Prima impresie contează. Contează modul în care vorbești. Contează ce mașină conduci. Contează cum te îmbraci. Contează cât de îngrijit ești. Contează tonul vocii. Contează viteza cu care îți miști mâinile când gesticulezi. Contează modul în care îți privești interlocutorul. Contează aparențele pe care le proiectezi în fața celorlalți. Toate astea contează, în cele mai multe situații, pentru cei mai mulți oameni.
Realitatea este că nimic nu e imposibil și poți reuși în orice direcție dacă ești dispus să muncești pentru asta. Sunt un mare „evanghelist” al efortului, al planificării, al controlului asupra propriei vieți și al eticii muncii. Cred cu tărie că dacă faci tot ce stă în puterea ta, ai șanse imense de a ajunge acolo unde îți dorești.
Dar efortul brut nu este niciodată suficient. Pe lângă strategie și mindset, e important să cauți constant oportunități și modalități prin care te poți apropia mai ușor de obiectivele pe care le ai.
Când am început să citesc dezvoltare personală, prin 2008, m-am lovit de expresia: „Opinia celorlalți despre tine nu trebuie să conteze”. Este o afirmație parțial adevărată și nu se aplică în toate situațiile, pentru că sunt momente în care trebuie să te intereseze de ceilalți.
Am avut multe gânduri contradictorii în direcția asta de-a lungul timpului, acesta fiind și motivul pentru care scriu aceste rânduri.
Fii atent la reguli
E extrem de important să ai încredere în tine, să îți sprijini ideile, eforturile și să îți protejezi obiectivele. E vital, aș putea spune, să fii de neclintit cu fundamentele viziunii tale. Însă nu uita că toate acțiunile tale fac parte dintr-un joc numit viață, iar strategia ta poate fi mai fructuoasă dacă ești flexibil, nu rigid cu anumite lucruri.
Uite la ce mă refer.
Din păcate, cei mai mulți oameni judecă după aparențe. Nu trăim într-o lume perfectă. Nu trăim într-o lume în care valorile sunt puse pe un piedestal și nici într-o lume în care adevărul, calitatea și transparența sunt elemente fundamentale. A
Asta e realitatea crudă.
Pentru cei mai mulți oameni toate aceste lucruri nu contează sau nu există suficient timp (în cadrul interacțiunilor) să le înțeleagă.
Te vor judeca după aparențe.
Ce poți face?
Poți alege variante care îți scurtează drumul și îți convervă energie.
- Atunci când atingerea unor obiective intermediare depinde de oameni pentru care contează ce mașină conduci (în funcție de domeniul în care profesezi), ar fi bine să conduci o mașină scumpă (chiar dacă e închiriată).
- Atunci când mergi la o negociere importantă cu oameni educați, ar fi bine să te asiguri că ești îmbrăcat și îngrijit, pe măsura așteptărilor.
- Dacă urmează o conversație cu o companie de construcții, e mai importantă încrederea în tine, incisivitatea și puterea de a rămâne pe poziție, fermitatea, nu etalarea capacității intelecuale.
- Indiferent de situație, e vitală atitudinea cu care îi abordezi pe ceilalți și e critic să înțelegi cadrul și să te adaptezi. Caută mereu să înțelegi tipologia oamenilor cu care vorbești, gândește în avans și vezi cum te poți adapta mai bine.
Totul se rezumă la următorul lucru: dacă există o cale mai ușoară (și etică), de ce să nu o folosești?
Nu te concentra doar pe persoana ta
Direcția în care merg cu acest subiect este una singură. Niciodată nu e doar despre tine, despre viziunea ta, alegerile tale și eforturile tale. Dacă a te adapta uneori la așteptările celorlalți este o decizie care te ajută și care îți ușurează atingerea unor obiective, ia această alternativă în considerare. Atenție, nu mă refer la a te preface, ci la a alege să faci posibile optimizări aliniate cu identitatea și viziunea ta.
Iar dacă alegi să nu faci anumite ajustări, întreabă-te: „E o problemă de convingeri?”.
În final, amintește-ți că nu trăim într-o lume perfectă.
Aparențele cântăresc foarte mult într-o societate superficială, dar de ce nu le-am folosi uneori în avantajul nostru?