Valorile sunt un fundament al vieții. Valorile ne ghidează în alegerile pe care le facem, funcționând ca un fel de programe în fundalul minții. În momente dificile, în fața eșecurilor, în fața succeselor, în fața oricăror momente de zi cu zi, modul implicit de răspuns derivă din valorile pe care le avem.
Mass-media se concentrează pe părțile negative ale umanității. Societatea ne împinge în față toate lucrurile care merg prost, tocmai pentru că asta se caută. Certurile, războiul, adversitatea sunt elemente de „prime time”, iar minciuna, manipularea și lipsa de autenticitate domină peisajul internațional.
Au trecut foarte mulți ani de când le spun oamenilor că îi admir atunci când simt asta. Ofer apreciere și respect de fiecare dată când e cazul, tocmai pentru că cele două sunt rarități într-o lume tranzacțională.
Cred cu tărie că e nevoie de ele.
Am primit uneori reacții surprinzătoare când am făcut un compliment sincer: „Nu mi-a mai spus asta nimeni, niciodată” sau „Wow, aveam nevoie de asta chiar în momentul acesta. Îți mulțumesc enorm”.
Așadar, uite o listă cu 14 valori pe care eu le admir. Poate îți va fi mai ușor să le recunoști în societate și să oferi și tu apreciere sau admirație.
În definitiv, micile gesturi precum acestea ne fac lumea mai bună.
Evoluție
Admir oamenii care caută să evolueze constant. Sunt impresionat atât de efortul brut în direcția unui obiectiv, cât și de munca depusă pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților în plan personal. Respect oamenii care caută constant oportunități și respect oamenii care gestionează circumstanțe extrem de dificile și nu se opresc în fața obstacolelor. E o artă să rămâi concentrat când toate sunt împotriva ta.
Curaj
După evoluție și creștere, curajul e una dintre cele mai importante valori pentru mine. Mă inspiră oamenii care acționează în mod deliberat în direcția fricilor lor, uneori chiar considerând teama un indiciu al drumului corect spre dezvoltare.
Ador să am conversații cu oameni care și-au suflecat mânecile și au făcut treabă, indiferent de domeniu. Îi respect pentru că au acumulat epoleți de experiență pe umeri și sunt mai umili, tocmai pentru că știu ce înseamnă dificultatea.
Încredere
Adevărul e foarte important pentru mine. Admir oamenii care pot fi transparenți și sinceri din prima, fără să aibă nevoie de o perioadă de „încălzire”. Autenticitatea, onestitatea și deschiderea sunt remarcabil de sănătoase în societate.
La polul opus, nu mă pot conecta aproape deloc cu oamenii care mint sau oamenii cinici, rău intenționați care au nevoie de un lung proces de construire a încrederii. Nu am răbdare și nu e o plăcere să fac asta.
Încrederea se pierde într-o secundă și se câștigă greu. Dar o poți „citi” în unii oameni aproape instantaneu.
Ambiție
Îmi plac oamenii ambițioși, dar cu o doză de echilibru între mindset și heartset. Mă inspiră oamenii care privesc cu determinare viața și societatea, pregătiți să facă valuri în jurul lor, indiferent de obstacole și indiferent cât de lung e drumul pe care se află.
Cea mai mare problemă la ambiție? Ego-ul. Ambiția poate să fie imensă, dar trebuie să rămână cu picioarele pe pământ în timp ce mintea zboară și visează.
Generozitate
Admir oamenii care sunt generoși, în special cu timpul lor. Oamenii care sunt extrem de absorbiți în treburile lor personale, fără să ofere atenție sau ajutor, nu sunt la fel de deschiși și nu permit crearea unei conexiuni mai puternice. Întotdeauna conversațiile sau activitățile sunt mai interesante cu cei care depun un anumit nivel de efort să ofere și să contribuie în societate sau într-o relație, indiferent dacă e profesională sau personală.
Paragraful acesta este despre „altruism vs. egoism”.
Curiozitate
Admir oamenii curioși pentru că îi fascinează realitatea în care trăim. Curiozitatea e strâns legată de dorința de a învăța, de a evolua și de a explora, fiind o valoare fundamentală pentru oricine iubește viața.
Iar eu, la rândul meu, iubesc viața.
Creativitate
Port un respect incredibil pentru oamenii creativi de orice fel, fie că sunt scriitori, artiști, muzicieni, actori, oameni de știință sau oameni de afaceri. Creativitatea e un proces cognitiv extrem de complex și dificil de înțeles. Apreciez întotdeauna efortul, indiferent de ceea ce cred oamenii care depun munca de creație despre rezultatul în sine.
Un alt aspect de admirat la creativitate este confruntarea criticilor. A produce impact și schimbare în societate e mai important decât orice fel de comentarii rău intenționate.
Viteză
Admir oamenii care se mișcă rapid în tot ceea ce se implică. Apreciez enorm oamenii care nu procrastinează, indiferent că vorbim de business sau de viețile lor personale. E fantastic să observi că cineva acționează în direcția unei idei la mai puțin de 24 de ore de la momentul zero. E remarcabil să observi oameni care își exprimă dorințele și interesele cu curaj și o doză de viteză în loc de precauție și teamă.
Da, viteza înseamnă greșeli. Dar nu există progres fără greșeli.
Adaptare
Pe drumul evoluției e absolut vital să fii flexibil. Pe drumul șerpuit și plin de obstacole al vieții e imperios necesar să te adaptezi constant la ceea ce se întâmplă. Adaptarea e un fundament la care a ajuns și Charles Darwin atunci când a spus că „nu cele mai puternice specii supraviețuiesc, nici cele mai inteligente, ci cele care sunt mai adaptabile la schimbare”.
Nu uita, e o diferență mare între realitate și așteptări.
E întotdeuna mai bine să fii optimist, dar să nu ai așteptări.
Universalitate
Am învățat enorm de multe despre viață imersându-mă în diverse culturi și conversând cu locuitori ai altor țări. Am prieteni în multe zone ale planetei și sunt extrem de recunoscător pentru asta.
În același timp, am un sentiment profund de afinitate față de România. Cred cu tărie că avem un potențial enorm și pun umărul la schimbare prin ceea ce fac. Însă mă văd ca fiind un cetățean al planetei, nu al României.
Țările sunt un domeniu al trecutului. Granițele sunt expirate. Globalizarea a venit deja, iar umanitatea ar avea mult mai mult de câștigat din cooperare, nu divizare.
Cooperare
Competiția e un motor principal pentru evoluție și progres, însă cooperarea primește prea puțin credit. După al Doilea Război Mondial, comerțul a înlocuit războiul și s-a dovedit a fi o soluție extraordinară pentru dezvoltare.
Un nivel sănătos de competiție e întotdeauna binevenit, dar sinergia cooperării e fantastică. Cred cu tărie că putem rafina și mai mult metodele de cooperare în viitor, atât la nivel de individ, cât și la nivel de organizații și națiuni.
Devotament
Admir oamenii care merg până la capăt cu angajamentele pe care și le iau. Apreciez întotdeauna devotamentul față de orice, pentru că necesită efort. Necesită o investiție pe termen lung care se aliniază cu valorile.
Unul dintre cele mai fantastice lucruri este să observi oameni devotați care progresează. Oamenii obțin rezultate interesante când își iau angajamente pe termen lung și perseverează.
Iar asta e de apreciat.
Joacă
Am câțiva prieteni care sunt mereu cu zâmbetul pe buze, dar un exemplu celebru e antreprenorul Richard Branson. Abilitatea de a fi pozitiv în orice circumstanță e o super-putere pe care o admir enorm.
Totul e un joc, da, însă adevăratele beneficii din acest mindset vin atunci când poți râde în fața adversității și eșecului. Cu alte cuvinte, e o diferență între a „înțelege jocul” și a „juca jocul”.
Acceptare de sine
Respect oamenii care se iubesc și se acceptă așa cum sunt. Îi admir pentru că știu cine sunt și știu cine urmează să devină. Îi admir pentru că nu se ascund în spatele unor defecte. Cu toții avem problemele noastre, doar că unii oameni sunt mai buni la face „reframing”.
În final, întotdeauna am de învățat ceva de la oamenii aliniați cu valorile și defectele lor. Oamenii care își exprimă identitatea într-un mod autentic, indiferent de imperfecțiuni, produc scântei în viețile celorlalți.