fbpx
idei, principii, strategii, gânduri

Ai răbdare când începi pe un drum nou

A

Fie că vorbim despre o nouă carieră sau doar un business nou, nici măcar nu te gândi să renunți în primul an. Întotdeauna se întâmplă foarte puține lucruri în primul an, în termeni de rezultate. Cele mai multe afaceri nici măcar nu sunt profitabile în primii 2-3-5 ani, uneori e nevoie de perioada asta de timp doar pentru ca ele să devină sustenabile.

Am observat că mulți oameni renunță la primele obstacole. Sau renunță pentru că se plictisesc, își pierd interesul sau găsesc o idee „mai bună” pentru altceva. Iar după mai mulți ani singurul lucru pe care îl obțin este regretul, tocmai pentru că șterg constant progresul pe care îl acumulează.

A nu lua o decizie fermă privind un drum pe care să rămâi cel puțin o anumită perioadă de timp reprezintă cea mai scurtă călătorie spre eșec.

Fără răbdare nu există nicio șansă să dezvolți ceva serios, sustenabil și puternic.

Medicina necesită șase ani de studiu intens plus încă alți trei, patru, cinci sau șase ani, în funcție de specialitatea aleasă, pentru a deveni specialist. La o privire mai atentă, orice carieră necesită o investiție substanțială de timp și efort pentru a ajunge la „maturitate”.

Cred cu tărie că există măiestrie în absolut orice domeniu. Iar strategia de schimba macazul des, fără niciun fel de angajament, este absolut ridicolă atunci când îți dorești un rezultat solid.

Exemplul

Când vine vorba de crearea oricărui tip de business, recompensele cele mai mari vin după ani întregi de perseverență. E nevoie de timp pentru a construi o bază de clienți, proceduri și sisteme, produse și servicii de calitate, recomandări, testimoniale și rafinament în abordare.

Când am creat firma care avea să devină Marsilian, a durat trei ani și jumătate până când afacerea nu a mai necesitat intervenția monetară a noastră, a fondatorilor. Cu alte cuvinte, a trecut enorm de mult timp (pentru doi studenți la momentul respectiv) până când nu a mai fost nevoie de capital din exterior pentru plata facturilor.

Dacă am fi renunțat oricând în primii trei ani și jumătate, compania nu ar mai fi existat astăzi, iar noi am fi pierdut oportunitatea de a trece printr-o transformare personală fenomenală în procesul de a deveni profitabili. Faptul că am luat decizia radicală de a părăsi domeniul medical și de a mă concentra 100% pe business a fost cireașa de pe tort. A fost nivelul de atenție și angajament care a dus la rezultate exponențial mai mari decât în anii în care mă implicam mai puțin.

Succesul companiei mi-a permis să călătoresc mai mult, să investesc mai mult în lucrurile care mă pasionează și care mă fac un om mai bun, apoi mi-a oferit oportunitatea de a construi relații cu oameni fantastici.

Răbdarea a fost elementul cheie.

Testul

Am observat un pattern interesant la acei prieteni ai mei care au ajuns să aibă succes în business. La un moment dat au luat decizia de a deveni serioși cu privire la acțiunile lor. Au decis să nu mai meargă în zig zag, să nu mai alunece în direcțiile care sunt populare și să nu se mai răzgândească des. Și-au luat un angajament spre o anumit obiectiv și au dublat eforturile. Oamenii aceia se bucură azi de rezultate fenomenale.

Acum vreau să te îndemn să faci un test.

Roagă cinci prieteni apropiați să îți spună despre cum te văd ei (pe tine) peste cinci ani. Ce vor spune? Dacă nu ești sigur, mergi și fă testul acesta simplu. Poți trimite un mesaj pe messenger, dar ideal este să le observi reacția în persoană.

Dacă prietenii tăi îți vor da răspunsuri care nu îți plac, sau dacă răspunsurile lor sunt inconstante, de ce se întâmplă asta? Lași cumva impresia că începi lucruri, dar nu le duci la finalizare? Ai un istoric în direcția asta? Nu îți iei angajamente? Dacă tu crezi că îți iei angajamente, dar oamenii din jurul tău nu percep acest lucru ca fiind adevărat, probabil că nu îți iei angajamente și nu ești serios.

Dacă mergi deja într-o direcție puternică, oamenii din viața ta probabil vor fi capabili să prezică în ce domeniu vei fi în cinci ani de acum încolo. Va fi acel domeniu pentru care ți-ai luat un angajament.

Concluzia

Dacă vrei să te bucuri de rezultatele pe termen lung ale unei cariere de succes sau ale unui business profitabil, ai răbdare pe drumul pe care mergi. Aș face un pas mai în față și aș spune că același principiu se aplică pentru absolut orice proiect ai începe, inclusiv pentru relațiile romantice.

Nu te gândi la interesele trecătoare de astăzi când te gândești să îți iei un angajament serios. Privește, în schimb, spre interesele pe care le-ai avut acum cinci ani și care te atrag în continuare. Sunt șanse foarte mari să ai aceleași pasiuni și peste încă cinci ani.

Atenție, e o diferență mare între hobby-uri și angajamente serioase. Hobby nu înseamnă măiestrie. Personal, am multe sporturi și activități care mă pasionează, însă nu am căutat niciodată măiestria în ele. Sunt doar un hobby.

Concluzia?

Întreabă-te care drum te pasionează suficient de mult încât să îi te dedici integral cel puțin cinci ani de acum încolo.

Acolo îți e răspunsul.

Începe. Muncește.

Apoi ai răbdare.Adaugă un comentariu

idei, principii, strategii, gânduri