Prima dată când am început un challenge era anul 2014. Eram în anul IV la medicină și începusem să fac mult sport — atât alergare de anduranță, cât și antrenamente pentru creșterea masei musculare în sala de forță. Făcând flotări de foarte mult timp, decisesem să încep cu asta. Primul meu challenge a fost de 30 zile și a constat în atingerea unui obiectiv de 10.000 flotări.
Am decis să îmi cresc numărul de flotări zilnice de la 50-100, câte făceam în mod normal, la 333 pe zi. Cele 333 le-am împărțit în sesiuni de câte 33. În fiecare zi aveam de făcut 10 sesiuni de câte 33 de flători. Ușor de executat (pentru mine), ușor de ținut minte și ușor de „presărat” printre activitățile zilnice.
Acum, eu nu m-am trezit într-o dimineață aleatorie doar ca să îmi zic asta: „Gata, de azi fac 33 de flotări de 10 ori pe zi ca să finalizez provocarea”.
Nu, ideile trec prin mai multe stadii până ajung la maturizare. Eu am rumegat ideea asta câteva săptămâni înainte să o pun în aplicare. Am vrut să fie o provocare serioasă și am vrut să am un plan foarte bine pus la punct înainte să încep.
Fără un plan și fără să știu exact ce se va întâmpla, cum voi proceda, nu am nicio șansă în fața unui challenge.
Îmi place să numesc planul în sine și pregătirea pentru un challenge drept „pistă de decolare” pentru provocarea în sine. Așa cum un avion are nevoie de o pistă suficient de mare pentru a decola, așa și oamenii au nevoie de o etapă incipientă înaintea oricărui proiect mare.
Pista de decolare în alte patru provocări
Dacă vrei să începi să alergi în fiecare zi timp de 30 de zile, însă nu ai mai alergat de câțiva ani, e puțin probabil să se întâmple. Ai nevoie de timp de acomodare, 1-2 alergări pe săptămână și o perioadă în care cel puțin să mergi pe jos în fiecare zi. Ai nevoie să îți obișnuiești corpul și mintea cu ce va urma.
Uite încă patru exemple de challenge-uri și ce am învățat eu în etapa de pregătire pentru ele.
6 ani fără zahăr
Nu am mai consumat zahăr artificial de pe 28 decembrie 2014. Nu am mai consumat prăjituri, ciocolată, biscuiți și nimic din ce există în categoria „dulciuri”, cu foarte mici excepții (când nu am citit cu atenție lista de ingrediente).
Acum, eu m-am pregătit pentru challenge-ul acesta — pentru care nu am un termen de finalizare, planul fiind să consum zahăr din surse naturale toată viața — încă de la începutul lui 2014.
Atunci am făcut un curs de training și ulterior am ținut training-uri pe nutriție pentru studenții din cadrul asociației locale de la medicină. Am învățat enorm despre nutriție pentru că trebuia să fiu pregătit în fața oamenilor. Doi la mână, am fost forțat să învăț nutriție pentru că mă antrenam pentru curse de anduranță.
Când am consumat 1 kilogram de bomboane de Crăciun în 8 ore în anul respectiv mi-am dat seama că aveam o mare problemă. M-am pus pe citit și am descoperit un studiu interesant despre zahăr — poate da dependență mai mare decât cocaina. Cercetarea respectivă a venit la momentul potrivit, pentru că m-a ajutat să leg provocarea nu de un comportament, ci de principiile și valorile mele.
Nu vreau să fiu dependent de zahărul artificial. A fost un motiv suficient pentru mine să mă opresc definitiv.
Așadar, la pornirea challenge-ului, două zile mai târziu, eu construisem o „pistă de decolare” imensă. Aveam corelarea cu valorile mele și cunoștințe de nutriție (să știu cum să îl înlocuiesc).
7 semimaratoane în 7 zile
Un semimaraton are 21,1 kilometri.
În iarna lui 2015 plecasem spre Turcia, unde urma să studiez timp de șase luni. Acolo m-am decis să mă alătur unui challenge pornit de fratele meu — să alerg 7 semimaratoane într-o săptămână.
Pista mea de decolare?
Alergam de 2 ani extrem de mult, iar înainte să încep provocarea alergam de 4-5 ori pe săptămână, însă distanțe considerabil mai mici față de ce urma în cadrul provocării. Am mers într-o piață locală din orașul unde locuiam și mi-am luat tot ce aveam nevoie ca și combustibil: multe fructe uscate, miere și geluri cu glucoză. M-am odihnit și am dat startul.
Am alergat prin ploaie torențială, am fost urmărit de câini și am făcut inclusiv hipoglicemie, dar am dus la final provocarea.
5 luni fără alcool și cafea
De câțiva ani m-am obișnuit să iau pauză de la tot ce înseamnă alcool și cafea, chiar dacă nu sunt un consumator înfocat. Perioada variază de la o lună până la cinci luni, istoric vorbind pentru mine. E un antrenament de disciplină și mă ajută să mă concentrez mai bine pe ceea ce am de făcut în prima parte a fiecărui an, mai ales că se suprapune adesea și cu antrenamente pentru curse de anduranță la care particip.
Ce înseamnă „pista de decolare” pentru un challenge care ține de dietă?
Cu câteva săptămâni înainte de start reduc consumul și nu mai cumpăr nimic. Mă odihnesc mai bine și apoi fac exerciții de vizualizare în care mă văd în situații de zi cu zi fără cafea sau alcool. Mă văd cu un ceai negru în față, o limonadă sau apă plată. Mai mult, îmi aduc argumente medicale pentru care cele două nu sunt bune pentru organismul meu — îmi place să joc și pe pista logicii.
1 an de scris zilnic
Pe 6 august 2020 am pornit un challenge în cadrul căruia vreau să scriu în fiecare zi un articol pe MihaiVoinea.ro. Dacă citești acest text înainte de 6 august 2021, asta înseamnă că challenge-ul nu s-a finalizat încă. În momentul de față am 113 articole scrise și mă apropii de a atinge 33% din provocare.
Care a fost „pista de decolare” pentru a scrie zilnic?
Din 2018 am scris foarte mult conținut pentru platformele educaționale pe care le-am construit în cadrul Marsilian, înainte să încep să deleg din responsabilități. Aveam un antrenament format și chiar dacă provocarea a părut a fi colosală la început, m-am obișnuit pe parcurs cu ideea.
Dar faptul că nu am pornit de la zero a contat enorm, poate cel mai mult în ecuație.
30 de zile de mers pe jos pe Camino de Santiago
În vara lui 2020 am decis brusc să parcurg Camino de Santiago cu soția mea. Aveam planificată o urcare pe Kilimanjaro și o plecare în Rusia în luna august, dar ambele fuseseră anulate din pricina COVID-19.
Spania era în plan cândva, într-un moment mai îndepărtat.
Din momentul în care am decis plecarea și până la momentul în care ne urcam în avion spre Barcelona au trecut 11 zile. Am avut 11 zile la dispoziție să creăm o „pistă de decolare” cât mai mare.
Am citit tot ce am prins despre logistică și am comandat echipamentul lipsă într-un tip record. Am citit tot ce am prins despre cazare în perioada pandemiei, strategii de abordare a călătoriei, sfaturi de la pelerini care au parcurs traseul în trecut și, bineînțeles, am început să testăm încălțăminte și să stăm cât mai mult timp în picioare în zilele dinaintea plecării.
Am finalizat călătoria după 29 de zile, timp în care am parcurs aproape toată Spania pe jos — fără accidentări, fără bășici și fără incidente.
Ne-am făcut temele.
Concluzia
Am menționat provocări mari, imense. Motivul meu e simplu — nu cred în provocări simple de 30 de zile pentru că nu fac sens pentru mine. Schimbarea are valoare pe harta mea mintală doar dacă înseamnă transformarea stilului de viață sau dacă îmi aduce un beneficiu la nivel fundamental — să mă ajute să îmi îmbunătățesc mindsetul.
Însă un lucru îl pot spune cu siguranță: orice challenge te ajută, indiferent cât e de mare. Dacă ai nevoie de un imbold care să te miște, începe o provocare și leag-o de identitatea ta prin valori și principii. Fă-o parte din cine ești, ca și cum rezultatul ei te-ar defini.
Asta va cântări enorm atunci când va apărea primul gând de a renunța.
Mai departe, secretul este să faci modificări până în Ziua 1 a oricărei provocări pe care o începi. Abordarea asta te ajută să te pregătești mintal pentru challenge fără să se simtă ca o aruncare în gol. Ideea centrală e să-ți întărești „loialitatea” pentru ceea ce urmează astfel încât să ai deja momentum când începi.
În timp ce te afli pe „pista de decolare” a unui challenge vei mai observa lucruri care te ajută — elemente de mindset la nivel de finețe sau poate chiar alte obiceiuri și provocări pentru viitor.
Dacă ți-ai fixat challenge-uri în trecut și nu ai reușit să le finalizezi, construiește o pistă de decolare mai mare. Acordă mai multe atenție pregătirii pentru provocarea în sine. Atenție să nu cazi în cealaltă extremă însă — amânarea la infinit a momentului de start.
La final, nu uita că nu există scurtături, trebuie să faci tot ce stă în puterea ta când începi.
Însă planificând decolarea îți crești șansele de a ajunge la destinație cu succes.