fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Mentalitatea leneșului

M

În 2015, la un an după ce am pus bazele primei platforme educaționale din cadrul Marsilian, ne-am lovit de un obstacol imens. Mărirea bazei de date de întrebări tip grilă era legată de editarea manuală a fiecărei porțiuni de text. Softul platformei accepta doar un anumit tip de formatare, iar noi depuneam efort constant pentru asta.

Era un proces extrem de anevoios care consuma, în plus, extrem de mult timp.

La vremea respectivă nu aveam roluri exacte în business, eram doar o mână de oameni care lucram împreună la un proiect. Unul din membrii echipei, care ajuta la prelucrarea manuală a grilelor de pe platformă, a abordat problema dintr-un alt unghi. Și-a dat seama că putem fi „leneși” în această direcție.

A găsit o modalitate extrem de rapidă de a edita informația pentru a se supune corect regulilor de formatare pe care le crease omul de pe tehnic. Căutând soluții pe internet, a descoperit termenul macro, micșorând astfel de sute de ori durata necesară prelucrării informației.

Restul e istorie.

A creat o serie de protocoale pe care le utilizăm și astăzi pe platforme.

Mentalitatea leneșului

A fi leneș e o tehnică genială de a „ieși din cutie” pentru a căuta alternative mai scurte. Nu trebuie întotdeauna să depui efort incredibil pentru obiectivele tale. Poți să găsești modalități variate de a scurta procesul pe care îl ai în față.

Poți să pui la îndoială metodele clasice și e perfect în regulă dacă această idee derivă dintr-o mentalitate de leneș. E o tehnică formidabilă de a transforma o trăsătură arătată cu degetul în societate (lenea) într-un avantaj.

A fi leneș poate fi o alegere bestială atunci când reușești să rămâi cu ochii pe obiectiv și să nu te oprești de tot, doar scanând după alternative. A fi leneș poate fi cheia spre inovație, schimbare și progres mai rapid.

Dezavantajele

Însă actul de a fi leneș îți va permite să atingi doar o sub-categorie din obiectivele interesante pe care efortul absolut le poate produce. A gândi cu un mindset de leneș te poate ajuta să găsești metode ce necesită mai puțin efort și mai puțin timp pentru a duce sarcinile la capăt – vezi exemplul meu de la început.

Dezavantajul major este că îți va limita cantitatea și calitatea experiențelor pe care le poți avea. Spre exemplu, dacă ai vrea să alergi un maraton, cum te-ar ajuta mindsetul de leneș să îți atingi obiectivul?

Alergând câteva zeci de maratoane până la acest moment, pot spune că fiecare cursă necesită un efort incredibil și nu văd cum s-ar putea obține o astfel de finalitate cu mentalitatea de leneș. Ar fi lenea un impediment în atingerea unui astfel de obiectiv? Ce alte obiective ai putea rata prin abordarea unei atitudini leneșe?

Două unelte într-un set de instrumente pentru viață

Efortul și lenea sunt ca două unelte într-un set de instrumente pentru productivitate. Sunt două unelte într-o infinitate. Cea mai bună alegere? Să nu devii prea atașat de niciuna dintre ele. Întotdeauna e bine să fii versatil și flexibil, căutând să ai un număr cât mai diversificat de unelte.

Poți fi leneș (sau eficient) atunci când asta e cea mai eficace strategie și poți să muncești pe brânci atunci când asta are șanse mai mari de a obține rezultatele dorite.

Uneori cea mai elegantă (leneșă) soluție e cea mai bună, lucru care ar putea include redefinirea problemei pentru a elimina mult efort. În alte situații, efortul brut ar putea să fie soluția viabilă.

Cu toții facem greșeli pe spectrul acesta dintre efort și lene. Cu toții suntem uneori leneși când ar trebui să ne mișcăm și cu toții depunem uneori prea mult efort atunci când puțină gândire ar putea elimina problema. Provocarea este însă dezvoltarea unui soi de înțelepciune pentru a ști când să fim eleganți și când să fim duri.

O soluție bună?

Crearea unei viziuni pentru viață ne poate ajuta să ne dăm seama ce fel de unelte ne trebuie pe drumul din fața noastră. Asumarea unor planuri clare în viață ne va oferi indicii cu privire la ce fel de unelte sunt necesare și care dintre ele trebuie ascuțite.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri