fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Manifesto pentru lectură

M

Cititul poate fi privit ca o superputere. Dacă ai fi singurul om de pe planetă care ar putea citi, ai fi cel mai puternic de pe pământ. Ai putea să profiți de toată înțelepciunea celor mai deștepți oameni care au trăit vreodată pe planetă. Cunoștințele din mintea lor s-ar transfera prin scrijelituri pe hârtie sau simboluri de pe un ecran direct în creierul tău. Ai învăța de la ei lucruri pe care niciun alt muritor nu le-ar putea învăța vreodată singur. De ce spun asta? Imaginează-ți că ți-ai putea alege propria superputere. Ai putea alege una dintre acestea trei: invizibilitate, zbor sau posibilitatea de a citi. Pe care ai alege-o? Zborul nu este atât de util fără alte superputeri, iar invizibilitatea este în regulă pentru puțină distracție, dar nimic serios.

Citirea, în schimb, este o superputere care îți oferă un fel de teleportare. Îți poate transporta mintea într-un alt loc decât cel în care se află corpul tău. Sentimentul de a fi imersat într-o altă locație, în mintea altui om sau chiar într-o altă perioadă istorică, poate fi atât de puternic încât s-ar putea să nu vrei să pleci de acolo. Gândește-te la o carte de ficțiune care te-a ținut treaz o noapte întreagă pentru a o termina.

Când ai această superputere, poți vedea lumea din punctul de vedere al altcuiva. Poți vedea realitatea înconjurătoare prin ochii săi. Este o putere uimitoare care îți permite să faci mai multe lucruri cu ceilalți oameni, cu mai puțină violență și poate chiar cu mai puțină durere sau tristețe. Te ajută să te protejezi de greșelile și neadevărurile altora, precum și de propria ta ignoranță. Te ajută să crești ca om, să devii mai echilibrat și mai statornic.

Sigur că în lumea reală nu ai fi singura persoană cu această superputere. Mulți alți oameni dobândesc această înțelegere a importanței cititului – dar lucrul acesta nu îți diminuează puterea, ci o mărește. Tocmai pentru că alții pot citi, pot scrie și își pot expune ideile și propria imaginație, crește numărul de creiere cu al căror potențial te poți conecta. Odată ce descoperi puterea cititului și o îmbrățișezi, te puteți conecta cu miliarde de alte minți, aproape în timp real. Mintea lor poate fi direcționată de oriunde de pe glob chiar în mintea ta.

O porțiune tot mai semnificativă din societatea și cultura care ne înconjoară este centrată pe imagini și video, ceea ce este un lucru extraordinar. Dar unele dintre cele mai importante părți ale vieții nu sunt vizibile în imagini și video, precum idei, perspective, logică, rațiune, matematică, inteligență. Unele lucruri nu pot fi desenate, fotografiate sau ilustrate în mișcare, tocmai pentru că interpretarea ar fi cea a creatorului, ar fi una singura, limitativă. Iar imaginația minții umane nu are limite, lectura fiind o acțiune total personalizată. O carte poate fi interpretată în miliarde de moduri diferite, în funcție de cine citește. Cuvintele au o putere mult mai mare de a zugrăvi o experiență imersivă decât un simplu video.

Ideile, rațiunea și imaginația au un impact mult mai puternic atunci când sunt transmise în cuvinte, aranjate într-un șir ordonat și înțelese de cei care au dobândit superputerea cititului.

Cea mai bună parte?

Lectura este întotdeauna la îndemână. Este mereu acolo, pe un raft, în rucsac sau pe un ecran digital. Iar ca toate superputerile, crește cu cât o folosești mai mult. Cu cât scrii mai mult, cu atât citești mai bine; cu cât citești mai mult, cu atât scrii mai bine. Nu contează unde citești, fie pe bucăți de hârtie, fie pe un ecran. Nu contează unde scrii, fie pe bucăți de hârtie, fie pe un ecran.

În final, îmi place să spun că viața e precum o tablă de șah. Poți începe ca pion sau ca rege, dar poți să devii jucătorul ca să înțelegi mai bine dinamica tuturor pieselor.

Poți să vezi imaginea de ansamblu și să îți depășești condiția. Dar pentru asta trebuie să înțelegi cum funcționează lumea. Trebuie să îți vezi creierul ca un pământ fertil care se hrănește cu informație, imaginație, idei, rațiune și povești.

Și trebuie să faci asta prin lectură.

Citind.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri