fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Nu este despre „dacă” citești, ci despre „cum” și „ce” citești

N

Sunt foarte multe cărți pe care le-am citit de-a lungul anilor și din care îmi mai amintesc doar câteva idei centrale, nimic mai mult. Apoi mi-am dat seama că e perfect ok să îmi aduc aminte doar esența, atâta timp cât pot oricând dezvolta pe baza ei și atâta timp cât pot face corelații rapid. Pentru mine funcționează cel mai bine să leg constant informațiile pe care le citesc și să le integrez în identitatea mea, la nivelul setului meu de experiențe, abilități și idei.

Plecând de la premisa asta, corelez temele principale ale cărților și lecțiile pe care le iau de acolo cu principii, valori — practic întreaga mea personalitate. Mă asigur astfel că informația nu se pierde. O pot extrage oricând pentru că îi știu „adresa” în mintea mea. Știu din ce categorie face parte. Știu cum m-a influențat și știu în ce domeniu trebuit să „sap” mai mult atunci când am nevoie de informație.

Ca să explic mai plastic, a păstra esența cărților pe care le citesc e echivalentul cu a avea o pagină de Internet unde am link-uri spre sub-pagini mai mult sau mai puțin detaliate cu informație.

Dacă

Cititul e o unealtă extraordinară de dezvoltare personală. Cititul ne expansionează mintea, ne oferă tărâmuri noi de explorat și ne ajută să înțelegem mai bine realitatea în care trăim. Cititul e parte din procesul nostru de upgrade, al oamenilor.

Fără actul nobil de a citi e foarte greu să ne dezvoltăm imaginația e foarte greu să absorbim informație nouă și să ne dezvoltăm. În natură nu există stagnare, iar cititul poate fi parte din evoluția individuală a fiecăruia.

Cred cu tărie că într-o societate modernă nici nu ar trebui să existe acest „dacă”.

Ce

Într-o epocă în care prea mulți oameni citesc doar jurnalism ieftin sau își iau informațiile din conținut video pe internet, e o idee bună să începi să citești cărți bine documentate. Însă nu e suficient.

Ce citești contează enorm.

Să explic altfel.

Cititul e important, însă nu uita că te ajută doar dacă îl vezi ca o unealtă. Cunosc mulți oameni care devorează cărți de beletristică, însă la finalul zilei nu îi ajută atât de mult să se dezvolte. Da, creierul e angrenat într-o altă manieră față de momentele în care vezi un film, cărțile forțând enorm imaginația, însă cele mai multe cărți de ficțiune, spre exemplu, sunt create după aceeași structură, aceeași călătorie a eroului.

Lecțiile nu sunt mereu acolo. De prea multe ori e doar entertainment.

Dacă nu înveți nimic nou și nu te ajută să fii mai bun, trebuie să îți asumi și să înțelegi asta. Iar dacă vei eșua la un moment în eforturile tale, în proiectele tale, amintește-ți că tu nu ai depus mai multă energie în a învăța mai multe și poate fi și din cauza asta.

Cunoștințele te ajută doar dacă le pui în practică, da, însă ele sunt fundația pe care începi să construiești. Caută cărți care îți provoacă modul în care gândești.

Cum

Dacă scopul este înțelepciunea, nu e de ajuns să citești. Trebuie să nu te gândești la cantitate, ci la calitate. Devorează încet cărțile. Recitește-le când nu e clar. Aruncă mai multe privi pe același paragraf.

Caută să integrezi lecții la nivelul minții tale.

Într-o epocă în care rapiditatea e o constantă, într-o lume în care cei mai mulți oameni se rezumă doar la suprafață, e o idee bună să „sapi” mai adânc când te documentezi. Pune-ți întrebări. Fă corelații. Imaginează-ți scenarii ipotetice în timp ce citești. Înțelege procesele din spate.

Atacă subiectele cu care nu ești familiar și citește despre ele până le ai la degetul mic. Stai departe de ceea ce e ușor și stai departe de lecturile simple. Apoi e important să îți notezi idei cheie, concepte la care să revii ulterior, pentru că te va ajuta să introspectezi mai bine.

Toate astea te vor face un observator mai bun. Un strateg mai bun. Un profesionist mai bun. Și un om mai bun.

Mai departe, aplică ceea ce înveți și ceea ce afli — în viața reală. Caută rezultate palpabile. Muncește. Depune efortul. Informația singură nu e transformatoare pentru mintea umană, ci în combinație cu transpirația.

Ca să vorbesc din nou plastic, omul și cartea sunt fix ca omul și GPS-ul. Cărțile îți oferă direcție și harta întregii societăți. Te ajută să „navighezi” mai bine.

Însă nu uita esența.

Degeaba ai un GPS dacă nu te miști.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri