Uneori te poți lovi de situații în care știi ce ar trebui făcut, dar nu găsești motivația să începi. Sau poate reușești să începi, însă nu poți menține nivelul de energie ridicat pentru a ajunge la capăt. Dacă o asemenea problemă continuă pentru o perioadă prea lungă, vei începe să observi un efect negativ asupra stimei de sine. Iar sursa nu este lipsa de motivație.
O soluție la această problemă e atenția la condiționare, care vine sub două forme: condiționare prin gândire și condiționare prin comportament.
Uite la ce mă refer.
Condiționarea prin gândire
Condiționarea prin gândire se axează pe a controla modul în care gândești. Este un model cognitiv care se bazează pe ipoteza conform căreia gândurile potrivite, la pachet cu acțiunile potrivite, vor duce la rezultatele pe care le cauți.
Exemple de condiționare prin gândire includ concentrarea pe elemente pozitive, tehnici de vizualizare1 a unui rezultat pozitiv, controlarea vocabularului (alegerea unor cuvinte pozitive în pofida unor cuvinte negative), dar și anumite forme de meditație. În multe situații, condiționarea prin gândire e extrem de eficientă, mai ales atunci când negativismul e rădăcina problemei.
Condiționarea prin comportamente
Acest model cognitiv2 se bazează pe faptul că, dacă iei deciziile potrivite și acționezi într-o anumită direcție, vei ajunge la un rezultatele pe care le vrei. Condiționarea prin comportamente se concentrează pe formarea de noi obiceiuri, cu mai puțină atenție spre modul în care gândești.
Mulți behavioriști consideră că modul potrivit de gândire oricum va urmări comportamentele instalate de o persoană.
Exemple de condiționare prin comportamente includ setarea alarmei pentru a te trezi în fiecare dimineață la aceeași oră, oferirea unei recompense atunci când lucrezi câteva ore în plus sau pedeapsa aplicată copiilor pentru atunci când nu sunt obedienți.
Diferențe între cele două condiționări
Personal, am folosit ambele tipuri de condiționare. Funcționează. Însă există câteva diferențe fundamentale și e bine să ai asta în vedere atunci când urmărești un anumit obiectiv și te folosești de aceste modele cognitive.
Cred cu tărie că mintea este extrem de puternică. Creierul uman este absolut fascinant și poate să scurtcircuiteze orice îi spune corpul. Am trăit asta pe pielea mea în timpul curselor de anduranță. Jocul mintal de cuvinte, imaginația, tehnicile de vizualizare și mixul de amintiri m-au ajutat să înfrâng dorința corpului meu de a mă opri.
De foarte multe ori.
Am spus-o și în trecut, eu văd sportul de anduranță ca pe o unealtă extraordinară de dezvoltare personală. Nu e doar un hobby, nu e doar o plăcere de weekend, e un stil de viață care îmi permite să îmi observ mintea în momente critice și să o îmbunătățesc.
În ideea asta, pentru mine funcționează excelent condiționarea prin gândire, însă la pachet cu sprijinul condiționării prin comportamente. În viziunea mea, comportamentele sunt baza piramidei, iar gândirea (mentalitatea) reprezintă mijlocul și vârful.
Poți avea doar condiționare prin gândire și poți avea doar condiționare prin comportamente, însă piramida va fi fragilă. Să explic.
Una dintre problemele principale cu condiționarea exclusiv prin gândire?
Dacă nu reușești să acționezi rapid, comportamentele tale pot decondiționa chiar gândurile pe care tu încerci să le instalezi. Spre exemplu, dacă vrei să te lași de fumat și te concentrezi pe gândul că ești nefumător și chiar îți repeți zilnic asta prin cuvinte, dar continui să mai aprinzi o țigară din când în când, nu faci altceva decât să trimiți mesaje mixte și cel mai probabil vei eșua.
Continuarea comportamentului de a fuma este o condiționare mult prea puternică. Dacă reușești să nu mai aprinzi țigară după țigară, chiar în timp ce tu îți repeți în minte faptul că ești nefumător, acest comportament îți va susține gândurile. Cele două tipuri de condiționări se vor ajuta reciproc.
La polul opus, condiționarea prin comportamente funcționează excelent atunci când doar schimbarea unui comportament (indiferent de cum gândești) este suficientă pentru a garanta un rezultat. Spre exemplu, dacă te oprești din a face cumpărături impulsive, vei economisi bani, indiferent ce crezi despre asta.
Motivația este secundară acțiunii
Atunci când faci primul pas, chiar dacă nu simți suficientă determinare, vei descoperi că nivelul de motivație crește automat.
Ideea de bază din spatele condiționării prin comportamente este controlul și substituția. Descoperă ce acțiuni trebuie să întreprinzi pentru a ajunge la rezultatele pe care le vrei (cum trebuie să te comporți), apoi condiționează-te să faci acțiunile respective.
Ai deja un model de comportament prin care îți trăiești viața, trebuie doar să faci ajustări și să preiei controlul, să substitui ce nu te ajută în drum spre obiectivul tău. În cele mai multe cazuri, tot ce trebuie să faci este să investești timp. Doar a investi timp te va duce la cel puțin 80% din rezultatul final.
Dacă vorbim despre condiționarea prin gândire, axează-te în primă fază pe introspecție și vezi blocaje mintale ar putea exista. Poți discuta cu un psihoterapeut sau cu un coach (vor folosi unelte care te ajută să sapi adânc în mintea ta) sau îți poți ruga prietenii să te descrie (metoda mai simplă, dar mai brută), pentru ca apoi să cauți singur posibilele slăbiciuni sau oportunități.
În final, nu uita că totul se rezumă la ceea ce investești în tine. Este ca și când ai găti cina cu ingrediente de calitate sau a construi o casă cu materiale excelente. Rezultatul final va fi dat de atenția și grija pe care o acorzi procesului. În cazul acesta, vei avea o cină gustoasă sau o casă rezistentă.
Însă ce s-ar întâmpla dacă ai folosi ingrediente expirate sau materiale slabe calitativ?
Dacă investești timp să înțelegi modul prin care te condiționezi (și prin gândire, și prin comportamente), pentru că oricum o faci deja, vei observa că formula magică este „acțiuni diferite + gânduri diferite = rezultate diferite”.
Acum, ia-ți un moment și caută lipsa de congruență în viața ta. Ce anume poți schimba în formulă? Ce poți îmbunătăți? Ce poți înlocui la nivel de comportamente sau tipare de gândire?
Deja te condiționezi să trăiești viața pe care o ai în prezent.
Întrebarea este…
Ce anume poți schimba în partea stângă a formulei?
- Blankert, T., & Hamstra, M. R. (2017). Imagining Success: Multiple Achievement Goals and the Effectiveness of Imagery. Basic and applied social psychology, 39(1), 60–67. https://doi.org/10.1080/01973533.2016.1255947
- Scott HK, Jain A, Cogburn M. Behavior Modification. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459285/