În filmele cu James Bond există un personaj cunoscut cu numele de Q, care îi oferă protagonistului câteva cadouri tehnice la începutul poveștii. De fiecare dată este vorba de un element semi-surpriză pe care James Bond îl poate folosi pentru a rezolva o problemă, pentru a gestiona un obstacol sau pentru a scăpa de o capcană, în special în actul final al poveștii.
Uneori e vorba de o mașină care se transformă într-un submarin, iar alteori e vorba de o țigară cu cianură sau un jetpack pentru apă. Mult mai târziu în poveste, Bond folosește aceste gadget-uri în avantajul său. Chiar dacă respectivele cadouri sunt introduse mereu devreme, publicul nu le consideră o manieră de a trișa, pentru că se știe dinainte că James Bond le avea în posesia sa.
Un număr imens de povești folosesc tehnica asta și probabil ai observat-o în multe filme sau cărți.
Unde vreau să ajung cu asta?
Așa cum eroul unei narațiuni are un personaj suport care îi oferă unelte cheie pentru potențialele obstacole din viitor, așa și noi ca oameni ne putem crea astfel de elemente semi-surpriză pentru a ne ajuta de ele. Ne putem pregăti pentru momente dificile din timp, așa cum James Bond are la dispoziție gadget-uri încă din primele acte ale poveștii.
E o metaforă interesantă. Uite câteva exemple.
- Bani – Dacă ai economii, poți ieși rapid din multe situații dificile sau urgente.
- Grup de suport – Relațiile umane sunt cheia către un viitor prosper. Crearea de punți (relații) și menținerea lor pe termen te poate ajuta enorm în viitor. Vei avea cui să ceri (și să oferi) ajutorul.
- O relație romantică – Cere sprijin atunci când ai nevoie și oferă sprijin atunci când celălalt are nevoie de tine.
- Mentori – Poți cere sfaturi cuiva care a trecut prin obstacolele de care te lovești. Un mentor poate fi pentru tine personajul Q din povestea lui James Bond (la nivel de mindset).
- Experiențe de referință – Amintește-ți că te-ai mai confruntat cu situații (mai) dure și că te poți descurca excelent în circumstanțe mai ușoare.
- Cadrări diferite – Cum poți transforma un eșec într-un succes? Poți observa „cadouri deghizate” în situații critice?
- Tehnologie – O copie de rezervă a documentelor poate face minuni.
- Muzică – Păstrează în arhiva minții tale (sau a telefonului) numele câtorva melodii care te motivează enorm.
- Energie – Ai rezervele de energie pentru a face ce este necesar pentru a depăși un anumit obstacol?
- Răbdare – Anduranța poate rezolva problema.
- Creativitate – Clișeic, dar a gândi „din afara cutiei” chiar funcționează.
- Disciplină – Când drumul devine dificil, ești de neclintit.
- Curaj – Pentru că întotdeauna e nevoie de combustibil.
Te îndemn să îți creezi o listă proprie, dar nu abuza de elementele astea. Spun asta dintr-un singur motiv – e bine să nu ajungi în situații critice ca să ai nevoie de ele, însă e întotdeauna bine să ai resurse extra de rezervă.
Pe măsură ce trec anii, vei observa că lista se mărește, în special dacă lucrezi activ la asta.
Personal, cadrările sunt cel mai ușor de utilizat. Analizez problemele din diferite unghiuri înainte de a le atribui sens și merg în direcția care îmi oferă spațiu și oportunități să mă dezvolt. Când sunt în fața unui obstacol, uneori caut invitația ascunsă în problemă. Alteori mă uit cu atenție la ce presupuneri greșite fac. De mult ori e o chestiune de mindset.
Concluzia?
Metaforele sunt o manieră superbă de a înțelege viața.