![Tânăr fără bani](https://mihaivoinea.ro/wp-content/uploads/2021/01/AdobeStock_361273720-min-720x575.png)
„Banii nu aduc fericirea” e una dintre cele mai vechi zicale pe care le cunosc. Deși am crescut într-o familie antreprenorială și părinții mei au făcut destul de mulți bani până să închidă firma în 2005, am auzit zicala asta de foarte multe ori. Am crezut mult timp în ea, dar nu mi-a fost de folos, pentru că spune povestea dintr-un singur unghi. Cu alte cuvinte, zicala e incompletă.
Banii nu aduc fericirea, dar nu înseamnă că trebuie să îi ignori.
Banii nu aduc fericirea când banii reprezintă unicul obiectiv. Dar dacă banii reprezintă doar o unealtă, un mijloc, și nu o destinație, banii pot fi doar un bonus pe drumul spre împlinire.
Noi, oamenii, ne legăm prea mult de ceea ce e în exterior — numere, obiective, obiecte, eșecuri și date limită — uitând să ne concentrăm pe ceea ce e în interior — autocunoaștere, introspecție, învățare de abilități, acumulare de cunoștințe, explorarea unor hobby-uri, timp de calitate cu alți oameni.
Banii se transformă în unicul obiectiv pentru că cea mai mare parte a globului funcționează după regulile capitalismului și e normal să ne asigurăm că exteriorul are o fundație solidă, după modelul piramidei lui Maslow. Iar greșeala apare atunci când avem impresia că mai multă fericire = mai mulți bani.
Cum ajuți umanitatea?
Poți fi fericit și fără bani, și cu bani, însă ai un impact mai mare în societate atunci când ai bani. Dacă abia te poți ajuta pe tine, cum îi poți ajuta pe ceilalți? Spun asta pentru că rolul pe care îl jucăm în societate și modul în care alegem să îi servim pe ceilalți prin cariera pe care ne-o alegem vine cu satisfacții imense atunci când facem alegerea potrivită.
Esența umanității se bazează pe colaborare. Am supraviețuit frigului, mizeriei, prădătorilor și necunoscutului, de-a lungul istoriei, nu pentru că ne-am separat, ci pentru că am lucrat împreună. Cred cu tărie că una dintre cele mai mare surse ale sentimentului de împlinire e ajutorul oferit celorlalți. Impactul nostru în societate. Sensul și însemnătatea pe planeta asta capătă alte proporții când ne dedicăm nu doar nouă, ca indivizi, ci umanității.
În timp ce fundamentul acesta e perfect valid, e incomplet. Putem să ne dedicăm creării unei lumi mai bune, dar impactul va fi direct proporțional cu banii pe care îi dedici acestei misiuni. Pentru că totul costă bani.
Mai departe, uite patru idei tangente la ceea ce tocmai am spus.
- Trăim într-o lume materială și nimic nu e sustenabil dacă e oferit gratuit. Nu există organizație sau persoană care să poate oferi gratuit ceva material la infinit.
- Oamenii nu valorează ajutorul oferit gratuit. Trebuie să existe mereu un preț, trebuie să existe mereu un reper pentru a calcula valoarea într-o lume materială și pentru a funcționa drept punct de referință.
- Progresul în sine e o sursă de fericire și împlinire. Întâmplarea face ca progresul să fie și fundația capitalismului, iar evoluția pe orice plan, în carieră sau în business, poate să fie o sursă de împlinire pentru acei oameni pentru care aceste planuri sunt importante. Cu alte cuvinte, progresul atrage bani într-o lume capitalistă, aducând satisfacție celui care se implică.
- Dacă nu te poți ajuta pe tine, nu poți ajuta pe nimeni altcineva. Paradoxul este că te poți ajuta pe tine ajutându-i pe ceilalți.
Ținând cont de toate astea, singura soluție este ca fiecare dintre noi să ne căutăm un rol în societate, unul care să aibă o valoare materială, pentru că așa funcționează realitatea în care trăim. Dacă prin ceea ce facem aducem un plus real de valoare în jurul nostru, asta poate să reprezinte o sursă de împlinirie. Inevitabil, acel plus de valoare poate fi convertit în bani.
Iar banii oferă acces la resurse. Banii pot fi scara spre oportunități și experiențe care ne transformă ca oameni, contribuind la modul în care înțelegem realitatea în care trăim. Banii pot reprezenta o unealtă pentru acces la informație care ne schimbă paradigmele. Banii pot fi, indirect, poarta de intrare într-un cerc de oameni care ne sprijină și cu care împărtășim principii și idei similare. Banii oferă acces la educație bună. Banii pot fi un accelerator pentru dezvoltarea și evoluția noastră.
Banii nu sunt altceva decât un bonus.
Banii sunt moneda de schimb într-o lume capitalistă și ar fi naiv să spunem că e mai bine fără bani. Putem fi fericiți fără bani, dar dacă putem fi la fel de fericiți cu bani, timp în care avem un impact mai mare în societate, de ce nu am alege a doua variantă?
Despre alegeri
Să fii fericit fără bani poate fi o alegere egoistă. Deși e o alegere perfect rațională — cei mai mulți dintre noi ne punem pe primul loc pentru că așa am fost construiți la nivel de ADN — nu uita că putem avea un impact mai mare atunci când avem resurse mai multe.
Indiferent ce profesie avem și cum ne găsim împlinirea, indiferent de unghiul din care privim lucrurile, indiferent că alegem să trăim fără bani sau cu bani, indiferent ce convingeri avem, noi suntem astăzi aici datorită unui efort colosal.
Citești acest text pentru că oamenii au inventat scrisul. Citești acest text pentru că cineva a inventat computerul și altcineva a inventat telefonul mobil. Citești acest text pentru că umanitatea a creat această rețea imensă numită internet.
Stăm cu toții pe umerii generațiilor anterioare. Avem un nivel atât de ridicat de conștientizare și de înțelegere a realității în care trăim pentru că cei dinaintea noastră s-au dedicat creării unei lumi mai bune. Fiecare dintre noi avem un rol mic într-o ecuație complexă. Fiecare dintre noi contăm.
În continuare, concluzia mea e simplă.
- „Fără bani” vei face întotdeauna lucrurile doar pentru tine, pentru că nu poți mai mult.
- „Cu bani” vei avea întotdeauna un impact mai mare în societate. Vei putea oferi mai mult, vei putea să ajuți mai mult, vei putea să descoperi mai mult și vei putea lăsa în urmă o moștenire mai mare pentru generațiile care urmează.
La asta se rezumă totul, pentru că lumea e doar o colecție a lucrurilor pe care fiecare dintre noi le lasă în urmă, indiferent că sunt oameni care ne poartă genele mai departe, idei geniale, povești care inspiră, invenții splendide, obiecte materiale sau simple amintiri.