fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ce durere eviți?

C

Probabil că cel mai dificil lucru în viață este să rămâi singur, tu cu gândurile tale. Să procesezi emoții, amintiri, dureri, slăbiciuni, traume sau eșecuri nu e deloc ușor, e chiar înspăimântător. E un efort colosal să îți faci ordine în minte, să mergi în zonele acelea întunecate care nu sunt deloc confortabile și să înfrunți, metaforic vorbind, demonul care se ascunde acolo. E greu să aprinzi lumina în propria minte, pentru că s-ar putea să nu-ți placă întotdeauna ce vezi.

Viața e apăsătoare. Vine cu obstacole, cu provocări și nu există prea multe reguli care să facă drumul mai ușor. Viața e întotdeauna neașteptată, iar într-o societate complexă asta se traduce prin mult stres, multe temeri, multe emoții de inconfort.

De ce?

Esența vieții este progresul, lupta, strădania pentru următorul pas și pentru următoarea secundă. Nu există un șablon predefinit pentru sens, așa că trebuie să îl găsim fiecare dintre noi. Unii îl găsesc în religie, unii îl găsesc în familie, alții în carieră, alții în solitudine, iar alții poate în călătorii. Sensul fiecăruia dintre noi poate fi unic și nu e negociabil, însă el este cel care ne oferă capacitatea de a simți împlinire. Fără un drum pe care să mergem, fără un obiectiv stabilit sau fără ceva pentru care să lupțăm, orice, viața nu are prea mult sens.

Și tocmai aici apare problema.

Nu există perfecțiune, nu există viață de om fără obstacole, nu există viață ușoară. Cu toții trebuie să alegem ce fel de durere vrem să îndurăm. Cu toții trebuie să luptăm pentru ceva, imaginar sau real, fizic sau virtual. Cu toții decidem cu ce fel de obstacole vrem să ne luăm la trântă, pentru că ele vor exista oricum. Vor apărea la un moment dat, chiar dacă pentru unii dintre noi mai multe și pentru alții mai puține.

Vor fi acolo.

Drumul va fi dureros uneori.

Iar atunci vor fi două opțiuni. Le putem percepe ca amenințări sau le putem percepe ca oportunități de creștere. Cu alte cuvinte, chiar dacă obstacolul va fi întotdeauna real, modul în care îl percepem este 100% în controlul nostru. Poate fi ceva privit ca ceva rău sau poate fi privit ca ceva bun.

Noi alegem.

Alegerea majorității

Obstacolele, la pachet cu procesarea internă a situațiilor dificile care fac parte din ecuația unei vieți împlinite, duc la un univers întreg de emoții, amintiri, slăbiciuni, traume sau eșecuri. Adevărul este că orice poveste de om e întinată cu durere, acest fundament al condiției noastre. Nu putem scăpa de monologul interior care conține îndoieli, frică și uneori dezamăgire.

Cu alte cuvinte, viața nu e deloc roz în cele mai multe situații. Căutăm stabilitatea, confortul, siguranța și relaxarea ca într-o utopie, le punem pe toate pe un piedestal, neștiind că eșența este să învățăm să jonglăm cu obstacolele.

Asta e tot ce contează. Modul în care percepem „durerea”, cu tot ceea ce include ea în viață. Toate dezamăgirile, trăirile de teamă, incertitudinea și emoțiile negative.

Însă care e răspunsul societății la toate astea? Ce sugerează majoritatea?

  • Scapă de griji, relaxează-te cu niște whiskey. Anihilează emoțiile.
  • Hai la un concert în weekend, redu stresul. Uită de eșecuri.
  • Mănâncă fast food, doar meriți, ai muncit mult. Reprimă-ți gândurile negative.
  • Joacă jocuri video, evadează din realitate. Fugi de responsabilitate.
  • Stai pe Netflix, e inamicul somnului. Nu rămâne singur, tu cu tine.
  • Stai pe social media, fii ca restul lumii. Rămâi conectat.
  • Muncește non-stop, fii un om de succes. Nu îți lua pauze.
  • Fii cât mai superficial în alegeri și comportamente. Profunzimea e plictisitoare.

Folosim toate astea ca anestezice pentru toate emoțiile sănătoase pe care ar trebui să ne dăm voie să le simțim. Ne distragem. Folosim zgomotul societății ca să nu ne ascultăm monologul interior. Fugim de introspecție pentru că e înspăimântător să rămânem singuri.

Fugim de durere, în toate formele ei.

Dar care durere?

Întreabă-te asta și caută subtratul real pentru care te afunzi în comportamente obsesive, nocive sau nesatisfăcătoare pentru standardele visurilor tale. Află ce eviți tu, de fapt.

Apoi adună-ți curajul să înfrunți ceea ce descoperi.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri