-am făcut de-a lungul timpului pentru a mă întreba: „Oare amplitudinea efortului meu merge în direcția potrivită? Oare acum, sau în perioada asta, fac acel lucru care poate să-mi ofere cel mai bun rezultat pe termen lung?”
Paragraful respectiv din cartea lui Tim Ferriss suna în felul următor.
Un leu este pe deplin capabil să prindă, să ucidă și să mănânce un șoarece de câmp. Dar se dovedește că energia necesară pentru a face acest lucru depășește conținutul caloric al șoarecelui în sine. Așadar, un leu care și-ar petrece ziua vânând și consumând șoareci de câmp ar muri, încet, de foame. Un leu nu poate trăi cu șoareci de câmp. Un leu are nevoie de antilope. Dar antilopele sunt animale mari. Ele uneori necesită mai multă viteză, mai multă putere și mai multă energie pentru a putea fi prinse și ucise și, odată puse la pământ, oferă o masă bogată pentru leu și grupul său.
Deci, întrebarea pe care mi-am pus-o eu de-a lungul timpului este, de fapt, următoarea.
„Mi-am petrecut ziua urmărind șoareci sau vânând antilope?”
Gândirea pe termen lung
Pentru mine, cel mai bine funcționează discrepanța între impactul pe termen scurt și rezultatele pe termen lung. Măsor ceea ce fac într-o anumită zi prin consecințele pe care le-aș observa în timp în fiecare situație.
Să răspund la zece mesaje ale departamentului administrativ pe e-mail nu mă va ajuta prea mult în viitor, prea puține sunt incredibil de vitale. În schimb, să lucrez la un proiect care se întinde pe o durată mare de timp, sau să execut o bucată din planificarea anului în curs, care la rândul său face parte din viziunea pe 10 ani, mă va ajuta mult mai mult.
Nu mă înțelege greșit, e imposibil să vânezi doar antilope.
Textul acesta este doar o reamintire a faptului că e important să existe un echilibru. E important să te oprești uneori din ceea ce faci pentru a „conecta punctele” și pentru a observa cum poți selecta mai bine ce eforturi ai nevoie să depui în continuare.
Deși această analogie simplă cu leul poate fi aplicată proiectelor pe termen lung, poate fi folosită inclusiv în lista de sarcini zilnice, cu întrebarea „Care dintre acestea, dacă ar fi finalizată, le-ar face pe toate celelalte să fie mai ușoare sau complet irelevante?” Cu alte cuvinte, care este antilopa?
În final, nu uita, în toată ecuația eu am menționat doar efortul și rezultatele.
Dar mai este și timpul. Iar fiecare minut, odată scurs, nu mai poate fi recuperat niciodată.
Așadar, cum îți poți folosi timpul în cel mai eficient mod posibil?