Orice îmbunătățire e temporară până când devine parte din cine ești. Orice efort singular pe care îl depui nu va fi maximizat dacă nu îi permiți să fie parte dintr-un sistem mai mare. Indiferent de circumstanță, dacă în orice clipă rupi momentum-ul și oprești influxul de energie pe care l-ai depus până atunci, ulterior va trebui să consumi și mai multă energie ca să începi din nou.
Dacă timing-ul este despre a alege momentul potrivit pentru start sau pentru a apăsa pedala de accelerație mai tare, momentum-ul este despre viteza, entuziasmul, vizibilitatea, puterea pe care o capeți după ce ai profitat de timing sau nu. Momentum-ul este inerția pe care o câștigi după ce te-ai pus în mișcare și nu ai renunțat. Partea mișto? Are o forță absolut formidabilă.
Mai departe, succesul reprezintă un cumul de momentum-uri.
But there’s a catch.
Momentum-ul îl capeți atunci când ești aliniat la un nivel fundamental cu ceea ce faci. Rareori poți căpăta viteză și inerție dacă faci lucrurile temporar și cu superficialitate. Rareori capeți momentum dacă nu ești implicat la nivel de identitate, ci doar la nivel de comportamente.
Care e scopul, de fapt?
- Scopul nu este să citești o carte, scopul este să devii cititor.
- Scopul nu este să alergi un maraton, scopul este să devii un alergător care aleargă maratoane.
- Scopul nu este să înveți să cânți la un instrument, scopul este să devii muzician.
- Scopul nu este să înveți un limbaj de programare, scopul este să devii programator.
- Scopul nu este să faci mai mult sport, scopul este să devii o persoană care face sport și vede mișcarea ca fiind parte din identitatea sa.
- Scopul nu este să pornești o afacere, scopul este să devii un antreprenor care înțelege la un nivel fundamental piața pe care activează.
- Scopul nu este să iei examenele în facultate, scopul este să devii un profesionist desăvârșit.
- Scopul nu este să călătorești, scopul este să te lași transformat de oamenii și culturile noi pe care le vizitezi.
- Scopul nu este să câștigi sau să pierzi, scopul este să îți iei lecții.
- Scopul nu este să faci bani, scopul este să adaugi un plus de valoare.
- Scopul nu este să ții o dietă, scopul este să îți schimbi stilul de viață astfel încât să includă o alimentație de calitate, potrivită corpului tău.
- Scopul nu este să ai noroc, scopul este să devii omul care își mărește șansele de succes concentrându-se pe tot ceea ce poate controla.
- Scopul nu este să te trezești o singură dată devreme, scopul este să fii o persoană care se trezește devreme.
Cea mai simplă greșeală pe care o facem atunci când vine vorba de schimbări sau obiective în plan personal este să credem că sunt doar elemente exterioare. În realitate, avem nevoie să legăm totul de identitate.
„Cine sunt eu?”
Dacă ceea ce planificăm nu mărește amplitudinea răspunsului la întrebarea asta, atunci efortul acela va fi doar temporar. Nu va avea o fundație solidă și nu va capăta inerție pe termen lung. Nu va genera o schimbare profundă.
Te îndemn să te uiți în spate și să cauți acele momente în care puteai face lucrurile diferit. Acele momente în care ai încercat, ai planificat și ai depus efort, însă nu ai mers până la capăt și nu ai ajuns la obiectivele stabilite de tine în plan personal. Caută momentele în care ai renunțat prea devreme și momentele în care ai gândit pe termen scurt, nu pe termen lung.
Te îndemn să planifici pe 50 de ani de acum încolo — tot ce ține de identitatea ta.
Dacă începi o singură dată, dar bine, cu un scop clar definit și cristalizat, fără să oprești inerția, vei vedea că poți realiza mai ușor lucruri remarcabile. Îți vei atinge obiectivele cu mai multă certitudine când le vei lega de „cine ești tu”.
Nu uita.
Focus pe identitate, nu comportamente.