fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Care e cea mai simplă acțiune pe care o poți face spre un obiectiv?

C

Între finalul lui 2017 și finalul lui 2018 am participat la o formare în coaching pentru a aplica acele cunoștințe în propria afacere, deși aveam să descopăr pe parcurs faptul că întotdeauna funcționează mai bine un coach extern. E întotdeauna mai bine să plătești un profesionist cu care să vorbești și care să te ajute să deblochezi idei, să descoperi oportunități și să obții claritate.

Nu am să intru în detaliile formării respective, dar pot spune că și un coach are nevoie de un coach. Și un psihoterapeut are nevoie de un psihoterapeut. Orice profesionist are nevoie de alți profesioniști pe lângă el pentru că 1) niciodată nu le poți cunoaște pe toate și 2) întotdeauna două creiere sunt mai bune ca unul, dar mai ales când lucrezi pe mintea umană.

Cu toate acestea, cunoștințele pe care le-am învățat acolo au pus bazele unei transformări extrem de interesante pentru mine, mai ales în ceea ce privește modul de comunicare.

Mai departe, indiferent că faci „auto-coaching” sau „coach-uiești” pe cineva, scopul este întotdeauna obținerea unui rezultat. Atingerea unui obiectiv. Asta e chiar definiția conceptului.

Coaching-ul e un proces unu la unu de conștientizare și responsabilizare orientat către soluții și bazat pe dialog. Se lucrează pe prezent și viitor, iar una dintre cele mai puternice „arme” se leagă de cel mai simplu pas pe care îl poate face omul „coach-uit” în direcția obiectivului ales.

Uite la ce mă refer.

Punerea în mișcare a „roților”

O mașină consumă cea mai mare cantitate de combustibil la plecarea de pe loc. La fel, un avion consumă enorm de mult combustibil până când ajunge la o viteză de croazieră, la altitudine, acolo unde aerul e mai rarefiat și unde există mai puțină frecare.

În aceeași manieră, primul pas e întotdeauna cel mai greu și în cazul oamenilor. Primele acțiuni spre un obiectiv sunt adesea neclare sau aparent dificile, fiind cufundate în homeostazie.

HOMEOSTAZÍE s.f. Proprietate a organismelor vii de a-și menține diferitele constante fiziologice. ♦ Proprietate a unor sisteme de a-și menține constante anumite mărimi caracteristice; homeostază.

Omul funcționează în aceeași manieră și când vine vorba de acțiunile sale. În viață, confortul este egal cu a trăi din inerție, într-o stare reactivă (nu proactivă) sau ceea e numim „obișnuință”.

În general, orice tulburare a stării de inerție înseamnă efort, care nu-i tocmai prioritizat sau plăcut într-o societate care venerează confortul și comoditatea. Aici intervine o soluție banală.

Cel mai simplu pas spre un obiectiv

Mă întorc la coaching și la o tehnică aparent rudimentară, care nu se distinge prin nimic într-o lume în care considerăm complexitatea ca fiind soluția. Este o unealtă lipsită de originalitate și aproape banală, tocmai pentru că necesită o doză minimă de efort.

Iar noi, în societatea actuală, avem impresia că există scurtături pentru orice.

În realitate, aproape tot ceea ce ține de managementul personal (al minții, al obiectivelor, al obiceiurilor, al eșecurilor) are fundamente simple și tindem să sărim peste ele, atrași fiind de titluri pompoase, scurtături atrăgătoare, tehnologii „fancy” și soluții minune.

Avem impresia că soluția e mereu complicată. Avem impresia că succesul e departe și intangibil, rezervat doar celor norocoși, celor cu bani sau care au ceva special. De fapt, succesul real e tangibil și e mai legat de perseverență decât de unicitate, dar drumul e lung și necesită cucerirea propriei minți înainte de orice altceva.

Știi care e fundamentul absolut când vine vorba de rezultate? Când vine vorba de implementare de obiceiuri? Când vine vorba pus umărul la atingerea obiectivelor?

Cel mai simplu pas pe care îl poți face în direcția scopului tău.

  • Dacă asta înseamnă o flotare, fă o flotare.
  • Dacă asta înseamnă să îți faci patul dimineața, fă-ți patul dimineața.
  • Dacă asta înseamnă să alergi 100 m, nu 1 km, aleargă 100 m.
  • Dacă asta înseamnă să economisești un 1 leu, economisește 1 leu.
  • Dacă asta înseamnă să contactezi o anumită persoană, contacteaz-o.
  • Dacă asta înseamnă să înregistrezi un domeniu pe internet, înregistrează-l.
  • Dacă asta înseamnă să schițezi un plan scurt, schițează-l.
  • Dacă asta înseamnă să cumperi un curs, cumpără-l.
  • Dacă asta înseamnă să trimiți un e-mail, trimite-l.

Sparge rezultatul în câte bucăți vrei și începe cu cea mai mică bucată.

Începe cu primul centimetru. Apoi continuă.

La început, nu calitatea execuției contează, ci cantitatea.

Contează să te miști și să pivotezi în timp ce te miști.

E important să pui roțile în mișcare.

Orice altceva intră la categoria „scuze”.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri