idei, principii, strategii, gânduri

Nu poți concura cu cineva „care se distrează”

N

Am făcut un an de dans sportiv când aveam 13 ani. Ani mai târziu, pe la 27, am mai luat lecții pentru o scurtă perioadă, iar diferența de percepție a fost colosală. Adult fiind, tendința era să mă concentrez aproape exclusiv pe pași, uitând să simt muzica și uitând să mă sincronizez cu sunetul. Am văzut asta la mulți colegi de grupă și mi-a confirmat lucrul acesta un celebru dansator profesionist din România. Tendința e generală.

Dansul are sens doar pe muzică. Etapizarea pașilor, secvențele pe care le înveți la început, postura și mișcările umerilor sau șoldurilor, toate au sens doar dacă există un cadru sonor. Sunt strâns legate și e nevoie să simți ritmul, nu doar să cunoști pașii.

Dacă te concentrezi doar pe pași, fără să „simți” muzica și fără să renunți la partea rațională a activității, rămâi doar cu pașii. Nu obții rezultatul dorit. Nu ai cum să concurezi cu cineva care ascultă ritmul, îl simte și îl transpune în mișcările pe care le face.

Putem extrapola ideea asta și în alte domenii.

Legătura cu starea de flow

Cuvântul „distracție” din titlu are o conotație foarte largă. În viziunea mea, se referă la „distragere de la logică”. Se referă la orice stare de conștiință modificată prin care nu mai simți trecerea timpului, fiind absorbit complet de ceea ce faci.

Cu alte cuvinte, ești 100% prezent.

E ca și când dai shutdown la partea rațională a creierului (care îți spune că trebuie să mănânci, să dormi, să te ții de ceea ce ai în program, să fii în stare de alertă) și îți dai voie să te imersezi în totalitate în activitatea pe care o întreprinzi.

Mihaly Csikszentmihalyi a numit asta „flow” și a revoluționat performanța în orice domeniu la nivel mondial. Starea de flow funcționează ca un buton de accelerație. Oamenii care pot intra în starea de flow sunt mai productivi, mai atenți, iar simțurile li se acutizează.

Nu poți concura cu cineva care are capacitatea de a intra în stare de flow, dacă tu nu o ai. Nu poți concura cu cineva care iubește ceea ce face, dacă tu nu pui pasiune în ceea ce faci. Nu poți concura cu cineva dacă iei în calcul doar cifrele brute, nu și emoția. Nu poți concura cu cineva dacă te concentrezi pe execuție, fără să „simți” execuția.

Nu poți concura cu cineva care nu se ia atât de mult în serios dacă tu te iei prea mult în serios, pentru că „a te lua în serios” înseamnă să rămâi în zona de rațional.

Iar starea de flow e cel mai simplu lucru cu care poți începe să renunți la sentimentul de control absolut asupra vieții.

O linie fină și imaginea de ansamblu, nu doar starea de flow

Viața e precum un joc video. Fiecare experiență, fiecare succes și fiecare eșec, digerate cu mentalitatea potrivită, te ajută să mai crești o treaptă în nivelul de conștientizare și înțelegere a realității în care trăiești.

Ce nu se discută prea mult despre starea de flow este faptul că reprezintă o linie fină între dezinteres total, plictiseală, siguranță, satisfacție și stres absolut.

Flow-ul în raport cu alte stări

Cei mai mulți oameni nu ajung la „frecvența potrivită” din prima. Pendulează între diverse stări și se angajează într-o căutare perpetuă, chiar dacă flow-ul este, oarecum clișeic, un echilibru.

Problema este că nu „mai mult” e secretul, ci „cum” faci lucrurile.

În final, îndemnul meu e să consideri totul un joc. Deși e fantastic de dificil uneori, nu te lua prea mult în serios. Chiar dacă mai pici în capcana stresului, mergi înainte și continuă să pivotezi pe parcurs.

Observă elementele de finețe și fă îmbunătățiri mici, dar constant.

Ca idee, uneori durează ani.

În timp ce cifrele sunt evident importante, calea cea mai rapidă spre rezultate fără stres toxic (și îngrijorare) este prin a pune cifrele pe plan secundar.

Joacă jocul ca să te simți bine (în timp ce iei pauze și privești cifrele), pentru că dacă intri în starea mintală potrivită, ești de neoprit.

Nu uita, nu poți concura cu cineva care se distrează, metaforic vorbind.

Așa cum dansul are sens pe muzică, așa și viața are sens cu emoții, nu cifre.



Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri