fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Despre efort cu orice preț

D

Mi-am pus căștile în urechi, am deschis aplicația de muzică și am pornit un fișier .mp3 cu un mix motivațional dintre zecile pe care le aveam în telefon. Așa arăta o scenă tipică pentru mine înainte de un antrenament de maraton sau ultra-maraton. Poate că este amuzant și pueril, dar este modul prin care am reușit să sparg barierele fizice și mintale pe care le aveam când am început să alerg. Așa am ajuns să cresc distanțele de la 2 kilometri până la 102 kilometri, cea mai lungă distanță pe care am parcurs-o dintr-o bucată.

Obișnuiam să extrag sunetul din video-uri de pe YouTube și le puneam pe telefon pentru a asculta oameni precum Arnold Schwarzenegger, Will Smith sau Les Brown pe fundal. Muzica era adesea inspirațională, coloana sonoră din diverse filme. Era o nișă incredibilă care pentru mine a funcționat de minune, indiferent cum se vede din exterior.

Până la urmă, motivația este temporară, fiind corelată cu entuziasmul de moment. Ea dispare repede. Pentru rezultate susținute pe termen lung este nevoie de disciplină. Iar pe mine, acele mixuri motivaționale m-au ajutat să înțeleg beneficiile anduranței și să caut să explorez disciplina.

Un citat dintr-un interviu cu Will Smith

Într-unul dintre materialele audio pe care le descărcasem la începuturile mele într-ale alergării, Will Smith avea o bucată scurtă extrasă dintr-un interviu pe care îl oferise la TV, în cadrul unei televiziuni.

Cuvintele sale sunau în felul următor.

„I will not be outworked, period. You might have more talent than me, you might be smarter than me, you might be sexier than me, you might be all of those things. But if we get on the treadmill together, there’s two things: you’re getting off first, or I’m going to die.”

Ce spune el?

Indiferent cine ești, indiferent cât ești de deștept sau indiferent cât de bine arăți, dacă intrăm împreună într-o competiție, „eu nu renunț primul, orice ar fi”.

Aromă de stoicism

Filosofia lui Will Smith este extrem de simplă și mi-a rămas în minte tocmai pentru că este derivată din stoicism. Ce ține de tine? Ce poți face tu? Ce poți controla tu? La asta se rezumă totul.

  • Esența cuvintelor sale este un îndemn să depui efort până când ești ultimul care depune efort. „Last man standing”, cum s-ar spune.
  • Este o rețetă pentru a înainta spre obiectivele tale chiar și atunci când nu ai avantajul de partea ta.
  • Este un imbold să fii mai competitiv și să câștigi teren când circumstanțele sunt nefaste. Este o chemare la acțiune pentru a deveni un om care nu renunță niciodată.

E greu?

E teribil de greu să fii cel care strânge din dinți și să continuă cu perseverență în condiții ostile.

Dar uneori nu e altă cale.

Dacă vrei să îți construiești o viață așa cum îți dorești, dacă vrei să privești înapoi spre cronologia vieții tale la bătrânețe și dacă vrei să știi că ai făcut tot ce ținea de tine, nu există altă cale.

Muncește și creează-ți drumul.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri