fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Când trebuie să fii încăpățânat?

C

Jeff Bezos solicită la fiecare întâlnire de afaceri ca un scaun să rămână liber, pentru a-l reprezenta pe client. Este o alegere genială prin eficiența și simplicitatea ei. Obsesia pentru „customer experience” a fost pivotală în dezvoltarea companiei de-a lungul deceniilor și este singurul avantaj competitiv pe termen lung, în opinia fondatorului Amazon. Acest obicei aparent banal are în spate o logică foarte bună.

E ușor să rămâi prins în operațiunile de zi cu zi atunci când pornești un business. Mereu există o listă nesfârșită de sarcini care trebuie finalizate și aproape niciodată nu e suficient timp pentru a duce la capăt totul. Mereu există focuri care trebuie stinse. Mereu se poate mai bine și mereu apar urgențe.

Din păcate, asta duce la decizii cu un subtrat diluat când vine vorba de priorități. Știu asta foarte bine. În goana după a obține rezultate cât mai multe pe orizontală, în goana după expansiunea unei afaceri, există momente când se sare peste prioritatea numărul unu a unei companii: clientul.

Oamenii spun ceva, dar fac altceva.

În fiecare zi.

Nu e întotdeauna cu rea-voință, ci pentru că lumea în care trăim e din ce în ce mai complexă. Din acest motiv e important să revizuim obiectivele mari zilnic, săptămânal sau cel puțin lunar, pentru că atenția e bruscată constant de o societate care o folosește drept combustibil.

Din acest motiv e esențial ca uneori să fim încăpățânați cu lucrurile unde vrem să perseverăm.

Iar dacă asta înseamnă să lasăm un scaun liber pentru client la întâlniri sau să ne scriem misiunea pe o foaie imensă și să o lipim pe perete, e ok.

Cuvântul „încăpățânare” are o conotație greșită

Eu am crescut cu o imagine destul de negativă a cuvântului „încăpățânat”. Copil fiind, nu eram mare fan al mâncării. Am fost extrem de activ, am jucat multe sporturi și nu stăteam mai deloc. Mi se spunea uneori că sunt „încăpățânat”, pentru că nu prea stăteam la masă, ca și când ar fi fost ceva rău prin faptul că nu eram obedient.

Lipsa de obediență într-o Românie post-comunistă însemna că ești „încăpățânat”.

Desigur, am trecut peste perioada aceea și am înțeles altfel greutatea cuvântului.

Adult fiind, pot spune că sunt încăpățânat când vine vorba de anumite decizii, alegeri sau principii. Sunt deschis la minte și destul de relaxat. Am opinii, dar nu mă deranjează atunci când sunt puse sub semnul întrebării sau atacate. Ascult activ și iau în considerare perspectiva altor oameni, chiar găsesc valoare în asta și nu îmi e teamă să îmi schimb opinia atunci când e cazul.

Dar sunt lucruri care sunt cimentate pentru mine și lucruri pentru care nu pot face compromisuri.

Obiectivele sunt o parte din acestea. Perseverența și disciplina sunt altele.

Uite definiția cuvântului „încăpățânat” în dicționarul explicativ al limbii române.

ÎNCĂPĂȚÂNÁ, încăpățânez, vb. I. Refl. A stărui cu îndârjire într-o comportare voluntară, fără a ține seama de împrejurări; a se îndărătnici. ♦ (În sens favorabil) A se ambiționa într-o atitudine, pentru o idee etc.

Uite definiția cuvântului „încăpățânat” în dicționarul Oxford (traducere aproximativă).

„A avea sau a arăta hotărâre să nu-și schimbe atitudinea sau poziția cu privire la ceva, mai ales în ciuda argumentelor sau motivelor bune pentru a face acest lucru”.

Adevărul este că încăpățânarea poate fi un lucru bun sau un lucru rău.

Depinde cum o folosești. Însă cu atenție poate deveni o unealtă extrem de puternică.

Când?

  • Când vine vorba de hotărâre și determinare în drumul spre îndeplinirea obiectivelor
  • Când vine vorba de persistență și tenacitate
  • Când vine vorba de fermitate în decizii, mai ales în viziunea pe termen lung
  • Când ai o claritate pe care alții nu o au.

De ce să fii încăpățânat

În cartea Grit: The Power of Passion and Perseverance, Angela Duckworth își descrie cercetările legate de corelația dintre determinare („grit”) și fericire. Ea a descoperit că amplitudinea curajului pe care îl manifestăm în viață influențează cât de mulțumiți și împliniți suntem.

Cu alte cuvinte, dacă putem învăța să ne cultivăm atât interesele, cât și pasiunile în jurul unei „perseverențe încăpățânate”, putem avea un impact pozitiv în abilitatea de a reuși.

A fi încăpățânat înseamnă a persista în ciuda opoziției. Înseamnă a lupta pentru lucrurile în care crezi cu tărie. O serie de victorii prin încăpățânare înseamnă pasiune și determinare, dar și încredere că lucrurile care sunt importante pentru tine sunt demne de angajamentul tău.

Încăpățânarea înseamnă să definești ceea ce vrei și să formulezi un plan pentru cum să ajungi acolo, dar și să persiști spre acel obiectiv.

Gânduri de final

Totul se reduce la calitatea „substanței”. Totul se reduce la materialul din care ești făcut și cât de mult îl lași să fie diluat în timp ce te miști prin societate. Încăpățânarea e semnul unui material nediluat, extrem de concentrat. Esență tare, cum s-ar spune.

Încăpățânarea e simplul act de a persevera spre viziunea pe care o ai. Încăpățânarea e văzută ca încăpățânare de cei care, poate, nu au claritatea pe care tu nu o ai.

Și asta e ok.

Dar e responsabilitatea să fii persistent, să mai faci încă un pas, apoi încă un pas, chiar și atunci când ceilalți nu cred, nu văd sau nu pot.

Asta înseamnă încăpățânare, să îți urmezi drumul cu pasiune și fermitate.

În final, cum s-ar fi diluat oare principiul fundamental al Amazon dacă Jeff Bezos nu ar fi fost suficient de încăpățânat cu solicitările sale de a păstra un loc pentru client în cadrul întâlnirilor de mare calibru, ale căror decizii au reverberat în zeci de țări și timp de decenii?



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri