
De fiecare dată când vorbesc despre obiective îmi place să fac paralela cu GPS-ul. Atunci când setezi o aplicație cu hărți și GPS să te ducă la destinație, aceasta îți va arăta drumul spre destinație, indiferent cât de lung este. Dacă vrei cu adevărat să ajungi acolo, există o cale, însă poate că nu va fi atât de scurtă sau ușoară precum credeai tu.
Același lucru e valabil și în viață.
Da, obiectivele trebuie revizuite constant pentru a ajuta la „ranforsarea” acțiunilor și pașilor necesari pentru a ajunge la finalul plănuit. Revizuirea face diferența între amatori și profesioniști, metaforic vorbind. Calitatea și cantitatea eforturilor de revizuire este direct proporțională cu nivelul de conexiune la un obiectiv.
Cu alte cuvinte, dacă nu îți pasă de finalitate, nu vei revizui scopurile setate. Vei inventa scuze și vei pierde controlul asupra procesului și efortului de a înainta. Te vei pierde într-un ocean de distrageri și vei dilua atenția necesară următorului pas, la pachet cu energia.
Însă există o diferență enormă între a revizui obiective pe hârtie (în funcție de cifre brute) și corectarea traiectoriei atunci când iei în calcul elemente de finețe.
Experimentul de 1 an
În vara anului 2020 mi-am pus în plan să public un articol în fiecare zi pe MihaiVoinea.ro între 6 august 2020 și 6 august 2021. La momentul scrierii acestui text aproape am finalizat șapte luni din cele doisprezece.
Este vorba de un experiment și o provocare în același timp. Spun provocare pentru că este un obiectiv care necesită o cantitate monstruoasă de energie și spun experiment pentru că sunt extrem de curios cum mă va transforma procesul în sine.
Unde vreau să ajung cu toate astea?
Actul de a scrie zilnic nu este genul de obiectiv pe care să îl pot revizui strict în funcție de cifre. Pentru mine nu este suficient doar să scriu și să apăs „Publică” o dată pe zi. Nu este suficient să mă uit înapoi la finalul lunii și să bifez încă 30 de articole publicate (cantitatea). Iar aici intervine variabila pe care trebuie să o măsor constant pentru a-mi ajusta direcția (calitatea).
MihaiVoinea.ro nu este un jurnal personal. Este un blog în care îmi scriu ideile pe care vreau să le împărtășesc cu cititorii care mă urmăresc. Este modalitatea prin care caut să aduc un plus de valoare și să pot ajuta cu măcar 0,001%.
Deși multe dintre textele pe care le public sunt presărate cu experiențe personale, fie din călătoriile mele, fie din business, fie din medicină, fie din sportul de anduranță sau alte elemente care ocupă un rol important în viața mea, întotdeauna mă gândesc la cititor.
Cititorul trebuie să înțeleagă ceea ce scriu, iar eu trebuie să transpun ideea într-un mod cât mai exact, uneori chiar din diverse unghiuri, prin exemple.
Modul prin care eu ajustez calitatea, cantitatea și direcția conținutului de pe MihaiVoinea.ro este prin a doza cu atenție practicalitatea informației (cât de util e conținutul pentru cititor) și inspirația mea (subiectele despre care scriu).
Uneori se întâmplă să nu am inspirație pentru că nu am timp suficient de gândire în timpul zilei. Alteori se întâmplă să vreau să scriu despre stres și time management, dar îmi dau seama că am mai scris recent despre asta. Alteori subiectul pe care mi-l notez dimineața nu mai „curge” atât de ușor când mă așez în fața tastaturii.
Având în vedere că site-ul acesta nu este un jurnal personal (lucru care nu ar fi util cititorului), eu trebuie să ajustez traiectoria în funcție de practicalitate și inspirație. Trebuie să găsesc un echilibru între ideile pe care le-aș scrie pentru mine și ideile care sunt utile. Întotdeauna vreau să ofer o lecție la final, un lucru cu care cititorul să meargă mai departe.
Acest ultimul paragraf este elementul de finețe de care vorbeam la început, lucrul care trebuie bifat în planul meu.
Ce obiective necesită revizuiri subtile de traiectorie?
Dacă mă întrebi pe mine, toate. Întotdeauna e loc de mai mult și întotdeauna există greșeli, însă nu întotdeauna poți observa necesitatea unor schimbări de traiectorie doar urmărind cifrele brute. Cifrele arată doar cantitatea, fiind un indicator grosier al performanței.
Evaluarea calității este „cireașa de pe tort”, fiind elementul care spune mult mai multe despre progres și imaginea de ansamblu. Calitatea este cea care are nevoie de o privire de ansamblu și implicare constantă. Este nevoie de implicare constantă pentru urmărirea elementelor de finețe care pot influența negativ sau pozitiv finalitatea.
Cu alte cuvinte, primul pas în revizuirea corectă a obiectivelor este urmărirea cantității. Este nevoie ca lucrurile să se miște. E nevoie de acțiune, iar asta trebuie măsurat în stadiul incipient.
Exact ca în metafora cu GPS-ul, cantitatea îți spune cât mai ai până la destinație. Însă al doilea pas, pentru ca revizuirea să fie completă, este calitatea. Calitatea ia în calcul toți ceilalți „parametri” – vremea, traficul, ruta optimă până la destinație, nivelul de combustibil și starea tehnică a mașinii.